Όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο, η διάρκεια της παραχώρησης και για τις δύο μαρίνες θα είναι για περίοδο τουλάχιστον 35 ετών. Αμφότεροι οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: στην α’ φάση, το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για κάθε μία μαρίνα μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία (έως τις 16 Ιανουαρίου για τη μαρίνα Αλίμου και έως τις 18 Ιανουαρίου για τη μαρίνα Χίου).
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, όπως περιγράφονται λεπτομερώς στις δύο προσκλήσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.hradf.com), θα προκριθούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση. Στη β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR), προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε μαρίνας και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Τα στοιχεία για τις μαρίνες έχουν ως εξής:
1.Μαρίνα Αλίμου
Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας 240.000 τ.μ. Η μαρίνα προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας. Η χερσαία ζώνη της χρησιμοποιείται επίσης για τη χερσαία απόθεση και συντήρηση σκαφών και περιλαμβάνει κτήρια διαφόρων ηλικιών και χρήσεων, θέσεις στάθμευσης, ζώνες πρασίνου, υποσταθμούς και άλλες κατασκευές που στεγάζουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και εκτεταμένες ελεύθερες ζώνες.
2.Μαρίνα Χίου
Η μαρίνα Χίου βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των ανατολικών ακτών της Χίου, σε απόσταση 2,5 χλμ από το κέντρο της πόλης της Χίου και από τον κεντρικό λιμένα, όπως και σε απόσταση περίπου 6 χλμ από το αεροδρόμιο του νησιού. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ., περιλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας περί των 28.000τ.μ. Η χερσαία ζώνη, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο με επιχώσεις θαλασσίου χώρου.Περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά τη δυναμικότητα της μαρίνας, εξυπηρετώντας τουλάχιστον 170 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών, μήκους έως 25 μ., ενώ έχει το δυναμικό για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων για την λειτουργία της χερσαίων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας απόθεσης σκαφών, καθώς επίσης και άλλων χρήσεων αναψυχής και τουρισμού.
«Η ανάπτυξη του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της παραχώρησης μαρινών, όπως είναι αυτές του Αλίμου και της Χίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ‘Αρης Ξενόφος, προσθέτοντας ότι «η προσέλκυση επενδύσεων στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας ολόκληρων περιοχών και την ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας. Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ενίσχυση της οικονομίας και απασχόλησης, καθώς μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας».