Πολιτισμός

Η Έβελυν Σιούπη στο “Μικρό Πολυτεχνειο”

Η Σκηνογραφία και η Ενδυματολογία στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση με συντονίστρια την Έβελυν Σιούπη.

Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, λειτουργεί το "Μικρό Πολυτεχνείο". Ένας Πολυχώρος Σεμιναρίων Τέχνης όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές κατηγορίες καλλιτεχνικής επιμόρφωσης το μάθημα, το εργαστήριο το σεμινάριο που τους ενδιαφέρει, χωρίς να έχουν αναγκαστικά προηγούμενη εμπειρία.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Στο σεμινάριο σκηνογραφίας και ενδυματολογίας στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση η συντονίστρια Έβελυν Σιούπη δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να ανακαλύψουν τη σκηνογραφία και ενδυματολογία πίσω από τη κάμερα. Μαζί της, θα μάθετε όλα τα μυστικά έτσι ώστε και εσείς να ασχοληθείτε με τη σειρά σας.

Τα θεωρητικά μαθήματα είναι 6 ενώ προς το τέλος του σεμιναρίου οι σπουδαστές θα προβούν σε βιντεοσκόπηση των εργασιών τους σε ένα διπλό έβδομο κ όγδοο μάθημα και με τη συνεργασία του Παναγιώτη Τσάγκα συντονιστή των σεμιναρίων film school.

Ταυτότητα σεμιναρίου:

ΕΝΑΡΞΗ: Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΕΣ 17:00 – 19:00

Τα προγραμματισμένα Μαθήματα είναι 3,10,17 Δεκεμβρίου, 14,21,28 Ιανουαρίου.

Τα μαθήματα της Πρακτικής Εφαρμογής του τμήματος (7ο και 8ο μάθημα) θα είναι ενωμένα και θα διαρκέσουν 6-8 ώρες. Προγραμματίζονται για την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου από τις 10πμ και μετά. Πλ. Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο | Τ: 210.324.3306 – 210.325.2998

Σε ποιούς απευθύνεται το πρόγραμμα;

Απόφοιτους σχολών μόδας που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους

Σε στυλίστες

Σε ερασιτέχνες που αγαπούν τον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης

Σε διαφημιστές

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ενδυματολογίας Σκηνογραφίας μπορούν να εργασθούν ως Ενδυματολόγοι, Σκηνογράφοι, Διακοσμητές, Μακετίστες και Διαφημιστές, στον Κινηματογράφο, το Θέατρο, την Τηλεόραση

Τί θα διδαχτείτε;

Μάθημα πρώτο: το Reperage (ΡΕΠΕΡΑΖ) είναι το πρώτο μέλημα ενός σκηνογράφου και αφορά στην αναζήτηση των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στη σκηνογραφία μας εφόσον μιλάμε για εξωτερικά γυρίσματα αλλά και την οργάνωση των εσωτερικών γυρισμάτων με βάση το κλίμα της ταινίας την εποχή στην οποία αναφέρεται και τις ιδιαιτερότητες της κάθε σκηνής ή πλάνου. Το μάθημα αυτό θα ολοκληρωθεί με τα μυστικά του Ντεκουπάζ και με αναφορές στη ταινία «Το κλάμα βγήκε από το παράδεισο».

Μάθημα δεύτερο: θα ασχοληθούμε με τα γυρίσματα σε στούντιο και πλατό. Την οργάνωση αυτών των γυρισμάτων, μέσω των φωτισμών και των εκάστοτε ειδικών απαιτήσεων του σεναρίου.

Μάθημα τρίτο: θα ασχοληθούμε με την ενδυματολογία, τα κοστούμια, το hair styling και το make up και θα εστιάσουμε σε εκείνα τα μυστικά που λύνουν χέρια σε κάθε νέο ενδυματολόγο σε αυστηρή σχέση με τον σκηνογράφο και τον φωτιστή της εκάστοτε παραγωγής.

Μάθημα τέταρτο: η «καθαρή» σκηνογραφία και η αρχιτεκτονική του κάδρου. Οι απαιτήσεις του σκηνοθέτη και η ευθύνη του σκηνογράφου.

Μάθημα πέμπτο: Tα ρακόρ, η Βίβλος των Λαθών και η εστίαση στην σημασία που έχουν τα κατάλληλα ρούχα ,οι λεπτομέρειες στα σκηνικά και ο κρίσιμος ρόλος του script girl.

Μάθημα έκτο: Mapping . Ειδικά στο μάθημα αυτό θα υπάρξουν παραδείγματα από ταινίες του Angh lee.

Το έβδομο και όγδοο μάθημα: αφορούν στην πρακτική των συμμετεχόντων σε γύρισμα ταινίας. Το Σενάριο κι εμείς.

