Πολιτική

Financial Times: O Πάνος Καμμένος, ο ύποπτος μεσάζοντας και η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με την πώληση όπλων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου απασχολεί δημοσίευμα των Financial Times.

Ο συντάκτης του άρθρου στους Financial Times αναφέρει ότι πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία πώλησης όπλων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Στο άρθρο σημειώνεται, επίσης, ότι ο Πάνος Καμμένος προώθησε μια παραγγελία 66 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία για παροχή πυρομαχικών από την κρατική εταιρεία παραγωγής αυτού του υλικού στην Ελλάδα κάνοντας συμφωνία με έναν τοπικό επιχειρηματία που υποστήριξε ότι ενεργούσε εκ μέρους του κράτους του Κόλπου. «Αυτό παραβιάζει όμως τους ελληνικούς νόμους κατά της διαφθοράς» υπογραμμίζεται στο άρθρο. Οι FT υπενθυμίζουν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος υπέγραψαν τη συμφωνία πώλησης τον περασμένο Μάρτιο όταν αυτή εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ αλλά τον Αύγουστο μετά από την επίσκεψη επίσημης αντιπροσωπείας από τη Σαουδική Αραβία, η συμφωνία «πάγωσε» και ξεκίνησαν τα ερωτήματα.

Τι γράφει για τον Βασίλη Παπαδόπουλο

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν απαγορεύσει επίσημα την παρουσία μεσαζόντων στις πωλήσεις όπλων στη βάση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις μειώνουν την πιθανότητα να υπάρξουν μίζες» υπενθυμίζουν οι Financial Times.

«Τι προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση; Γιατί δεν επιτρέπεται στους βουλευτές να έχουν πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα;» δηλώνει εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος στην πρόσφατη απαγόρευση πρόσβασης σε βουλευτές των εγγράφων-ντοκουμέντο για την υπόθεση που κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο και η επιλογή του από τον υπουργό Άμυνας έχει κάνει την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά έρευνα και σε προηγούμενες συμφωνίες για εξοπλιστικά που χειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον στο άρθρο σημειώνεται ότι μολονότι αρκετοί αριστεροί βλέπουν με υποψία τον Πάνο Καμμένο λόγω της προηγούμενης παρουσίας του στη ΝΔ, η κοινοβουλευτική δύναμη των εννέα βουλευτών των ΑΝΕΛ είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ιστορικό της υπόθεσης με τη Σαουδική ΑραβίαΣτη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης με τη Σαουδική Αραβία να ενδιαφέρεται για αγορά 300.000 βλημάτων από την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τον Βασίλη Παπαδόπουλο να υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία και τον υπουργό Άμυνας να φέρεται να μην ήλεγξε αν όσα έλεγε (σ.σ. ο Παπαδόπουλος) ήταν αληθινά.

Οι FT αναφέρουν ότι τον Ιούνιο το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι δεν είχε καμία γνώση για το πρόσωπο Βασίλης Παπαδόπουλος αλλά ήταν έτοιμο να ολοκληρώσει τη συμφωνία με μια απευθείας συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Οι Σαουδάραβες ήρθαν τον Αύγουστο στην Ελλάδα για να επιθεωρήσουν τα βλήματα και να κάνουν τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τους ξεκαθαρίζοντας ότι θα αγόραζαν μόνο 100.000 βλήματα. «Έφυγαν χωρίς να ολοκληρωθεί η αποστολή τους», λέει Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Κλείνοντας το άρθρο των Financial Times αναφέρει πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια αντικανονική πώληση όπλων καθώς το 2015 τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπέγραψαν συμφωνία 78 εκατ. ευρώ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προμήθεια 1.000 βομβών τύπου ΜΚ-82, έναν τύπο βομβών που χρησιμοποιείται από το κράτος του Κόλπου και την σαουδαραβική αεροπορία στα χτυπήματα κατά των ανταρτών στην Υεμένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο