Video

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες (vid)

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση και στο κοινωνικό μέρισμα.

«Κρύψαμε εμείς ότι είμαστε σε μνημόνιο και προσπαθούμε να βρούμε στρατηγική εξόδου;» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, απαντώντας στις κατηγορίες για υπερφορολόγηση.

"Δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά δεν πάμε σπίτι μας", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης.

«Οι μεσαίες τάξεις που τόσο σας καίνε, τι περιμένουν από σας; Τους έχετε εξηγήσει τι θα πρέπει να περιμένουν όταν λέτε ότι θα κόψετε τους φόρους; Τους έχετε εξηγήσει ότι θα μειωθούν δαπάνες στην υγεία και στην παιδεία; Φαντάζομαι ότι δεν θα κόψετε στην ασφάλεια ή στο στρατό γιατί δεν είναι στο χαρακτήρα σας. Αλλά κάπου θα πρέπει να κόψετε. Θέλετε να κάνουμε μία αντιπαράθεση σε αυτό; Έχουν όλοι οι άνθρωποι πολλές ταυτότητες […] και αυτό που κάνουμε εμείς είναι προτεραιότητα στα παραπάνω και στην πραγματική έννοια της ασφάλειας. Εσείς που λέτε όλα αυτά, έχετε αλλάξει άποψη για το ότι δήθεν αν τα δώσουμε όλα στην επιχειρηματικότητα σιγά σιγά θα πάει κάτι και στους φτωχούς».

«Η χώρα χρειάζεται μια συνολική στρατηγική. Δεν είμαστε ευεργέτες. Με αυτούς τους περιορισμούς κάνουμε ότι μπορούμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο και να πάμε σπίτι μας. Αλλά εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας», σημείωσε.

«Έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα χωρίς τη χρήση της προληπτικής γραμμής στήριξης.

«Εμείς βγήκαμε δεύτερη φορά στις αγορές. Και θα βγούμε και τρίτη για να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης», ανέφερε για να προσθέσει στη συνέχεια: «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκλεισε την πέμπτη αξιολόγηση και αυτό γιατί το καλοκαίρι του 2014 η πρόταση ήταν για προληπτική γραμμή στήριξης.«Δεν είχατε αποθέματα και δεν είχατε λύσει το θέμα του χρέους. Εμείς μάθαμε από τα λάθη και δεν δεχτήκαμε τον συμβιβασμό του 2015 και πήγαμε σε δημοψήφισμα. Γιατί μας έδιναν πρόγραμμα για πέντε μήνες χωρίς χρέος και αποθεματικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

«Σωστά αντιμετωπίσαμε την ανθρωπιστική κρίση. Είχαμε κι άλλες επιτυχίες, όχι όσες θέλαμε, αλλά δεν κρύψαμε ποτέ ότι είμαστε σε μνημόνιο. Αλλάξαμε όλη την αναπτυξιακή μας πολιτική», τόνισε επίσης.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα και αποζημιώσεις σε πρώτο πλάνο στη Βουλή