Οικονομία

Κομισιόν: Μεταρρυθμίσεων συνέχεια και μετά τα μνημόνια

Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τη λήξη των Μνημονίων διαμηνύει η Κομισιόν στην απολογιστική έκθεση των 187 σελίδων, για την έως τώρα πορεία του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα κατέβαλε αξιοσημείωτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά παρόλα αυτά η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και η εξαιρετικά μεγάλη «ατζέντα» μεταρρυθμίσεων απαιτεί να συνεχιστεί αποφασιστικά εφαρμογή τους μέχρι το τέλος του προγράμματος αλλά και μετά το τέλος των μνημονίων.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι το θέμα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων (πλειστηριασμοί κλπ) θα αποτελέσει την βασική προτεραιότητα της τρίτης αξιολόγησης.  Στην αναλυτική έκθεση 187 σελίδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει τη σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δικαιοσύνη και την δημόσια διοίκηση αλλά σημειώνει πως οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς η εφαρμογή τους θα κρίνει την επιτυχία του τρίτου προγράμματος.

Ειδικότερα σημειώνεται πως το κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με πλήρη δέσμευση και οικειοποίηση από όλες τις διοικητικές βαθμίδες. Όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης πρέπει να αξιοποιηθούν οι τεράστιες προσπάθειες που έγιναν ως τώρα για την εγκαθίδρυση απόλυτης αξιοπιστίας, την στήριξη της εμπιστοσύνης και την δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική οικονομία από αυτή που αναμενόταν, το πραγματικό ΑΕΠ άρχισε να ανακάμπτει στα μέσα του 2016 και η «η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των αναθεωρήσεων του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕSM».

Η Κομισιόν προβλέπει πως η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,5% το 2018, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να είναι η κινητήριος δύναμή της. Και εκτιμά πως Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Η έκθεση τονίζει ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς «τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν εμφανή».

Η Κομισιόν σημειώνει πως χάρη στην επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015 «οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα καλά κεφαλαιοποιημένες, με μέσο δείκτη “Core Equity Tier” 1 17% (άνω του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ 14.5 %) στο τέλος του 2016». Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την μείωση σημαντικών μη λειτουργικών ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία «μπορούν να λειτουργήσουν ως αποστράγγιση της οικονομίας και να παρεμποδίσουν τα κανάλια πίστωσης».

Ο λόγος NPE των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών «παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο 45% από το τέλος του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίλυση των κόκκινων δανείων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016». Τα κόκκινα δάνεια από 100 δισ. που ήταν στα τέλη του 2016 θα πρέπει να έχουν μειωθεί στα 60 δισ. έως τα τέλη του 2019.

Μεταξύ άλλων η έκθεση σημειώνει πως σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των κόκκινων δανείων (όπως πλειστηριασμοί κλπ) «θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για την τρίτη αξιολόγηση» προειδοποιεί η Επιτροπή.