Κόσμος

Τουρκία: Σφοδρή αντίδραση στους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές

Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι ισχυρισμοί συμβούλου Ασφαλείας στην Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία και το Κατάρ παρέχουν στήριξη στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία χαρακτηρίζει αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς του στρατηγού X. Ρ. Μακμάστερ από την Ουάσινγκτον και επισημαίνει ότι εκείνος είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά «την αδιάκοπη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστισμού σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις του».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Με λύπη μαθεύτηκε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Χ. Ρ. Μακμάστερ, στην ομιλία που έκανε στις 12 Δεκεμβρίου σε συνέδριο μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον, εκφράστηκε κατά της χώρας μας και της κυβέρνησής μας. Οι άσχετοι με την πραγματικότητα ισχυρισμοί του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ΜακΜάστερ ο οποίος λόγω του αξιώματός του πρέπει να ξέρει καλύτερα από όλους τον αγώνα που δίνει η χώρα μας κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστισμού, προκαλούν έκπληξη, είναι αβάσιμοι και απαράδεκτοι».

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ που εξακολουθούμε να θεωρούμε φίλη και σύμμαχο, να εκθέσουν την ίδια προσέγγιση απέναντι στην χώρα μας και να πάψουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η YPG (βραχίονας της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK) υπό όποια ιδιότητα και να είναι και να παράσχουν πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική υποστήριξη στον αγώνα που δίνει η χώρα μας σε συμφωνία με τις παραδοσιακές συμμαχικές μας σχέσεις και με την διεθνή νομιμότητα κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστισμού καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ομιλία που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός ΜακΜάστερ στην ομιλία κατονόμασε το Κατάρ και την Τουρκία ως τους «νέους υποστηρικτές των εξτρεμιστών μουσουλμάνων» και προανήγγειλε πως στο εξής θα κατατάσσονται μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων της λίστας εξωτερικών κινδύνων για τις ΗΠΑ, που πλέον διαμορφώνεται με τη Ρωσία και την Κίνα στην πρώτη θέση, το Ιράν και τη Β. Κορέα στη δεύτερη και το Κατάρ και την Τουρκία στην τρίτη.