Ελλάδα

Έρευνα: Το 32,4% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν

Έρευνα: Το 32,4% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν
Απίστευτα τα αποτελέσματα νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 32,4% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν.

Οι Έλληνες αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας και μία νέα έρευνα έρχεται να το το επιβεβαιώσει.

Η μηνιαία έρευνα της aboutpeople για το Athens Voice Radio 102,5 εξετάζει το τι σκέφτονται οι Έλληνες σχετικά με μερικές από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας.

Ας δούμε τα αποτελέσματα:

Το 15,5% μας απάντησε ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρχαν νεκροί.Τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί, αλλά κάποιοι μας το κρύβουν.

Το 23,4% των ερωτώμενων εκτιμά ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προκαλέσουν αυτισμό.Το 32,4% θεωρεί ότι μας ψεκάζουν, ποσοστό σχεδόν παρόμοιο με την έρευνα της ίδιας εταιρείας 2 χρόνια πριν. Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο ερώτημα σε δημοσκόπηση στις ΗΠΑ (2017) το 10% απάντησε ότι το θεωρεί δεδομένο και το 19% πιθανό να μας ψεκάζουν.

Τέλος το 2,5% πιστεύει ότι η θεωρία περί επίπεδης γης μπορεί να είναι αληθινή.

Ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρει: «Ας αναγνωρίσουμε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και γενικότερα κάποιες υπερεκτιμημένες ιδέες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σαν παγκόσμιο φαινόμενο. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να «πιστέψουν» για πολλούς λόγους. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο τραυματισμός που προκάλεσε η απώλεια κτήσεων, νοητικών ή ξεκάθαρα υλικών, είναι ένας παράγοντας που εξηγεί και το ότι σημαιοφόρος στην παγκόσμια αντί-ορθολογική παρέλαση είναι η πληγείσα παλαιά μεσαία τάξη. Έτσι όταν το συλλογικό ασυνείδητο κινητοποιεί τις πλέον ανώριμες άμυνες, ο χθεσινός σοβαρός διπλανός συζητητής θα μεταθέσει και θα προβάλει τυχόν ευθύνες του στον κάθε «ψεκασμό». Θα αντιμετωπίσει ως βδέλυγμα την επιστήμη και θα υποθέσει επαναδιαπραγμάτευση με το επέκεινα. Θα τον ικανοποιήσει η ψευτοένταξη σε εναλλακτικές ομάδες που δεν πρόκειται ποτέ να κριθούν με όρους αυτού του κόσμου. Η απάντηση αντιμετώπισης τέτοιων στάσεων σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ακραία απορριπτική γιατί αυτό περιχαρακώνει τέτοιες ομάδες πίσω από νέα αναχώματα παραλογισμού. Με τη βοήθεια του κατάλληλου χρόνου, όλοι «οι άλλοι» έχουμε κοινοτικό καθήκον να βοηθήσουμε τον ορθό λόγο να ξανανικήσει ή έστω να μην χάσει».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Athens Voice Radio 102,5 από την aboutpeopleστις 20-21 Νοεμβρίου και συμμετείχαν 502 άτομα.