Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, που αποχώρησε πριν από λίγος μήνες από την Ένωση Κεντρώων και πλέον είναι ανεξάρτητη Βουλευτής του Πειραιά, μιλάει αποκλειστικά στο www.pagenews.gr για το κοινοβουλευτικό της έργο, για τον Πειραιά και για τις προτάσεις που έχει για να ενταχθεί σε κάποιο κόμμα.
– Eίστε βουλευτής του Πειραιά. Πώς νιώθετε;
Αισθάνομαι περήφανη που είμαι βουλευτής του Πειραιά, ως γέννημα θρέμμα Πειραιώτισσα και συγκεκριμένα από την Αγία Σοφία.
Ο Πειραιάς ήταν ανέκαθεν μια περιοχή ξεχασμένη και υποβαθμισμένη συγκριτικά με την Αθήνα, αν και έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, εξαιρετικές παραλίες αλλά και νησιά με ιδιαίτερη ομορφιά, όπως η Σαλαμίνα, η Ύδρα, η Αίγινα και άλλα.
Επίσης, ο Πειραιάς διαθέτει μια αξιόλογη εμπορική αγορά και στις δυο εκλογικές περιφέρειες.
Ως βουλευτής συχνά έχω αναφέρει στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η ανάγκη αναβάθμισης και ανάδειξης του Πειραιά είναι επιτακτική, διότι διαθέτει όλες τις γεωγραφικές, πολιτιστικές και εμπορικές προδιαγραφές. Επειδή διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελληνικής Επικράτειας, υποδέχεται τόσο τα πλοία των εσωτερικών γραμμών όσο και πολλά κρουαζιερόπλοια της Ευρώπης και άλλων χωρών. Θα ήταν κομβικής σημασίας οι επιβάτες των πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων, κυρίως, να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον Πειραιά μέσω τουριστικών ξεναγήσεων, όπως συμβαίνει στην Αθήνα, με δρομολόγια στο εμπορικό- ιστορικό τρίγωνο της πόλης. Ο Πειραιάς έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι τα Μακρά Τείχη και το Ναυτικό Μουσείο, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν. Η πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας δεν περιορίζεται στην Ακρόπολη των Αθηνών! Για παράδειγμα, μια καλή τουριστική δραστηριότητα θα ήταν η αναπαράσταση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, καθώς και η διοργάνωση σχετικής ναυτικής περιήγησης στον θαλάσσιο περιβάλλοντα χώρο του νησιού.
Φυσικά, όλοι οι Δήμαρχοι και των δύο περιφερειών του Πειραιά κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν, αλλά χρειάζονται και τα ανάλογα κρατικά κονδύλια για την υλοποίηση των όποιων οραμάτων. Η υποστήριξη της Πολιτείας είναι απαραίτητη και αυτό προσπαθώ να επιτύχω μέσω της βουλευτικής μου δράσης.
Αποχωρήσατε από την Ένωση Κεντρώων. Τώρα είσαστε ανεξάρτητη βουλευτής. Ποια θα είναι η επόμενη σας πολιτική κίνηση;
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το μόνο που με απασχολεί στην παρούσα φάση είναι το να συνεχίσω το κοινοβουλευτικό μου έργο και ιδίως την κοινοβουλευτική μου δράση, μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στις οποίες μετέχω και ειδικά στην Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου ασχολούμαι με ζητήματα που αφορούν στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ενδοοικογενειακή βία, ισότητα φύλων, δικαιώματα του παιδιού, εξαρτημένα από ουσίες άτομα κλπ).
Θα ενταχθείτε σε κάποιο κόμμα;
Έχω δεχθεί πολλές προτάσεις από κόμματα αλλά ακόμα θεωρώ ότι είναι νωρίς ν αποφασίσω. Το μόνο που με απασχολεί στην παρούσα φάση είναι να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερα στους συμπολίτες μου. Εξάλλου, η συνεισφορά μου στο κοινωνικό σύνολο ήταν βασικός μου στόχος και πριν την ενασχόλησή μου με τα κοινά, από το 1978, μέσω της δράσης μου στο Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ» στην Αργυρούπολη Αττικής, και παραμένει.
