Πολιτική

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Πιο σημαντική από ποτέ η διαφύλαξη της Σένγκεν

«H διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ, καθώς και η αποτελεσματική πολιτική επιστροφής είναι πιο σημαντικές από ποτέ», επισημαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή του επισταμμένους ελέγχους διαβατηρίων στη Γερμανία επιβατών από την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για την έδρα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Βαρσοβία, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διαφύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορμής δοθείσης από το ζήτημα που έχει προκύψει με τους ελέγχους διαβατηρίων επιβατών που πετούν από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.

Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις και αναμένεται μάλιστα να συζητηθεί σ’ήμερα στην Κομισιόν. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο και τον υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ, τόνισε πως με τη συμφωνία αυτή ο Οργανισμός αποκτά ένα σταθερό νομικό και διοικητικό πλαίσιο το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητάς του κατά την υλοποίηση των σημαντικών καθηκόντων του.

Όπως είπε, το 2006, ο Frontex διέθετε μόλις 26 εργαζόμενους, ενώ σήμερα, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή διαθέτει σχεδόν 600. Μάλιστα μέχρι το 2020, ο Οργανισμός θα διαθέτει 1000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα έχουν, στην πλειοψηφία τους, θα έχουν ως βάση την έδρα της Βαρσοβίας. 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό τον συμβολισμό της τελετής, καθώς όπως είπε, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εγκαθίσταται στη χώρα όπου γεννήθηκε η Solidarność.

«Διαθέτοντας προσωπικό που προέρχεται από όλα τα κράτη μέλη και έχοντας ως στόχο του την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, ο Οργανισμός εγκαθίσταται στην ιστορική πρωτεύουσα μιας χώρας, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν κλήθηκε να αγωνισθεί για την υπεράσπιση των συνόρων της» τόνισε προσθέτοντας πως η Βαρσοβία φιλοξενεί το σύμβολο της Ευρώπης που είναι ισχυρότερη όταν είναι ενωμένη, της Ευρώπης που αποτρέπει και αντιμετωπίζει τις κρίσεις συλλογικά, της Ευρώπης που βοηθά όσους έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας για τους πολίτες της.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σηματοδότησε την ολοκλήρωση ενός από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία στηρίζεται στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη, καθώς, όπως είπε, «οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας σήμερα μας έχουν διδάξει με σαφήνεια ότι χρειαζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κοινές αυτές προκλήσεις. Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της, των πολιτών της αλλά και για όσους την έχουν ανάγκη».

Απευθυνόμενος σε όσους εργάζονται για τον Οργανισμό, ο Επίτροπος τους κάλεσε να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και προσήλωση. Όπως είπε, παρότι η ΕΕ εξέρχεται σταδιακά από τη μεταναστευτική κρίση, στις γειτονικές μας χώρες εξακολουθεί να υφίσταται ανησυχία. «Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, είναι απαραίτητο να έχει ο Οργανισμός την απαραίτητη στήριξη από όλα τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας που φιλοξενεί την έδρα του, σε προσωπικό, χρηματοδότηση και συνεργασία ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Φέτος, ο Οργανισμός έχει διανύσει μια σημαντική πορεία: με τη δημιουργία νέων εφεδρειών ταχείας αντίδρασης, την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αξιολογήσεων ευπάθειας, καθώς και με συνέχιση της παροχής στήριξης στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, χάρη στην καθημερινή δράση 1500 στελεχών. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής μας. Προσωπικά, παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση της στενής μας συνεργασίας» δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος.

Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της προόδου για την πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του. Η πρόταση του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου για τη δημιουργία του νέου οργανισμού που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 συμφωνήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τα κράτη μέλη. Χτίζοντας πάνω στα θεμέλια της Frontex, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Οκτώβριο του 2016 και πλέον παρέχει υποστήριξη στα κράτη μέλη με 1500 στελέχη, σε διάφορα σημεία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο Οργανισμός υποστηρίζει τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μέσω κοινών δράσεων, στην ξηρά και στη θάλασσα, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διάσωση χιλιάδων ζωών στη Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο