Αθλητισμός

Παρέμβαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για Χιμένεθ

Πολλή κουβέντα έγινε για την ποινή των 15 ημερών στον Μανόλο Χιμένεθ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA είναι πολύ πιθανό ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας να ασκήσει έφεση επί της ποινής, καθώς το πρωτοβάθμιο όργανο τιμώρησε τον Χιμένεθ με άλλο άρθρο από αυτό με το οποίο Ισπανός κλήθηκε σε απολογία!

Συγκεκριμένα, ο προπονητής της ΑΕΚ κλήθηκε για παράβαση του άρθρου 11, που αφορά αξιωματούχους του αγώνα και προβλέπει ποινές από έναν έως έξι μήνες.

Όμως η αθλητική δικαστής κ. Σκολαρίκη τιμώρησε τον Χιμένεθ με αναλογική εφαρμογή του άρθρου 10, που αφορά ποδοσφαιριστές κάτι που νομικά δεν είναι σωστό. 

Οι δικαστές πρέπει να είναι εφαρμοστές του νόμου και όχι κριτές των νομοθετικών επιλογών.

Με δεδομένο πως ένα τέτοιο δεδικασμένο μπορεί να εφαρμοστεί σε σοβαρότερες υποθέσεις και οι αθλητικοί δικαστές να τιμωρούν με την ποινή που τους φαίνεται… λογική παρά με αυτή που βασίζεται στους κανονισμούς, είναι πιθανό ο αθλητικός εισαγγελέας να αναιρέσει την πρωτόδικη απόφαση.

Είναι σίγουρο πως ο πειθαρχικός κώδικας χρειάζεται αλλαγές, ωστόσο η παρερμηνεία του ή η ελαστική ερμηνεία του στις αποφάσεις και όχι η σωστή εφαρμογή του, μπορεί να ανοίξει μια επικίνδυνη κερκόπορτα σε υποθέσεις που μπορεί στο τέλος να κρίνουν το πρωτάθλημα.

Και σε μια εποχή που γίνεται τεράστιος αγώνας να επιστρέψει η αξιοπιστία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά από την καταστροφική δράση των συμμοριών που το λυμάνθηκαν, επιβάλλεται οι ευκαιρίες αυτές να χρησιμοποιούνται προς όφελος της ισονομίας.