Οικονομία

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές στο Χίλτον, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές στο Χίλτον. Η παρουσίαση της συμφωνίας θα γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας. 

«Έκλεισε το staf level agreement» είπε υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Hilton παρακολουθώντας τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

Ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Κυβέρνηση και Θεσμοί κατέληξαν στις διαπραγματεύσεις τους σχετικά με το επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών (ύψους 500 ευρώ ετησίως), το οποίο θα απορροφηθεί από το ενιαίο επίδομα τέκνων, με παράλληλη αύξηση του ποσού που θα χορηγείται στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί.

Ωστόσο, έπειτα από πίεση των πιστωτών αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να χάνουν το επίδομα τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με εισόδημα άνω των 34.000 ευρώ .

H συμφωνία κυβέρνησης δανειστών προβλέπει:

– 70 ευρώ το μήνα για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα.

– 140 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ που είναι σήμερα

– 280 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται 140 ευρώ. Για τα τρία παιδιά το επίδομα ανέρχεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Οι αυξήσεις που «κλείδωσαν» οφείλονται στην αύξηση του προϋπολογισμού στα 910 εκατ. ευρώ για το 2018 από 650 εκατ. ευρώ φέτος.

Να σημειωθεί ότι από το κοινωνικό πακέτο των 315 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 260 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς με σκοπό να μπορέσουν να φιλοξενήσουν 10.000 παιδιά επιπλέον. 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας. Μάλιστα, τόνισε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευτεί ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.

Σε ότι αφορά στο ΦΠΑ στα νησιά, την παραμονή στο χαμηλο συντελεστή στα 32 νησιά δηλαδή, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Το θέμα παραμένει ανοχιτό, με τις αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι το ζήτημα θα κλήσει πριν το τέλος του μήνα. 

Δανειστές : Οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα το συντομότερο δυνατό

Τη συμφωνία γνωστοποίησαν με ανακοίνωση και οι δανειστές: 

"Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφτασαν σε συμφωνία Staff Level Agreement με τις ελληνικές αρχές για ένα πακέτο πολιτικής που στηρίζει το πρόγραμμα του ESM. 

Αυτό θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα prior actions που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν".

Πιερ Μοσκοβισί: Εξαιρετικά νέα η επίτευξη συμφωνίας

"Εξαιρετικά νέα" χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η τεχνική συμφωνία επετεύχθη μετά από εποικοδομητικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσει το Eurogroup τη Δευτέρα σχετικά με αυτές τις «εξαιρετικές ειδήσεις», οι οποίες, όπως πρόσθεσε, «στέλνουν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές».

Γιώργος Σταθάκης: Συμφωνία για πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ 

Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Ειδικότερα:

– Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.

– Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο