Οικονομία

Στην Αθήνα σήμερα οι θεσμοί – Τα “αγκάθια” της γ’ αξιολόγησης

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι θεσμοί για την πορεία της γ' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο "κόκκινα δάνεια" και πλειστηριασμοί παραμένουν τα βασικά αγκάθια για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι θεσμοί επιστρέφουν και αυτό αποτελεί  ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος του ESM» δήλωσε εξάλλου χθες από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς απάντησε, ότι στη συνάντηση αυτή, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ζ. Κ. Γιούνκερ για τη δέσμευση της Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμύρων που έπληξαν τη δυτική Αττική.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές θα συνεργαστούν, προκειμένου να εξευρεθούν συγκεκριμένοι οδοί που θα μπορούσαν να συνδράμουν αποτελεσματικά την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς.

Τα αγκάθια της γ’ αξιολόγησης

Η αναστολή των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων ήταν θετική εξέλιξη για τους θεμσούς, ωστόσο το πραγματικό τεστ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δοθεί αύριο. Από την πλευρά τους οι θεσμοί δεν έχουν την απαίτηση να γίνουν χιλιάδες ή εκατοντάδες πλειστηριασμοί την πρώτη ημέρα, αλλά χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο στοίχημα να πάρει μπροστά το σύστημα. 

«Θα φέρουν πολλά πρόβατα στο μαντρί», λένε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, εκτιμώντας ότι η έναρξη των πλειστηριασμών θα λειτουργήσει ως φόβητρο όχι μόνο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για όσους δανειολήπτες δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Επισημαίνεται δε ότι οι πλειστηριασμοί από μόνοι τους δεν λύνουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.«Απαιτούνται πιο επιθετικές κινήσεις από τις τράπεζες», επαναλαμβάνουν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ο δείκτης των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι πιο τολμηρά, έτσι ώστε το σύνολο της οικονομίας να μην παγιδευτεί σε στασιμότητα λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης. 

Το μήνυμα έχει φτάσει και στα επιτελεία των τραπεζών, που ήδη έχουν προχωρήσει ή εξαγγείλει «ξεφόρτωμα» των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, υιοθετώντας και τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία εδώ και μήνες τονίζει ότι δεν αρκούν οι διαγραφές δανείων, αλλά απαιτούνται πιο ριζικές κινήσεις, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα επικείμενα stress tests.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι τράπεζες κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, δηλαδή των δανείων αβέβαιης είσπραξης. 

Συγκεκριμένα, έφτασαν στα 101,8 δισεκ. Ευρώ, δηλαδή 1,6 δισεκ. Ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, που είχαν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες. Ωστόσο- κι αυτό είναι το προβληματικό- οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο το στόχο για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έφτασαν στα 72,8 δισεκ. Ευρώ, δηλαδή περίπου 400 εκατ. Ευρώ πάνω από το στόχο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 21,1 δις ευρώ.

Στον αντίποδα των κόκκινων δανείων βρίσκονται τα χαμηλά επίπεδα καταθέσεων, κάτι που έθιξε επισήμως ο Μάριο Ντράγκι. Μπαίνοντας στο Φθινόπωρο, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν στα 122,577 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουνίου του 2015. Αυτό σημαίνει ότι από εκείνο το σημείο ως σήμερα, οι εισροές είναι χαμηλών ταχυτήτων.

Το Δεκέμβριο του 2009, οι καταθέσεις βρίσκονταν στα επίπεδα των 237,531 δις ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έκτοτε «χάθηκαν» περίπου 115 δις ευρώ, κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 64% του σημερινού ΑΕΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο