Χθες, Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας πρόθυμος για "διάλογο" με το Ιράν τόνισε παράλληλα: "Θα ήθελα το Ιράν να έχει μια λιγότερο επιθετική περιφερειακή στρατηγική και να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε τη βαλλιστική του πολιτική που φαίνεται ανεξέλεγκτη".
"Στα θέματα της άμυνας και του βαλλιστικού προγράμματος, δεν ζητάμε την άδεια από κανέναν. Σε τι αυτό αφορά τον Μακρόν; Ποιός είναι για να παρεμβαίνει σε αυτά τα θέματα;", δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, διπλωματικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
"Δεν ωφελεί τον πρόεδρο Μακρόν και τη Γαλλία να παρεμβαίνουν στο πυραυλικό θέμα και στις στρατηγικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι", πρόσθεσε.
"Αν θέλει οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας να αναπτυχθούν, πρέπει να προσπαθήσει να μην παρεμβαίνει σε τέτοιες υποθέσεις, γιατί αυτό αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα. Είναι προφανές ότι η απάντησή μας είναι αρνητική" στα αιτήματα της Γαλλίας για διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα, τόνισε.
Ήδη χθες, το Ιράν άσκησε κριτική στη Γαλλία μετά τις δηλώσεις του υπουργού της των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν που κατηγορούσε από το Ριάντ την Τεχεράνη για "ηγεμονικές τάσεις" στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας τόνισε ότι η "μεροληπτική στάση" της Γαλλίας επιδεινώνει τις περιφερειακές κρίσεις.