Μπορεί ορισμένοι να το ακούτε για πρώτη φορά, ωστόσο, το μαύρο κρασί χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Παρά το όνομά του, είναι στην πραγματικότητα ένα κόκκινο κρασί φτιαγμένο από σταφύλια σαπεράβι, αλλά το χρώμα του είναι τόσο πλούσιο και γεμάτο μωβ σκούρο, που φαίνεται σαν μαύρο.
Είναι ένα αρκετά δημοφιλές κρασί στη Γεωργία με τα συγκεκριμένα σταφύλια να καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία.
Παραδοσιακό το μαύρο κρασί ζυμώνεται και ωριμάζει σε πήλινα αγγεία που ονομάζονται «qvevris», τα οποία στη συνέχεια θάβονται υπόγεια. Ορισμένοι οινοπαραγωγοί το αφήνουν σε δρύινα βαρέλια και πειραματίζονται με τον ανοξείδωτο χάλυβα.
Το μαύρο κρασί χαρακτηρίζεται από νότες φρούτων, καρυκευμάτων και έχει βελούδινη υφή, όπως λέει η Κέιτ Γκερσάμια, η οποία μαζί με τον σύζυγό της έχουν αμπελώνα στη Γεωργία, στο purewow, προσθέτοντας πως είναι αρκετά ισορροπημένο.
Η Γκερσάμια προτείνει να αποτελεί συνοδευτικό σε χοιρινό, αρνί και κοτόπουλο στη σχάρα, τόνο ή τυρί μακράς ωρίμανσης.