Έβελυν Σιούπη |CV

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. ΣΠΟΥΔΕΣ: London College of Fashion, Λονδίνο 1983 – 1985 Έχει συνεργαστεί ως ενδυματολόγος και ως σκηνογράφος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νότου / Αμόρε ενώ έχει υπογράψει κοστούμια στο ελεύθερο θέατρο, σε τηλεοπτικές σειρές και στον κινηματογράφο με τους σκηνοθέτες: Θανάση Παπαθανασίου-+Μιχάλη Ρέππα, Νίκο Μαστοράκη, Σταμάτη Φασουλή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Γιώργο Κιμούλη, Γιάννη Ιορδανίδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Αλέξανδρο Ρήγα,

Κώστα Αρζόγλου, Κώστα Μπάκα, Φωκά Ευαγγελινό, Θοδωρή Αθερίδη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Γιάννη Δαλιανίδη, Στέφανο Λαζαρίδη, Μίνω Βολανάκη, Κωνσταντίνο Γιάνναρη, Πέμη Ζούνη κ. α.

ΘΕΑΤΡΟ: Επιλεκτική εργογραφία: «Ο Αϊ Βασίλης είναι σκέτη λέρα» Ζοσιάν Μπαλασκό – «Με δύο λόγια κυρίες» Νόελ Κάουαρντ – «Τρομεροί γονείς» Ζαν Κοκτώ -«Τρίπτυχο» Χεράρντιαν Ράιντερς – «Δαίμονες» Λαρς Νόρεν – «Μία μέρα τον Οκτώβρη» Γκεόργκ Κάιζερ – «Βγάλ’ τον υπουργό απ’ την πρίζα» Έρικ Άιντλ – «Ο Έβρος απέναντι» Θ.Παπαθανασίου +Μ.Ρέππα – «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» Έντεν φον Χόρβαρτ – «Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ» («Η υπόθεση της οδού Λουρσίν»)Ευγένιου Λαμπίς – «Άλλος για τον κήπο» Έντουαρντ Άλμπι – «Δείπνο ηλιθίων» Φ. Βέμπερ – «Τι είδε το χρυσόψαρο» Μ. Πακόμ – «Με δύναμη από την Κηφισιά» Δ.Κεχαϊδης – Μ.Χαβιαρά – «Το δώρο» Αλ. Ρήγα-Δ. Αποστόλου -«Ποια Ελένη;» Θ.Παπαθανασίου – Μ.Ρέππα – «Αττική οδός» Θ.Παπαθανασίου + Μ.Ρέππας – «Τα κορίτσια με τα μαύρα» Αλ. Ρήγα-Δ. Αποστόλου – «Να ζει κανείς ή να μην ζει» Νικ Ουίτμπι – «Άντρες έτοιμοι για όλα» Θ.Παπαθανασίου+Μ.Ρέππας – «Μύγα τσε τσε» Ρέι Κούνεϊ-Τζων Τσάπμαν – «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» Ρομπέρ Τομά – «Πριν το Χάραμα» Θ.Παπαθανασίου + Μ.Ρέππα – «Το σπάταλο τερατάκι» Κατερίνα Μαρκαδάκη – «Το όνομα μου είναι Τζέημς Ντιν» Γιώργου Χρονά – «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» Γουίλι Ράσελ – «..και Ιουλιέτα» Άκη Δήμου κ.α.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυστηρώς κατάλληλο» Θ. Παπαθανασίου + Μ. Ρέππα 2008 – «Σούλα Έλα Ξανά» Βασίλη Μυριανθόπουλου 2008 – «Οξυγόνο» Θ. Παπαθανασίου + Μ. Ρέππα 2003 – «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο» Θ. Παπαθανασίου + Μ. Ρέππα 2001 – «Safe Sex» Θ. Παπαθανασίου + Μ. Ρέππα (σκηνικά – κοστούμια) 1999

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Επιλεκτικά: «Το δις εξαμαρτείν» Θ. Παπαθανασίου + Μ. Ρέππα – «Ντόλτσε Βίτα» Αλέξανδρου Ρήγα – «Δύο ξένοι» Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου -«Safe Sex» Θ. Παπαθανασίου + Μ. Ρέππα – «Μικρές αμαρτίες» Γιάννη Δαλιανίδη κ.α. Συμμετείχε στις BIENNALE 1986, BIENNALE 1987, BIENNALE 2002

ΒΡΑΒΕΙΑ: Βραβείο Ενδυματολογίας 2012 «Να ζει κανείς ή να μην ζει» Νικ Ουίτμπι Βραβείο Ενδυματολογίας 2007 «Τσινετσιτά» Θ.Παπαθανασίου + Μ.Ρέππας Βραβείο Ενδυματολογίας 2003 «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» Θ.Παπαθανασίου + Μ.Ρέππας

ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

«Στιγμές δημιουργίας στο χρόνο: 55 χρόνια ΚΘΒΕ» Οκτώβριος 2016 συμμετοχή με κοστούμια από την παράσταση «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Έντεν φον Χόρβαρτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο