Υγεία

Ο λόγος που δεν πρέπει να δανείζετε ποτέ μα ποτέ τα ακουστικά σας

Όλοι φοράμε ακουστικά. Άλλοι για να μιλάνε στο κινητό και άλλοι για να ακούνε μουσική. Φυσικά, σε όλους έχει τύχει να χρειαστεί να τα δανείσουν όταν φίλος τους τους τα ζητήσει.

Ωστόσο, το να δανείζετε τα ακουστικά σας είναι μια πολύ κακή συνήθεια και μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Και αυτό γιατί…

Το κερί που αναπτύσσεται μέσα στο αυτί είναι όπως οι τρίχες που υπάρχουν στη μύτη ή σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος. Πρόκειται για φυσική άμυνα του οργανισμού να εμποδίσει την είσοδο εξωτερικών παθογόνων μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. Πάνω στο κερί αναπτύσσονται βακτήρια τα οποία όμως είναι ακίνδυνα για τον οργανισμό. 

Όταν εφαρμόζετε τα ακουστικά στα αυτιά σας, αυτά «κρατούν» τα συγκεκριμένα βακτήρια (και οποιαδήποτε άλλα μικρόβια έχουν στην επιφάνεια τους-αρκεί να σκεφτείτε ότι βρίσκονται πεταμένα μέσα στην τσάντα σας που δεν είναι και το πιο καθαρό μέρος στον κόσμο) σε ένα ζεστό, σκοτεινό περιβάλλον μέσα στο εσωτερικό του αυτιού σας. 

«Με αυτό τον τρόπο τo κερί περιβάλλει και κολλάει πάνω στα ακουστικά δημιουργώντας μια στοιβάδα ώστε να παγιδεύσει βακτήρια και να αποτρέψει την επιβίωση και ανάπτυξή τους», υποστηρίζει ο δρ. Kelly Reynolds, PhD, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Αν αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιαστούν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις», συμπληρώνει ο Dr. Abbas Anwar, MD, ωτορινολαρυγγολόγος στην κλινική της Santa Monica, στη Βόρεια Καλιφόρνια. «Επιπλέον, τα ακουστικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μικρές εκδορές και κοψίματα στο εσωτερικό του αυτιού, ειδικά εάν φοριούνται για πολλή ώρα π.χ. όταν κοιμάστε ή γυμνάζεστε. Αυτά τα κοψίματα μπορούν να μετατραπούν σε πύλη εισόδου για βακτήρια και να οδηγήσουν σε λοιμώξεις αρκετά οδυνηρές όπως εξωτερική ωτίτιδα». 

Αν αυτές είναι οι συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των ακουστικών που μπορεί να προσβάλλουν τη δική σας υγεία, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν χρησιμοποιήσετε κάποιου άλλου. «Φορώντας ένα ξένο ζεύγαρι ακουστικά, εισάγετε ακόμα περισσότερα βακτήρια στο αυτί σας», δηλώνει ο Δρ. Anwar. 

«Υπολογίστε και τον παράγοντα ότι δεν γνωρίζετε πόσο καθαρά είναι τα ξένα ακουστικά αυτά καθεαυτά. Μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με όλα τα είδη βακτηρίων από διαφορετικές επιφάνειες, όπως τραπέζια, πορτοφόλια και τσάντες και αυτά τα νέα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις».