Αθλητισμός

Ο «κώνος» που πάει να γίνει ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο!

Τον αποκάλεσαν μαύρη τρύπα της Μπαρτσελόνα, πηγή κινδύνου, αδύναμο κρίκο, κώνο, καρέκλα, έφαγε το bullyiing της ζωής του, όμως ο Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν είναι φέτος ο πιο φορμαρισμένος τερματοφύλακας στον...

Δεν ήταν απλώς άλλη μία εύκολη ημέρα στο γραφείο. Το 0-3 ξεγελούσε, ειδικά αν δεν είχες δει το παιχνίδι. Στο 0-1, ο Σιμανόφσκι και ο Μποβύ σπατάλησαν δύο σπουδαίες ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Λίγο αργότερα, ο Άμραμπατ νικήθηκε σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ. Το κοινό του «Μπουτάρκε» χειροκρότησε την σπουδαία προσπάθεια των παικτών της Λεγκανές, όμως την μεγαλύτερη αλήθεια την είπε ένα τιτίβισμα στον επίσημο λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, που απεικόνιζε τον Λιονέλ Μέσι να αγκαλιάζει τον Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν: «Αυτοί είναι οι δύο μεγαλύτεροι λόγοι που βρισκόμαστε εδώ αυτή τη στιγμή».

Αλήθεια τι σχέση μπορεί να έχει ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με κάποιον που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ένας… κώνος; Πως γίνεται να συνυπάρχουν στην ίδια φωτογραφία, στην ίδια πρόταση, ο Θεός της Βαρκελώνης και μία… καρέκλα; Μέχρι πρότινος το μακρόσυρτο όνομα του Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο σε ότι αφορά τη θέση του τερματοφύλακα. Δεν ήταν απλώς μία κακιασμένη λαϊκή ετυμηγορία. Απλώς, κοιτάξτε το βλέμμα του Λουίς Σουάρες λίγο μετά από μία ακόμα μνημειώδη γκάφα του Γερμανού στο περσινό παιχνίδι στο Βίγκο με την Θέλτα. Πραγματική μαχαιριά, για έναν τύπο που έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα κάτω από τα δοκάρια της Μπαρτσελόνα.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι μία αιώνια πονεμένη ιστορία για τους «μπλαουγκράνα». Από την ποδοσφαιρική εγκυκλοπαίδεια της Masia το λήμμα «τερματοφύλακας» είναι κενό. Μοναδική προϋπόθεση για να φορέσει κάποιος γάντια: να ξέρει να παίζει την μπάλα με τα πόδια και να είναι αρτιμελής. Τα υπόλοιπα γίνονται. Σε μερικές εκδόσεις της Μπαρτσελόνα, ακόμα και μία καρέκλα να έβαζες κάτω από τα δοκάρια, δεν θα είχες πρόβλημα.

Τι να θυμηθεί κανείς; Τους αλήστου μνήμης Ντιτρουέλ και Μπονάνο; Τον ράπερ Χοσέ Μανουέλ Πίντο; Τους Βίτορ Μπαΐα, Ρουστού Ρετσμπέρ ή τον μακαρίτη τον Ρόμπερτ Ένκε, οι οποίοι λύγισαν στο βάρος της φανέλας και των απαιτήσεων; Τους επικίνδυνους Χεσούς Ανγκόι, Κάρλες Μπουσκέτς; Ακόμα και οι Θουμπιθαρέτα, Βίκτορ Βαλδές που μακροημέρευσαν κάτω από τα καταλανικά δοκάρια, το έκαναν γιατί… «πού να ψάχνεις για τερματοφύλακα τέτοια εποχή;». Τα χαΐρια τους, όταν έφυγαν από την προστατευτική αγκαλιά της Μπαρτσελόνα τα είδαμε.

Ο βασικός και κύριος λόγος που το καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα εκταμίευσε 12 εκατομμύρια ευρώ για τον Γερμανό τερματοφύλακα, ο οποίος από τα 19 του ήταν βασικός στην Γκλάντμπαχ ήταν επειδή όλοι οι data analysts τον έδιναν ως τον κορυφαίο στο παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια! Α, κι επειδή ήταν wonderkid στο Football Manager. Μία ομάδα, όπως η Μπαρτσελόνα που θα μπορούσε να δελεάσει ότι καλύτερο υπήρχε στη θέση του τερματοφύλακα (Κουρτουά, Μπουφόν, Νόιερ, Τσεχ, Ντε Χέα) πήγε και πήρε έναν άγουρο Γερμανό. Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό.

Στην πρώτη χρονιά, ο Λουίς Ενρίκε τον είχε μόνο για τα παιχνίδια της Ευρώπης, αφού το νούμερο ένα στο πρωτάθλημα ήταν ο Κλαούντιο Μπράβο. Πέρυσι, στην πρώτη του ολόκληρη σεζόν ως βασικός, ο Γερμανός τα έκανε μαντάρα. Οι γκάφες του έγιναν viral στο διαδίκτυο. Ήταν ο αδύναμος κρίκος μιας προβληματικής ομάδας. Καμία σιγουριά ούτε με τα χέρια, αλλά ούτε και με τα πόδια. Τα λάθη του έκαναν ακόμα και τους συμπαίκτες του να τραβάνε τα μαλλιά τους.

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τον Γερμανό (όπως και όλους σχεδόν τους Τεύτονες) είναι το κρύο αίμα. Ο κόσμος να χαλάει γύρω του, εκείνος δεν νιώθει, δεν επηρεάζεται. Ακόμα και την εποχή της απόλυτης τρικυμίας πίστευε ότι είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Κι αν όχι ο καλύτερος, ο δεύτερος καλύτερος, πίσω από τον Νόιερ. Φέτος, μπορεί και να έχει και δίκιο!

Ο Γερμανός τερματοφύλακας έχει αποκρούσει φέτος το 89% των τελικών προσπαθειών που έχουν πάει προς την εστία του στην Primera Division και έχει πιάσει τα 19 από τα τελευταία 20 σουτ on target που του έγιναν! Έχει δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ μετά από 12 αγωνιστικές, κάτι που εκτός από απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, πίσω από αυτή της Ατλέτικο Μαδρίτης την επική σεζόν 1995-96.

Την Τετάρτη στο Τορίνο μία νέα εκπληκτική επέμβαση του Γερμανού σε προσπάθεια του Ντιμπαλά στις καθυστερήσεις κράτησε το 0-0 στο σπίτι της Γιουβέντους, στο τέταρτο clean sheet για τους Καταλανούς σε 5 παιχνίδια στους ομίλους και το 12ο σε 17 επίσημα παιχνίδια! Ο μόνος του που κατάφερε να του βάλει γκολ σε αγώνα του Champions League φέτος; Ο Δημήτρης Νικολάου με μία άπιαστη κεφαλιά!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Μπαρτσελόνα κερδίζει βαθμούς από τον τερματοφύλακα της. Αυτός που θεωρούνταν πηγή κινδύνου, μαύρη τρύπα, κώνος (ο υπογράφων είναι ένοχος για κατά συρροή bullying εναντίον του) είναι φέτος ο Κέρβερος των «μπλαουγκράνα».

Πιθανώς, ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο, σίγουρα ο πιο φορμαρισμένος. Ποιός; Αυτός που δεν μπορούσε να πιάσει ούτε βαλσαμωμένο πουλί. Είστε σίγουροι ότι ο βασικός τερματοφύλακας της Γερμανίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι ο (λαβωμένος εδώ και καιρό) Μάνουελ Νόιερ; Στην θέση του δεν θα ένιωθα και τόσο άνετος…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο