Video

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Τα 18 πρώτα ακίνητα και οι αντιδράσεις (pics &vid)

Με έντονες αντιδράσεις ξεκινούν την παρθενική τους εμφάνιση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Στο σφυρί σήμερα 18 ακίνητα.

Μετά την αναστολή της πανελλαδικής αποχή των συμβολαιογράφων, ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με πρώτο ακίνητο μία μεζονέτα στην Κηφισιά.

Οι πρώτες αντιδράσεις σημειώθηκαν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιεί από το πρωί η Λαϊκή Ενότητα επί της οδού Ακαδημίας 31 Αθήνα, έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο που αρχίζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στην είσοδο του συμβολαιογραφικού γραφείου υπάρχουν δύο διμοιρίες με άντρες των Υ.ΜΕ.Τ ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά των πλειστηριασμών.

Να σημειωθεί πως στα συμβολαιογραφικά γραφεία των Ε. και Ζ. Σιμοπούλου είναι προγραμματισμένοι σήμερα να διενεργηθούν δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο ένας αφορά σε μία κατοικία στην Κηφισιά για χρέη ύψους 1.500.000 εκατ. ευρώ σε τράπεζα και ο άλλος έξι θέσεις parking στην περιοχής του Ψυχικού για χρέη ύψους 600.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η ΛΑΕ σε σχετική ανακοίνωσή της: «Ο στόχος της διαμαρτυρίας μας δεν αφορά τον πλειστηριασμό αυτού καθ’ εαυτού του συγκεκριμένο ακινήτου.

Η κινητοποίηση μας στρέφεται ενάντια στους αντιδημοκρατικούς και αδιαφανείς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που με πραξικοπηματικές μεθόδους εγκαινιάζει η κυβέρνηση Τσίπρα και η μνημονιακή τάξη πραγμάτων με όργανο τον Ρούσκα και τα »κοράκια» που αντιπροσωπεύει». 

Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε πως: «Έχει διαμορφωθεί μία χούντα στην Ελλάδα, είναι η χούντα των πλειστηριασμών σε αυτή την χούντα συμμετέχουν ενεργά και δραστήρια ο Τσίπρας, ο Κοντονής, ο Τόσκας, ο Ρούσκας και οι τραπεζίτες. Πρόκειται για ένα βρώμικο σχέδιο για να υφαρπάξουν λαϊκές περιουσίες». 

Τα 18 πρώτα ακίνηταΟι 18 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξαχθούν κανονικά σήμερα ενώ το πρώτο ακίνητο που βγαίνει στο σφυρί, η μεζονέτα 320 τ.μ. στην Κηφισιά, είχε αρχικής τιμή εκκίνησης τα 698.915 ευρώ.

Η εν λόγω μεζονέτα εκπλειστηριάζεται για οφειλή 1,2 εκατ. ευρώ που είναι σε καθυστέρηση από το 2013 και ουσιαστικά δίνει την «εκκίνηση» για την πραγματοποίηση πλειστηριασμών με ένα «κλικ» από τον υπολογιστή.

Η πλατφόρμα με τους δέκα πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα, ενώ το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2018. Η πλατφόρμα λειτουργεί στη σελίδα www.eauction.gr

Παράλληλα, οι τράπεζες σχεδιάζουν να «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα περισσότερα από 18 ακίνητα ως το τέλος Νοεμβρίου, όπως ήταν η μνημονιακή υποχρέωση, γι’ αυτό και δεσμεύτηκε έναντι των συμβολαιογράφων να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν την ασφάλειά τους.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00. Έτσι, κανονικά θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί, από σήμερα, ενώ στο σφυρί βγαίνουν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 3,5 δισ. ευρώ.

Με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία του ακινήτου κατά την ημερομηνία της κατάσχεσης ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για τα πρώτα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα. Πρόκειται για δέκα πλειστηριασμούς που αφορούν δύο οφειλέτες και την ίδια επισπεύδουσα τράπεζα. Ειδικότερα:

-Μεζονέτα 320 τ.μ. η οποία ανήκει σε συγκρότημα κατοικιών, το οποίο έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, επιφανείας τ.μ. 1.231,16, στην περιοχή Κοκκιναρά στην Κηφισιά. Η μεζονέτα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο, που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα και ανελκυστήρα. Τιμή πρώτης προσφοράς: 698.915,00 ευρώ. Η εγγυοδοσία που έχουν καταθέσει οι πλειοδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό ορίζεται το 30%της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι 209.675,00 ευρώ.

-Δύο θέσεις υπόγειου πάρκινγκ στον ίδιο χώρο με τιμή πρώτης προσφοράς 10.000 ευρώ η καθεμία. Ως εγγυοδοσία την οποία πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό ορίζεται το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι 3.000 ευρώ.

-Πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στα Βριλήσσια, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 9.500 ευρώ το καθένα και συνολική τιμή προσφοράς τα 47.500 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή 1ης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση.

Οι υποψήφιοι πλειοδότες υποβάλλουν χωριστή προσφορά για κάθε ένα από τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα, αφού δηλώσουν συμμετοχή στον πλειστηριασμό του ακινήτου που επιθυμούν να πλειοδοτήσουν.

Ήδη οι υποψήφιοι πλειοδότες για τα πρώτα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί, καθώς σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος η προθεσμία για την εγγραφή γίνεται δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο