Καθολική αποδοκιμασία και έντονες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο και συγγενείς θυμάτων της 17Ν έχει προκαλέσει η απόφαση να χορηγηθεί 48ωρη άδεια στον εκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης, Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ο γνωστός και ως «Λουκάς» της 17Ν περνά το πρώτο του βράδυ εκτός φυλακής, έπειτα από 15 χρόνια που βρίσκεται στον Κορυδαλλό, μετά την παράδοσή του στις 5 Σεπτεμβρίου του 2002. Τα οκτώ τελευταία χρόνια είχε κάνει αρκετές αιτήσεις για να πάρει άδεια, ωστόσο δεν είχαν γίνει δεκτές έως σήμερα.
Ο Κουφοντίνας εμφανιζόταν είτε ως μελισσοκόμος είτε ως καθηγητής μαθηματικών και είχε δημιουργήσει ένα προφίλ απλού καθημερινού ανθρώπου, ωστόσο ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μάλιστα, θεωρείται ότι είναι αυτός που έχει κρατήσει το όπλο-σφραγίδα της «17 Νοέμβρη», το 45άρι με το οποίο οι τρομοκράτες δολοφόνησαν τα θύματά τους.
Σύμφωνα με τις ομολογίες των πρώην συντρόφων του και όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, ο «Λουκάς» ήταν ο βασικός εκτελεστής της οργάνωσης.
Τα θύματά του
Θεωρείται ο βασικός εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης. Του αποδόθηκαν 13 δολοφονίες σε διάστημα 15 χρόνων, εκ των οποίων καταδικάστηκε για τις 11.
-Στις 21 Φεβρουαρίου 1985, ο εκδότης, τραπεζίτης, στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νίκος Μομφεράτος, στη διασταύρωση των οδών Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ στο Κολωνάκι. Σοβαρά τραυματίστηκε και ο οδηγός του, Παναγιώτης Ρουσέτης, που κατέληξε αργότερα.
-Τον Απρίλιο του 1986, τον πρόεδρο της Χαλυβουργικής, Δημήτρη Αγγελόπουλο, ενώ περπατούσε στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι. Πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από ένοπλο μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων.
-Την 1η Μαρτίου του 1988, τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Ανωνύμου Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων μέσα στο αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν ακινητοποιημένο σε φωτεινό σηματοδότη επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Ψυχικού. Δέχθηκε πέντε σφαίρες, μεταφέρθηκε στο «Υγεία» όπου και εξέπνευσε.
-Την 28η Ιουνίου του 1988, τον πλοίαρχο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ακόλουθο Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας, Ουίλιαμ Νορντίν, κοντά στο σπίτι του, στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Ογδόντα μέτρα από το σπίτι του, οι δράστες πυροδότησαν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που τίναξε στον αέρα τον Αμερικανό.
-Την 26η Σεπτεμβρίου, τον δημοσιογράφο, εκδότη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, Παύλο, στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου, όπου στεγαζόταν το γραφείο του.
-Την 12η Μαρτίου 1991, τον αμερικανό λοχία της Πολεμικής Αεροπορίας, Ρόναλντ Στιούαρτ, με πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού, που είχαν τοποθετήσει στην είσοδο του σπιτιού του.
-Την 7 Οκτωβρίου 1991 τον ακόλουθο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας, 28χρονο Τσετίν Γκιοργιού, στο αυτοκίνητό του στο Παγκράτι, με πιστόλι.
-Την 14η Ιουλίου του 1992, στην απόπειρα κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά, τον 20χρονο περαστικό Θάνο Αξαρλιάν, στη διασταύρωση της Καραγιώργη Σερβίας με την οδό Βουλής.
-Την 24η Ιανουαρίου του 1994, τον Μιχάλη Βρανόπουλο, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στην οδό Σόλωνος, καθώς κατευθυνόταν προς το δικηγορικό του γραφείο.
-Στις 4 Ιουλίου του 1994, τον σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας, Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σε ενέδρα έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό του για να πάει στην πρεσβεία, με έξι σφαίρες.
-Στις 28 Μαΐου του 1997, στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά, τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, έξω από το Σινέ Ολυμπίκ. Ο εφοπλιστής κατευθυνόταν στο πάρκινγκ για να πάρει το αυτοκίνητό του, όταν δέχθηκε 6 σφαίρες από τους τρομοκράτες, πεθαίνοντας ακαριαία.
-Στις 8 Ιουνίου του 2000, στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης, τον Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχο του Βρετανικού Στρατού Ξηράς και στρατιωτικό ακόλουθο της βρετανικής πρεσβείας. Πρόκειται για το τελευταίο γνωστό «χτύπημα» της οργάνωσης, πριν την εξάρθρωσή της.
Οι πρώτες ώρες της άδειάς του – Από τον Κορυδαλλό στον Βαρνάβα
Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι πέρασε την πόρτα της εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού χαμογελαστός, χαλαρός, με το μπουφάν του ριγμένο στον ώμο. Τον Δημήτρη Κουφοντίνα, που συνόδευαν η σύζυγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, υποδέχθηκαν με συνθήματα γνωστοί και φίλοι του. Ο κρατούμενος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και αποχώρησε, ενώ η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους τόνισε τα εξής:
«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο. Είναι ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές, τα προηγούμενα χρόνια. Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε δίκαιη κρίση. Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια.
Ευχαριστούμε και θα ήθελα να πω ότι περιμένουμε και από εσάς και από όλους, που αυτή τη στιγμή παρεμβαίνουν στο έργο το θεσμικό, στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, χωρίς να έχουν δικαίωμα, να σεβαστούν τον κρατούμενο για την άσκηση του δικαιώματός του, να πάψουν να φωνασκούν και να ασχημονούν στα κανάλια.
Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που σήμερα παίζει από το πρωί στα κανάλια, στους δέκτες μας, δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων του κρατούμενου. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα χειραγωγείται. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα λιντσάρει ανθρώπους -όπως είδαμε χθες και στην Ευελπίδων- και ο νόμος δεν προβλέπει ότι μπορεί να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο».
Σε ερώτηση προς την κ. Κούρτοβικ, πόσες αρνήσεις για χορήγηση άδειας είχε μέχρι σήμερα ο Δ. Κουφοντίνας, απάντησε ότι αυτές στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος. «Ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου μπορεί να είναι λόγος και κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Ο νόμος προβλέπει ως κριτήρια την προσωπικότητα του κρατούμενου, την κρίση του συμβουλίου με μία πρόγνωση: ότι ο κρατούμενος δεν κάνει κακή χρήση της άδειας. Και η προσωπικότητα του συγκεκριμένου κρατούμενου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι μια προσωπικότητα που και εσείς και όλοι όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις διαδικασίες είναι σεβαστή και εκτιμητέα σε πολλά επίπεδα και από πολύ μεγάλο μέρος».
Συνεχίζοντας, η κ. Κούρτοβικ είπε: «Ο λόγος άρνησης ήταν η μη δήλωση μετάνοιας, αλλά και ένα κριτήριο παράλογο, το ότι δεν είχε αλλάξει το συνειδησιακό του υπόβαθρο, δεν έχει αλλάξει τις φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές του πεποιθήσεις. Το συνειδησιακό υπόβαθρο, που είναι τα μύχια της ψυχής, προφανώς δεν είναι κάτι που έχει δικαίωμα να ερευνά η φυλακή, ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο νόμος. Τις πράξεις ερεύνησαν, οι πράξεις του κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη. Καταδικάστηκε, εκτίει ποινή. Εκεί τελειώνει αυτό το κεφάλαιο. Θα εκτίσει την ποινή του, θα εκτίσει την κύρωση που του επιβλήθηκε για την παραβίαση του νόμου, τις παραβιάσεις του δικαίου».
Ερωτηθείσα αν θα ζητήσει εκ νέου άδεια, η συνήγορος του Κουφοντίνα είπε ότι η πρώτη άδεια είναι 48 ώρες και κάθε εξήντα ημέρες δικαιούται να κάνει αίτηση για να πάρει άδεια. Η άδεια που μπορεί να πάρει, σύμφωνα με το νόμο, είναι έξι ημέρες και υπό προϋποθέσεις οκτώ.
Η κ. Κούρτοβικ πρόσθεσε τέλος, ότι το συμβούλιο έκρινε το αυτονόητο, το οποίο και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου και οι δηλώσεις μετάνοιας, δεν αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Άλλα είναι τα κριτήρια και ο νόμος αυτή τη φορά εφαρμόστηκε, συμπλήρωσε.
Εξήλθε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας με 48ωρη άδεια.
Έφαγε σε ταβέρνα στον Βαρνάβα και επέστρεψε σπίτι του
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου, τον γιο του Έκτορα και την δικηγόρο του Ιωάννα Κούρτοβικ, έφτασε στο σπίτι του στον Βαρβάβα Αττικής λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα. Εκεί θα περάσει τη 48ωρη άδεια που πήρε από τις φυλακές.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έφτασε στο σπίτι με το όχημα που οδηγούσε η σύζυγός του. Κάθονταν στην θέση του συνοδηγού και ενώ οι δημοσιογράφοι του ζητούσαν μια δήλωση, εκείνος αρκέστηκε να τους χαιρετήσει.
Επικράτησε ένταση προς στιγμήν όταν οι αλληλέγγυοι αντελήφθησαν τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες, αλλά η δικηγόρος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία. «Αφήστε τον ήσυχο, ήρθε να ξεκουραστεί» έλεγαν οι αλληλέγγυοι στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το σπίτι.
Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό ο Δημήτρης Κουφοντίνας πέρασε κάποιες ώρες στην πλατεία του χωριού όπου έτρωγε σε ταβέρνα με την παρέα του, ενώ προηγουμένως πέρασε από το ΑΤ της Νέας Μάρκης για να δώσει το «παρών».
Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Βρετανία και τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
Η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της "17 Nοέμβρη" και τις οικογένειές τους. Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter o Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία των ΗΠΑ για την εν λόγω απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία, με την Κέιτ Σμιθ να κάνει λόγο για βαθιά απογοήτευση.
nnn
nnn
Πιο αναλυτικά, ο κ. Πάιατ εξηγεί ότι σέβεται την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η απόφαση για τη σημερινή άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειες τους.
nnn
nnn
«Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες που προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, ωστόσο η συγκεκριμένη άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
nnn
nnn
O κ. Πάιατ συνόδεψε την ανάρτησή του με τη φωτογραφία μιας πλακέτας που βρίσκεται στην Αμερικανική πρεσβεία και είναι αφιερωμένη στη μνήμη «όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα».
nnn
nnn
nnn
nnn
nnn
nnn
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πλακέτα στα θύματα της τρομοκρατίας που χάθηκαν υπηρετώντας την αμερικανική διπλωματική αποστολή, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται πάνω από μια ρήση του Θουκυδίδη.
nnn
nnn
nnn
nnn
Η κα Σμιθ έγραψε με τη σειρά της: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».
nnn
nnn
Το tweet της συνοδεύεται από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη.
nnn
nnn
nnn
nnn
Αντίδραση από το τουρκικό ΥΠΕΞ
"Αδιανόητο πώς ένας τρομοκράτης που έχει σκοτώσει διπλωμάτες έχει το δικαίωμα να απολαύσει μια τέτοια ρύθμιση". Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την αντίθεσή του για την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
«Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη λύπη μας ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Τσετίν Γιοργκού το 1991 και για την απόπειρα δολοφονίας και του διπλωματικού υπαλλήλου Ντενίζ Μπουλούκμπαση και για τη συμμετοχή στη δολοφονία του δεύτερου σύμβουλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, βγήκε από τη φυλακή σήμερα (9 Νοεμβρίου) για μια περίοδο δύο ημερών» γράφει η ανακοίνωση.
«Είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό πώς ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα αφαιρέσει τις ζωές των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια τέτοια ρύθμιση. Η ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη ατιμάζει τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας» καταλήγει.
nnn
nnn
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω το πιστόλι της "17Ν" να βγαίνει από τη φυλακή
Την οργή του για τη χορήγηση αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε για ανοχή στην ανομία. «Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το "πιστόλι" της "17Νοέμβρη" να βγαίνει από τη φυλακή» είπε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεμάτο μίσος λόγο του κ. Κουφοντίνα.
«Γεννιέται ένα ερώτημα. Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Επί της αρχής είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι προϋποθέσεις. Να έχει δείξει μεταμέλεια και διάθεση επανένταξης. Ο Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος. Είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι. Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα; Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως εδώ δεν μιλάμε για μία δικαστική απόφαση αλλά για μία απόφαση διαδικαστικού χαρακτήρα.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η απόφαση, όπου, όπως είπε, η ανομία και η βία είναι σε έξαρση. Αναφερόμενος στους πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στα Εξάρχεια δημιουργείται νέα γενιά τρομοκρατών. «Κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν αυτήν την πραγματικότητα. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Ομάδες τραμπούκων υπό την ανοχή της κυβέρνησης απειλούν και τρομάζουν. Ο αρχηγός του Ρουβίκωνα σήμερα χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επανάσταση. Ως πότε θα συνεχίσετε να υποβαθμίζετε αυτές τις πράξεις; Κανείς δεν έπιασε απ’ ευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά, τα πρότυπα, τις ιδέες, μετά στις μολότοφ, και μετά στο καλάσνικοφ. Ως πότε θα θεωρείτε αυτά τα σημάδια ακίνδυνα;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ασκώντας στη συνέχεια έντονη κριτική στον υπουργό Παιδείας για τον οποίο είπε πως πριν μερικές μέρες εγκάλεσε πρύτανη επειδή καλεί την αστυνομία στο πανεπιστήμιο.
«Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τον Ρουβίκωνα να εγκωμιάζει τον Κουφοντίνα και ασκεί κριτική σε πρυτάνεις; Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή ακόμα και σε αυτούς που εγκωμιάζουν με τα λόγια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως την ώρα που ο Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με αυτούς που τον εγκωμιάζουν, η σκέψη μας είναι με τις μητέρες, τα αδέρφια, τα παιδιά των θυμάτων του.
«Η δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι. Η ανοχή στους εχθρούς της δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική. Οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό "ως εδώ"» κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.
Η απάντηση Κοντονή σε Μητσοτάκη
«Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με την απόφαση αυτή, θα πρέπει να δούμε αν κινήθηκε στο πλαίσιο του νόμου. Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει έχει για πρώτη φορά ψηφιστεί το 1989 αναθεωρήθηκε το 1999 και έχετε κάνει και εσείς τροποποιήσεις».
Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην τροποποίηση που έκανε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να πάρει κανείς άδεια από το συμβούλιο των φυλακών εάν δεν υπήρχε και σύμφωνη γνώμη του αντιεισαγγελέα εφετών. «Από το νόμο που ψηφίσατε εσείς και στον οποίο εμείς δεν κάναμε καμιά αλλαγή το συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την 48ωρη άδεια».
Μάλιστα ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι παρά τις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες στο σπίτι του δύο φορές από εκείνους που ζητούσαν να αρθεί το βέτο του εισαγγελέα η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αλλαγή.
«Το συμβούλιο λοιπόν αποφάσισε ομόφωνα με πρώτον και καλύτερον τον αντιεισαγγελέα εφετών που προΐσταται του συμβουλίου. Κράτος δικαίου σημαίνει εφαρμογή των νόμων έναντι όλων αλλιώς δεν έχουμε κράτος δικαίου. Η λογική ο νόμος δεν θα ισχύσει για κάποιους των οποίων την δράση και την λογική και τα έργα δεν τα εγκρίνουμε δεν μπορεί να ισχύσει. Το συμβούλιο ούτε αποφυλακίζει ούτε επανακρίνει τις πράξεις του , οι πράξεις του έχουν κριθεί και έχει καταδικαστεί. Η χορήγηση άδειας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε και καταδικάστηκε ούτε ανοχή για ο,τιδήποτε».
