Σάλος έχει προκληθεί από τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στο αίτημά του για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει στη θέση του καθώς έχει θίξει το συγκεκριμένο θέμα τρεις φορές μέσα σε ένα 24ωρο. Μία κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, μία κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τέλος, στις δηλώσεις του ενώπιον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όπου έκανε λόγο για αναμόρφωση της συνθήκης.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και μαζικές. Εντός της χώρας, αλλά και εκτός απάντησαν στην αξίωση του Τούρκου προέδρου. Φυσικά, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησαν στα όσα προκλητικά είπε ο κ. Ερντογάν, ενώ και η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα
Όπως ήταν φυσικό οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν έμειναν ασχολίαστες από τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, το Κίνημα Αλλαγής, αντέδρασαν στις προκλητικές δηλώσεις του για την Συμφωνία της Λωζάνης και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
ΝΔ: Ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας της κυβέρνησης
Πηγές της ΝΔ σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφέρουν: «Η ΝΔ θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αφού ολοκληρωθεί. Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε».
Αντίδραση από το Ποτάμι
«Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή το ΠΟΤΑΜΙ και σημειώνει. «Ο κ. Ερντογάν, πίσω από τη διατύπωση περί "επικαιροποίησης", μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το "πολιτικό δίκαιο"» σχολιάζει το Ποτάμι για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνει επίσης ότι στη χθεσινή δήλωσή του, επισήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».
Ένωση Κεντρώων: Η Κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους
«Η συνάντηση Ερντογάν- Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας».
Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Ερντογάν έθεσε σοβαρότατα θέματα επαναλαμβάνοντας άκυρες θέσεις
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε πως υπήρξε: «πολύ κακή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για αυτή τη συνάντηση» και στη συνέχεια ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι: «δεν έχει προηγούμενο η δήλωση του Έλληνα Προέδρου ότι η συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να αλλάξει και με ερμηνεία» κάτι για το οποίο επικαλέστηκε και τον υπουργό Εξωτερικών.
Χαρακτήρισε ως «αποστομωτική» την απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «όλα αυτά τα ανοίξατε εσείς» και ανέφερε ότι: «ο κ. Ερντογάν δημοσίως, μπροστά σε όλες τις διεθνείς κάμερες έθεσε σοβαρότατα θέματα, επαναλαμβάνοντας άκυρες θέσεις μέσα στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Τέλος, δήλωσε ότι: «Δεν διορθώνεται το κακό που έγινε. Αυτά που ειπώθηκαν τραυματίζουν τα ελληνικά συμφέροντα. Υπάρχει χρόνος ακόμη κάποια πράγματα να διορθωθούν. Πρέπει μέχρι το τέλος της ημέρας να αναστραφεί το κλίμα».
Αντίδραση από την άλλη πλευρά Ατλαντικού – Τι αναφέρει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν άφησε ασχολίαστη τη αξίωση του Τούρκου προέδρου. Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Αντίδραση και από την αντιπολίτευση στην Τουρκία
Αντιδράσεις και από την τουρκική αντιπολίτευση έφεραν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπαρίς Γιαρκαντάς σε συνέντευξη Τύπου στην Εθνοσυνέλευση κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να διορθώσει τις ατυχείς δηλώσεις του το συντομότερο, όπως είπε. «Το Εθνικό Συμβόλαιο και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι για την Τουρκία τίτλος ιδιοκτησίας», είπε.
«Το να ανοίγει κανείς συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, να αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και να λέει ότι μπορεί να την αναθεωρήσει, σημαίνει κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν πρέπει το συντομότερο να διορθώσει αυτές τις ατυχείς δηλώσεις του», ανέφερε, όπως μεταδίδει το sigmalive επικαλούμενο το ΚΥΠΕ.
Κύπρος: Ερωτήματα μετά τη δήλωση Ερντογάν για τη Λωζάνη
Στάση αναμονής κρατά προς το παρόν η Κύπρος σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και το Κυπριακό, όπως ανέφερε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως η δήλωση του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για την Συνθήκη της Λωζάνης «σίγουρα δεν ήταν μια δήλωση προς την ορθή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και γενικότερα την προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας στη Συνθήκη».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, ότι πρώτα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να εξαγάγει κάποια συμπεράσματα, ενώ πρόσθεσε ότι την ερχόμενη βδομάδα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα έχει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό για να ενημερωθεί, συγκεκριμένα και λεπτομερώς, για όλα όσα θα συζητηθούν.
Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, ότι είναι κοινή η θέση Ελλάδας-Κύπρου, ότι «πρέπει να υπάρξει προεργασία Αθήνας- Άγκυρας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για να διαφανεί, εάν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία να έχει πραγματικές πιθανότητες θετικής κατάληξης».
Reuters και Politico μεταδίδουν τις σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την απαίτησή του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Το Reuters αναφέρει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.
«Σε μια ασυνήθιστα έντονη συζήτηση κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη, ενώ ο συνοφρυωμένος Ερντογάν, δίπλα του, είπε πως υπάρχουν λεπτομέρειες στη συνθήκη που απαιτούν σαφήνεια» τονίζει το Reuters και συμπληρώνει: «Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου δεν ξεκίνησε ομαλά, όταν τουρκικά F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του Ερντογάν απομακρύνθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη όταν εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο πιλότος του τουρκικού προεδρικού αεροσκάφους αρνήθηκε να εισέλθει με τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών, ανέφεραν ελληνικές στρατιωτικές πηγές».
Το Politico μεταξύ άλλων κάνει λόγο για τεταμένη κατάσταση. «Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, ο Ερντογάν εξέφρασε την αμφισβήτησή του για τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία οριοθετεί τα όρια μεταξύ των δύο χωρών και τα σύνορα μεταξύ ενός κράτους της ΕΕ με την Τουρκία», γράφει το Politico.