Στο πρόσωπο των συμπολιτών μου βλέπω ό,τι ακριβώς και στα πρόσωπα των τριών παιδιών μου και των τεσσάρων εγγονών μου, δηλαδή την αγωνία τους για ένα καλύτερο αύριο!
Πιστεύετε πως η Δημοκρατική Συμμαχία θα έχει έναν σημαντικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση;
Όχι, δεν το νομίζω. Πιστεύω ότι θα παραμείνει στα ίδια ποσοστά ή λίγο υψηλότερα.
Η διεξαγωγή των εκλογών στο κόμμα για την ανάδειξη νέου Προέδρου δεν είχε αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα , μιας και δεν έγινε από μέλη εγγεγραμμένα στο νέο φορέα αλλά ψήφιζε όποιος ήθελε, ακόμα και άτομα που άνηκαν σε αντίθετης ιδεολογίας πολιτικούς χώρους. Τόσο η κα Γεννηματά όσο και ο κ. Ανδρουλάκης προέρχονται από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν την οικογενειοκρατία. Οι δε συμμετέχοντες στο νέο αυτό φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι κατά κύριο λόγο «φρέσκα» πρόσωπα, δηλαδή νέοι πολιτικοί. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος φορέας έχει όλο το χρόνο να αποδείξει, εάν και κατά πόσον μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι νέο και υγιές ή αν θα τον παρασύρουν τα βαρίδια του παρελθόντος. Αυτό, όμως, που πρωτίστως με αφορά και με απασχολεί ως Βουλευτή αλλά και ως πολίτη, είναι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ προς τις Τράπεζες , ύψους περίπου 200 εκατ. Ευρώ, χρέη που μη μπορώντας να εξοφλήσουν, θεώρησαν ότι θα τα διαγράψουν μέσω της σύστασης ενός νέου κόμματος και της απόκτησης ενός νέου ΑΦΜ. Ελπίζω μόνο αυτά τα χρέη να μην επιβαρύνουν για άλλη μία φορά τις τσέπες των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών τελικώς.
Για τον νόμο Παρασκευόπουλου ποια είναι η γνώμη σας;
Σχετικά με το Νόμο Παρασκευόπουλου έχω ήδη καταθέσει ερώτηση απευθυνόμενη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένω την έγγραφη απάντησή τους. Θεωρώ ότι η διαδικασία που καθιερώθηκε για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατ εφαρμογή του εν λόγω νόμου κάθε άλλο παρά επιτυχημένη είναι. Θα έπρεπε τα κριτήρια αποφυλάκισης του εκάστοτε κατάδικου να είναι πιο αυστηρά και πάντα να λαμβάνεται υπ’ όψιν και το αδίκημα για το οποίο κάποιος εκτίει συγκεκριμένη ποινή. Επίσης, δεν συμφωνώ με την έκτιση τόσου μικρού μέρους της εκάστοτε ποινής, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο κάθε κακοποιός γνωρίζοντας, ότι και να καταδικαστεί θα αποφυλακιστεί τόσο γρήγορα, σίγουρα δεν αποτρέπεται από την τέλεση νέων εγκλημάτων. Απόδειξη των λεγομένων μου οι τόσες πρόσφατες ληστείες και διαρρήξεις που τελέστηκαν από κακοποιούς που αποφυλακίστηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου Παρασκευόπουλου.
Το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» τι επιπτώσεις είχε στην περιφέρεια σας;
Δυστυχώς, είχε σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο στη δική μου περιφέρεια, τη Β’ Πειραιά, αλλά σε ολόκληρο τον Πειραιά και στην παραθαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού γενικώς. Υπάρχει πρόβλεψη αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου, αλλά δεν γνωρίζουμε σε τι ύψος θα κυμανθούν αυτές οι αποζημιώσεις και ποια οικονομικά στοιχεία των τοπικών επιχειρήσεων θα ληφθούν υπόψιν για τον προσδιορισμό αυτό. Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ και στο γεγονός, ότι οι σχετικές μετρήσεις υδρογονανθράκων από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε ( Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) δεν έχουν σταματήσει, σε ό, τι αφορά το νερό , αλλά ακόμα αναμένουμε τις μετρήσεις ιζημάτων του πυθμένα των πληγεισών παραθαλάσσιων περιοχών, μετρήσεις για τις οποίες έχω κάνει πολλές νύξεις μέχρι στιγμής.
Τον ελεύθερο σας χρόνο ποιες είναι οι ασχολίες σας;
Μακάρι να είχα ελεύθερο προσωπικό χρόνο αλλά δεν έχω! Τις ώρες που βρίσκομαι εκτός Βουλής, εξακολουθώ να επιτελώ βουλευτικό έργο με το να παρευρίσκομαι σε διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες έχω προσκληθεί. Θεωρώ πολύ σημαντική την επαφή μου με τον κόσμο και γι αυτό πηγαίνω σε όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορώ. Κακά τα ψέματα, η δραστηριότητα ενός πολιτικού προσώπου δεν πρέπει να περιορίζεται στα έδρανα της Βουλής και στη συμμετοχή του σε Ολομέλειες και Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Κάθε βουλευτής είναι εκλεγμένος από το λαό, εκπροσωπεί το λαό, είναι η φωνή του εντός του Κοινοβουλίου και γι αυτό το λόγο πρέπει να είναι πάντοτε κοντά του και να αφουγκράζεται τα εκάστοτε προβλήματά του.
Παρόλα αυτά, τις ελάχιστες ώρες που μου απομένουν ως καθαρά προσωπικός χρόνος, τις αφιερώνω στα τέσσερα εγγονάκια μου. Εκτός από πολιτικός, θεωρώ τον εαυτό μου και περήφανη γιαγιά!
Kατά την γνώμη σας, ποιο είναι το προφίλ ενός ικανού πολιτικού;
Προσωπικά θεωρώ ότι το προφίλ ενός πολιτικού πρέπει να διέπεται από τέσσερις κανόνες. Πρώτος κανόνας, το να μην είναι ο πολιτικός «προϊον» οικογενειοκρατίας. Το βουλευτικό αξίωμα δεν είναι κτήμα κανενός. Δεν κληρονομείται, αλλά αποκτάται μέσω συνεχών αγώνων και προσφοράς.
Δεύτερος κανόνας, η καθημερινή ενασχόληση του πολιτικού με τα κοινά μέσω ενεργούς συμμετοχής του τόσο στις Ολομέλειες όσο και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Η ενεργή δράση μας στη Βουλή αποτελεί τη βασική μας υποχρέωση και όχι κάτι που κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.
Τρίτος κανόνας, η παύση οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας κατά την περίοδο που κατέχει το βουλευτικό αξίωμα . Δυστυχώς, δεν μπορούν να συνυπάρξουν και τα δύο. Δεν μπορεί να τελεστεί ορθά το βουλευτικό έργο, που ήδη απαιτεί αφοσίωση και αφιέρωση πολλών ωρών, όταν εκτελείται παράλληλα με κάποιο άλλο επάγγελμα. Όπως ορίζει και η γνωστή ελληνική ρήση « Δεν χωράνε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη!»
Τέταρτος και τελευταίος κανόνας, να μην αντιμετωπίζεται το βουλευτικό αξίωμα ως μέσο επίλυσης του βιοποριστικού προβλήματος κάποιου. Κίνητρο για να γίνει κάποιος πολιτικός δεν πρέπει να είναι τα χρήματα που θα λαμβάνει σαν αποζημίωση αλλά η ουσιαστική επιθυμία του να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας μας.