ΝΔ: Η κυβέρνηση ψεύδεται συνειδητά για την άδεια Κουφοντίνα
Η αντιπαράθεση για τον Κουφοντίνα συνεχίστηκε και μέσω ανακοινώσεων της ΝΔ και του μεγάρου Μαξίμου. Σκληρή ανακοίνωση με ευθείες βολές κατά του Σταύρου Κοντονή εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζοντας πως «για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση ψεύδεται συνειδητά» όταν υποστήριξε στην Βουλή ότι ο δολοφόνος Κουφοντίνας πήρε άδεια με νόμο που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. «Ουδέν ψευδέστερον. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο 4274/14 όρισε ρητά ότι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη, δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξόδου πριν παρέλθουν 18 έτη πραγματικής κράτησης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το που κατέλαβε την εξουσία, κατήργησε αυτή τη διάταξη και επανάφερε τα 8 έτη κράτησης ως χρονική προϋπόθεση άδειας ακόμη και των τρομοκρατών» ανέφερε η ΝΔ.
Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τους «λαλίλαστους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να σχολιάσουν το γεγονός «ότι ο γιος του Νίκου Βούτση, ο καταδικασθείς για συμμετοχή του στους Πυρήνες της Φωτιάς, Χρήστος Πολίτης και ο συνιδρυτής του Ρουβίκωνα Λάμπρος Γούλας βρέθηκαν σήμερα στον Κορυδαλλό για να πανηγυρίσουν την έξοδο του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη».
Απάντηση Μαξίμου με non paper
Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ το μέγαρο Μαξίμου με non paper εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε διασπορά ψευδών ειδήσεων, φαιάς προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
«Η τακτική της δήθεν ιερής αγανάκτησης αποσκοπεί στη δημιουργία τεχνητής έντασης, τη συγκάλυψη του σκανδάλου μεγατόνων για την offshore της κυρίας Μητσοτάκη, ενώ η εξαλλοσύνη της πυροδοτεί ντροπιαστικά περιστατικά αυτοδικίας που γυρίζουν την ελληνική κοινωνία 200 χρόνια πίσω» αναφέρει το Μαξίμου και προσθέτει: «Μάταια ο κ. Μητσοτάκης αναζητά την πολιτική του σωτηρία για την offshore στον Κορυδαλλό». Τέλος, σχολιάζει ότι το υστερόγραφο της ΝΔ (για την παρουσία του υιού Βούτση) «εάν δεν ήταν ανάξιο σχολιασμού, θα ήταν απλώς θλιβερό».
Ντόρα Μπακογιάννη – Σταύρος Κοντονής: Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την άδεια στον Κουφοντίνα
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή την 48ωρη άδεια που χορηγήθηκε στον εκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Σταύρο Κοντονή να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις.
Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης θλιβερό απολογητή του Κουφοντίνα. «Αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ, δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε. Είμαι μία απλή βουλευτής η οποία αναρωτιέται τι άλλαξε, κύριε Κοντονή, από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν τις έπαιρνε με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. Όσο το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους», είπε αρχικά η κυρία Μπακογιάννη.
nnn
nnn
Και συνέχισε: «Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο απ’ όλα, κ. Κοντονή, είναι η επιλεκτική σας ευαισθησία. Την απόφαση για την Ηριάννα τη στηλιτεύσετε, δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε; Περίμενα από εσάς σήμερα να σηκωθείτε πάνω και να πείτε "λυπούμαστε, δεν συμφωνούμε". Να πείτε "εμείς πολιτικά καταδικάζουμε την απόφαση, ασχέτως τι λέει ο νόμος"».
nnn
nnn
Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη προχώρησε ακόμα περισσότερο και μίλησε για παρεάκι των συλλογικοτήτων του Ρουβίκωνα και του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε, γιατί όλο το παρεάκι με τις συλλογικότητες, τον Ρουβίκωνα και τα λοιπά είμαστε όλοι ένα και τα καλύπτουμε. Όταν είναι να καταδικάσετε έναν άνθρωπο που σκότωσε 11 ανθρώπους, κρύβεστε, κύριε Κοντονή. Αίσχος».
nnn
nnn
Σταύρος Κοντονής: Λέτε ανακρίβειες και ψέματα
nnn
nnn
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι λυπάται για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επιδοκίμασε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε έστερξε ως συμπαραστάτης σε τέτοιες καταστάσεις.
nnn
nnn
«Καταδικάσαμε πάντα αυτές τις ενέργειες και αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Λέτε ανακρίβειες και ψέματα στη Βουλή, κυρία Μπακογιάννη, και μάλιστα διανθίζετε τον λόγο σας ότι δήθεν εμείς υποστηρίζουμε ενέργειες άλλων των οποίων έχουμε πέσει θύματα. Όλα αυτά που είπατε σας τα επιστρέφουμε και είναι κρίμα για ένα τέτοιο ζήτημα εσείς να εκτρέπεστε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς», είπε ο κ. Κοντονής.
nnn
nnn
Οπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του νωρίτερα είχε αναφερθεί στα όσα έκανε ο Κουφοντίνας κατά τη διάρκεια της δράσης της «17 Νοέμβρη»: «Εγώ ελπίζω ο συγκεκριμένος κρατούμενος να αναλογιστεί και να έχει αναλογιστεί και να έχει μετανιώσει γι’ αυτό το κακό που έκανε πρώτα και κύρια στα θύματα των πράξεών του και στις οικογένειές τους, να έχει αναλογιστεί το κακό που έκανε στους ανθρώπους που στρατολογούσε σε αυτή τη διαδικασία εξόντωσης και θανάτου. Ελπίζω να αναλογιστεί και το κακό που έκανε στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια με αυτή τη δράση, που σκότωναν ανθρώπους πισώπλατα επειδή υπήρχαν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες. Οι πράξεις παραμένουν ειδεχθείς και η χορήγηση της άδειας δεν σημαίνει τίποτα ούτε για τις πράξεις που έκανε, ούτε για το αποτέλεσμα της δίκης».
nnn
nnn
Κατά τη διάρκεια της εν λόγω ομιλίας του Σταύρου Κοντονή (απαντούσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη) η κυρία Μπακογιάννη σχολίασε τα λεγόμενα του υπουργού Δικαιοσύνης και εκείνος διέκοψε την ομιλία του και απευθυνόμενος προς τη βουλευτή της ΝΔ είπε «θα έπρεπε να ντρέπεστε».
Ελπίζω να έχει μετανιώσει
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την ελπίδα ο Κουφοντίνας «να αναλογιστεί και να έχει μετανιώσει γι’ αυτό το κακό που έκανε πρώτα και κύρια στα θύματα των πράξεών του και στις οικογένειές τους, να έχει αναλογιστεί το κακό που έκανε στους ανθρώπους που στρατολογούσε σε αυτή τη διαδικασία εξόντωσης και θανάτου και να αναλογιστεί και το κακό που έκανε στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια με αυτή τη δράση, που σκότωναν ανθρώπους πισώπλατα επειδή υπήρχαν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες».
Πρόσθεσε δε ότι «οι πράξεις παραμένουν ειδεχθείς και η χορήγηση της άδειας δεν σημαίνει τίποτα ούτε για τις πράξεις που έκανε, ούτε για το αποτέλεσμα της δίκης».
Και ο γιος του Νίκου Βούτση, Γιώργος, τον υποδέχθηκε έξω από τις φυλακές
nnn
nnn
Τον Κουφοντίνα, που συνόδευαν η σύζυγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, υποδέχθηκαν με συνθήματα γνωστοί και φίλοι του.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και ο γιος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, Γιώργος Βούτσης.
Στη φωτογραφία ο Γιώργος Βούτσης διακρίνεται με το καπέλο, λίγο μετά την έξοδο του Κουφοντίνα, για την 48ωρη άδεια του.