(UPD) Πολυτεχνείο: 44 χρόνια μετά – Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας

(UPD) Πολυτεχνείο: 44 χρόνια μετά – Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας
Με σχεδόν 7.000 αστυνομικούς επί ποδός και 11.000 διαδηλωτές τιμάται φέτος το Πολυτεχνείο. Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα και μετά τη λήξη της πορείας στα Εξάρχεια με αντιεξουασιαστές να πετούν μολότοφ και τις δυνάμεις των ΜΑΤ να ανταποδίδουν με δακρυγόνα.

Ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν έναν τραυματισμό μίας δικηγόρου η οποία δέχτηκε φωτοβολίδα στο γόνατο.

Στα Εξάρχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί προκάλεσαν έντονα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς αλλά και κάνοντας "ντου" στους διαδηλωτές. Στην συνέχεια, "έπεσαν" χειροβομβίδες κρότου λάμψης και έγινε χρήση χημικών. 

Λίγο πιο πέρα υπήρξε συμπλοκή με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Οι οπαδοί που ήταν στην Θύρα 13 πέταξαν τρικάκια στους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα στην Στουρνάρη οι αντιεξουσιαστές είχαν ξεκινήσει συνεχόμενες επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται σοβαρά επεισόδια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, στον χώρο γύρω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή.

Κουκουλοφόροι που βγήκαν πριν λίγο από τον χώρο του ΑΠΘ άρχισαν να πετάνε πέτρες και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στην βόρεια πύλη της ΔΕΘ και έξω από το Παλέ Ντε Σπορ. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει τους κουκουλοφόρους, ενώ προχώρησε και στην προσαγωγή ενός ατόμου, ηλικίας 17 ετών, ο οποίος συμμετείχε στα επεισόδια μπροστά από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον.

Η οδός Εγνατία παραμένει κλειστή και στα δυο της ρεύματα, καθώς οι αντιεξουσιατές έχουν σχηματίσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και θρανία, έξω από την Πολυτεχνική Σχολή.

Στην Πάτρα κατά τη διάρκεια της πορείας για τα θύματα του Πολυτεχνείου. Αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, έκαψαν ένα αυτοκίνητο και έσπασαν ένα κατάστημα. 

Φέτος 44 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών που οδήγησαν στην πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, περίπου 11.000 διαδηλωτές ακολούθησαν την αιματοβαμμένη σημαία του 1973 σε μία πορεία μνήμης προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Νωρίτερα στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.  Η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία και όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. 

Η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης του 1973 έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 16:30, όπου και οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός, καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν συγκεντρωθεί φοιτητές για να συμμετάσχουν στο κυρίως σώμα της πορείας. 

Νωρίτερα, για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, έκανε λόγο ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων. Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

Θεσσαλονίκη

Κάτω από έντονη βροχόπτωση κορυφώνονται αυτή την ώρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι εκδηλώσεις για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου, με τις καθιερωμένες πορείες προς του κτίριο του προξενείου των ΗΠΑ. Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφανιών, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ξεκίνησε η πρώτη πορεία, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων – μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, εκπρόσωποι φορέων, φοιτητικών συλλόγων, κά.

Φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνθηκαν, μέσω των οδών Εγνατία, Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, προς το αμερικανικό προξενείο και έκαψαν, συμβολικά, σημαία των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Αριστοτέλους.  Από το χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής ξεκίνησε, αργότερα, πορεία με τη συμμετοχή μελών της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητών, εργαζομένων, κά, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία έφθασαν μέχρι το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Ελ Βενιζέλου όπου διαλύθηκαν.

Γύρω στις 6.30 το απόγευμα ακολούθησε μια ακόμα πορεία, στην οποία συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- φοιτητικοί σύλλογοι, ανεξάρτητα σωματεία, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της Ανταρσία, κά.

Στους περισσότερους δρόμους στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων, από τις 5.30 το απόγευμα, ενώ υπάρχει διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play