Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Έτος καμπής για την Ελλάδα το 2018, η χώρα αφήνει πίσω της τα μνημόνια

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι οι κόποι του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο και ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.

«Η χώρα αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στο Ετήσιο Συνέδριο του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», αναφέροντας τις θετικές επιδόσεις σε σειρά τομέων που αποδεικνύουν ότι το κλίμα στην οικονομία έχει αλλάξει. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με θετικό πρόσημο, αλλά και στην ανάπτυξη που σημείωσε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο η ελληνική οικονομία. 

Το 2018 είναι «έτος καμπής» για την Ελλάδα, «η χώρα αφήνει πίσω της τα μνημόνια. Ανανεωμένη βασίζεται στις δικές της δυνάμεις» τόνισε. 

Η Ελλάδα θα είναι από τον Αύγουστο του ΄18, ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης

«Ο Πιέρ Μοσκοβισί. έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Και η ώρα αυτή δεν είναι πια μακριά, δεν είναι άπιαστο όνειρο. Γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα και θα γίνει πράξη σε λίγους μήνες, το Καλοκαίρι του 18», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όλοι διαπιστώνουν τη θετική αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα και τις προοπτικές που διανοίγονται. Αποτιμούν θετικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και σημειώνουν κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας απέναντι σε αυτές. Γιατί η Ελλάδα αποκτά επιτέλους κουλτούρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είμαστε πλέον φοβικοί απέναντι στις αλλαγές και οι δεσμοί με τα κατεστημένα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν την πρόοδο έχουν διαρραγεί οριστικά.

Η αναγνώριση αυτή μεταφράστηκε σε έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε αυξήσεις κεφαλαίου σε εισηγμένες εταιρείες και επενδύσεις σε μεγάλα προτζεκτ» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός, είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι:

-Η κυβέρνηση κατάφερε να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, ανακούφισε τα αδύναμα στρώματα στην δύσκολη φάση της προσαρμογής, διεκδίκησε θετικές αποφάσεις για το χρέος, αναβάθμισε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και επιδόθηκε σε διεθνή εκστρατεία για την αλλαγή της εικόνας της.

-Η οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006.  Η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%.

-Η αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσπάθειας επέτρεψε την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ εξασφαλίσαμε την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση.

-Μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας διασφαλίσαμε ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως κάποιοι εύχονταν, αλλά θα αξιοποιηθεί με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας & υπεραξίας για τις τοπικές κοινωνίες.

-Η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης δημιούργησε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα για τη χώρα. Γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πιο έκδηλο τρόπο, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από 5,39% που ήταν την Παρασκευή έπεσε σήμερα στο 4,81%, στην καλύτερη επίδοση από τις 8/10/2009.

-Δυστυχώς η αντιπολίτευση επιμένει στην καταστροφολογία. Όταν δεν έκλεινε η αξιολόγηση, μας ζητούσε να το κάνουμε έστω και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Τώρα που κλείσαμε, επιτυγχάνοντας τις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν ότι τα δώσαμε όλα άρον-άρον.

-Σύμμαχοι στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας είναι τα απτά δεδομένα που αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θετική υποδοχή -για δεύτερη φορά- των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές.

-Εγκαταλείπουμε το μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά και αναπροσανατολίζουμε την ελληνική οικονομία στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

-Η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά σε εθνικούς πρωταθλητές αλλά περνά μέσα από την ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης, τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και την προώθηση συνεργιών.

-Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων σε οδικά-σιδηροδρομικά δίκτυα, η αναβάθμιση των λιμένων, οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και σ’ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές, οι Κατασκευές, μεταβάλλουν τις προσδοκίες στη βάση της οικονομίας.

-Σήμερα η ανάπτυξη γίνεται υπόθεση όλων με τα περιφερειακά συνέδρια: Από τους πολίτες, τους τοπικούς άρχοντες, τους επιχειρηματίες, τα πανεπιστήμια μέχρι την κυβέρνηση. Χωρίς προκαταλήψεις, συζητάμε τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τις ποιοτικές μεταβλητές όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

-Η υψηλή φορολόγηση ήταν μια δύσκολη απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα. Πεποίθησή μας όμως ήταν και παραμένει ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά έκτακτες.

-Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμμαχός μας είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε.

-Η απώλεια εσόδων ΦΠΑ για δεκαετίες, ο κατακερματισμός του φορολ. μηχανισμού, το λαθρεμπόριο καυσίμων-τσιγάρων, η φορολογική ασυλία κάποιων προνομιούχων, η κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων στέρησαν δισ. από την οικονομία μας & συντέλεσαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της.

-Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί & ένα διεθνές φαινόμενο, η κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων. Για εμάς, αυτή δεν είναι μια περίπτωση όπου το νόμιμο είναι και ηθικό, ούτε δικαιολογεί η φορολογία των κρατών αυτή την πρακτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο