«Θέλω λοιπόν να στείλω ένα πολύ σαφές μήνυμα στους υπουργούς: δεν υπάρχουν διπλωματικά παιχνίδια! Μην αφήσετε την πολιτική πίεση να καταστρέψει ένα χρόνο προσπαθειών! Όλοι μας παρακολουθούν και μας περιμένουν. Το κοινό θα το βρει αυτό ακατανόητο και απαράδεκτο. Οφείλουμε μια αξιόπιστη λίστα στους πολίτες μας, που εξακολουθούν να υποβάλλονται σε σοκ από μια σειρά από σκάνδαλα, τα οποία φοβάμαι ότι δεν έχουν ακόμη τελειώσει», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να είναι η λίστα αξιόπιστη, δεν είναι λογικό να λείπουν από αυτή χώρες που βρέθηκαν τελευταία στην «καρδιά» των σκανδάλων και δεν έχουν λάβει ισχυρές δεσμεύσεις να αλλάξουν τη νομοθεσία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μαύρη λίστα» στην πιο πρόσφατη εκδοχή της έχει 29 χώρες, χωρίς, ωστόσο, να είναι αυτός ο τελικός αριθμός της, καθώς πολλές χώρες «μπαίνουν και βγαίνουν». «Δεν έχει σημασία μόνο το πόσες θα είναι οι χώρες της λίστας, αλλά και ποιες», είπε ο Π. Μοσκοβισί, ενώ επισήμανε ότι για να είναι αξιόπιστη η λίστα, θα πρέπει να σέβεται τρεις αρχές: πρώτον, να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που δεν σέβονται όλα τα κριτήρια, δεύτερον να διασφαλίζει τη διαφάνεια και σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έλαβαν οι χώρες που δεν είναι τελικά μέσα και τρίτον, να περιλαμβάνει κυρώσεις.
Επί της ουσίας αύριο αναμένονται δύο λίστες. Η μία θα περιλαμβάνει τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της φορολόγησης και μια δεύτερη με τις χώρες που έχουν λάβει δεσμεύσεις να αλλάξουν τη νομοθεσία τους και θα βρεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και εννιά χώρες οι οποίες έχουν λάβει προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο, προκειμένου να κάνουν τα απαραίτητα βήματα. Καμία χώρα της ΕΕ δεν βρίσκεται σε καμιά από αυτές τις λίστες.