Οικονομία

Bloomberg: SOS για τις επενδύσεις – Η Ελλάδα ρισκάρει να χάσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ

Καμπανάκι από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις Σκουριές και την επένδυση στο Ελληνικό και σημειώνει ότι η χώρα μας ρισκάρει να χάσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας γραφειοκρατικών και νομικών εμποδίων.

Οι εξελίξεις που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες σχετικά με τις επενδύσεις στο Ελληνικό και τις Σκουριές δεν πέρασαν απαρατήρητες από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σε δημοσίευμά του χτυπάει καμπανάκι για τις εν λόγω επενδύσεις συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ στην χώρα μας τονίζοντας ότι η γραφειοκρατία και τα νομικά εμπόδια έχουν αρχίσει να εγείρουν ερωτήματα για την δυνατότητα της χώρας μας να προσελκύσει τις επενδύσεις που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για να ανακάμψει οικονομικά. 

Στο δημοσίευμα παρατίθεται μέρος της ανακοίνωσης της Lamda Development για το Ελληνικό, όπου μιλά για «έλλειψη της απαραίτητης εμπιστοσύνης πλέον προς το Δημόσιο». Προσθέτει ότι η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά από εκείνη της Eldorado Gold που αναφέρει πως κινεί νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας, λόγω των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις που χρειάζονται για το πρότζεκτ στις Σκουριές.

«Οι εξελίξεις έρχονται σε μια χρονική στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις για να ανακάμψει η οικονομία, η οποία έχει μειωθεί περισσότερο από 25% από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με την ανεργία να ανέρχεται σε πάνω από 20%» σχολιάζει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση «δεν είχε πολλά να πει», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για τα δύο έργα, τα οποία καθυστερούν εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά την Eldorado και τις Σκουριές, το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι η καναδική εταιρία έχει ιστορικό «πονοκεφάλων» στην Ελλάδα. «Η εταιρία αγόρασε τα ορυχεία της Κασσάνδρας το 2012 για περίπου 2 δισ. δολάρια και έκτοτε έχει επενδύσει 1 δισ. επιπλέον στη χώρα, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζορτζ Μπερνς» γράφει το δίκτυο. 

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Lamda υποχώρησαν 9,6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές της Eldorado έχασαν περισσότερο από 60% στον Καναδά φέτος, εν μέρει λόγω των ελληνικών προβλημάτων.

Κυβερνητικές πηγές: Οι δεσμεύσεις για το Ελληνικό θα τηρηθούν

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα τηρηθούν από την Ελληνική Πολιτεία όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση του Ελληνικού. 

Αφορμή για τις παραπάνω διαβεβαιώσεις αποτέλεσε η ανακοίνωση της εταιρείας Lamda Development, η οποία έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης» που «δημιουργούν έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό». Η εταιρεία αναφερόταν σε μια σειρά από θέματα λίγο μετά την έγκριση από την υπουργό Πολιτισμού του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (3/10/2017).

«Το σύνολο αυτών των ανατροπών και ανακολουθιών, αλλά και η πρακτική της συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων, διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης» σημείωνε η Lamda και υπογράμμιζε πως «παραμένει από την πρώτη στιγμή προσηλωμένη στα συμβατικά κείμενα που έχει υπογράψει με την Ελληνική Πολιτεία».

Οι κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση από τον επενδυτή των δικών του δεσμεύσεων. Όπως σημειώνουν, ο επενδυτής «γνωρίζει απολύτως ότι βρισκόμαστε στο στάδιο έγκρισης του ΣΟΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σε αυτό το στάδιο οι επιμέρους υπηρεσίες του κράτους εκφράζουν απόψεις και γνωμοδοτήσεις, οι οποίες θα συνεκτιμηθούν συνολικά στο προς έκδοση προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4062/2012». 

Όπως αναφέρουν, κατά την παραπάνω διαδικασία απαιτείται η συνεργασία των μερών «ώστε να εξειδικευτούν οι επιμέρους παράμετροι και να οδηγηθούμε σε μία σύννομη χωροθέτηση, η οποία θα τύχει και της έγκρισης του ΣτΕ». 

«Καλούμε, λοιπόν, τον επενδυτή σε καλόπιστη συνεργασία, που όπως έχει αποδειχθεί είναι η μόνη μέθοδος για την επίλυση όλων των προβλημάτων», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλεργικός στις επενδύσεις

«Παρά το φιλοεπενδυτικό προσωπείο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν αλλάξει: o ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί. Είναι αλλεργικός στις επενδύσεις».

Τα παραπάνω τονίζει η ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό. Όπως σχολιάζει μάλιστα η ΝΔ, η ανακοίνωση «αποδεικνύει ότι καμία μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Οι συνεχείς αλλαγές στη σύμβαση και η Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει 16 νέους όρους οι οποίοι αναθεωρούν προς τα κάτω μέχρι και το ύψος των υπό κατασκευή κτιρίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης.», σημειώνει επίσης.

«Την ίδια στιγμή», τονίζει η ΝΔ, «στις Σκουριές, η Eldorado Gold αναστέλλει τη λειτουργία της και προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την εντελώς αδικαιολόγητη άρνηση του κ. Γιώργου Σταθάκη να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες για τη συνέχιση του έργου».

«Οι κυβερνητικές επιλογές έχουν δραματικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις για τους εργαζομένους, που θα χάσουν τη δουλειά τους. Για τους άνεργους που δεν μπορούν να βρουν εργασία. Για όσους θα ωφελούνταν από την ανάπτυξη των δύο αυτών έργων. Αλλά και για το Κράτος που κινδυνεύει να μην εισπράξει φόρους και εισφορές», αναφέρει η ΝΔ.

Όλγα Γεροβασίλη: Όταν υπάρχουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης τότε όλα επιλύονται

«Όταν υπάρχουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλή πρόθεση, τότε όλα επιλύονται», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη στο E-TV, σχετικά με την εμπλοκή σε επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό.

Η υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να ξεχωρίσουμε ότι άλλο είναι η γραφειοκρατία και άλλο η αδειοδότηση με τήρηση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας». 

«Αν κάπου δυσκολεύει το νομοθετικό πλαίσιο, είμαστε εδώ για να το ξαναδούμε» πρόσθεσε, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι ως κυβέρνηση «δίνουμε τη μάχη απλοποίησης των διαδικασιών και της κωδικοποίησης της νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό: Η Lamda Development "παγώνει" το έργο ανάπλασηςΕλληνικός Χρυσός: Η Eldorado Gold "παγώνει" την επένδυσή της στις Σκουριές

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο