Κόσμος

Γύρος: Οι Ευρωπαίοι δεν τον θέλουν στο…πιάτο τους!

Το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί ο γύρος, το κεμπάπ και το ντονέρ. Αιτία η χρήση φωσφορικών αλάτων στη διαδικασία κατάψυξης των κρεάτων.

Τo Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί ο γύρος, το κεμπάπ και το ντονέρ εξαιτίας της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα τα οποία είναι απαραίτητα για τη παρασκευή των "βρώμικων" φαγητών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα "Bild". 

Ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντόνερ είναι αγαπημένες διατροφικές συνήθειες όχι μόνο των Ευρωπαίων- καθώς υπάρχουν πολλά εστιατόρια κυρίως τουρκικά- αλλά και των μεταναστών.

Αλλά υπάρχει και ο οικονομικός αντίκτυπος: καθημερινά παράγονται περίπου 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ,το 80% παράγονται στη Γερμανία κάτι που μεταφράζεται σε 110.000 θέσεις εργασίας. 

Το θέμα ανακινήθηκε όταν η Επιτροπή Υγείας τάχθηκε κατά της πρότασης της Κομισιόν να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κεμπάπ και ντόνερ.

Η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, όμως δεν υπάρχει κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα.

Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο που έχουν τα φωσφορικά άλατα στην υγεία, όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, για το λόγο αυτόν δήλωσε αντίθετη στο να επιτραπεί η χρήση των ουσιών αυτών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.

Οι βουλευτές, κυρίως η ομάδα των Πρασίνων που προκάλεσε το όλο θέμα, επικαλούνται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Από την πλευρά της, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) από τη δική της πλευρά κρατάει αποστάσεις επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.

Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η Eυρωπαική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.

Τι λέει η Κομισιόν

Από τη πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίoνας της ΕΕ, αναφέρει στο protothema.gr πως εισηγήθηκε υπέρ της συνέχισης της χρήσης του φωσφορικού άλατος, καθώς είναι ένα πρόσθετο το οποίο δεν φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό και βοηθάει στο ομογενοποιημένο ψήσιμο του κρέατος.

Κάθε απόφαση της Επιτροπής και κατ’ επέκτασης της ΕΕ, πρέπει να περνάει από την κριτική των άλλων θεσμών όμως. Αυτό σημαίνει πως την εξετάζουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (το οποίο εκπροσωπεί τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών της ΕΕ) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (που εκλέγεται από τους πολίτες της ΕΕ).

Σύμφωνα με την αρμόδια εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τον προβληματισμό του με τη χρήση του φωσφορικού άλατος, βάζοντας έτσι εμπόδιο στη πρόθεση της Επιτροπής για συνέχιση της χρήσης του.

Τώρα, το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου.