Ο νόμος Παρασκευόπουλου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο για τους… λάθος λόγους. Ο νόμος Παρασκευόπουλου πήρε ακόμα έναν άνθρωπο “στο λαιμό του”. Η 32χρονη Δώρα Ζέμπερη έπεσε θύμα ενός τοξικομανή, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή μέχρι τον περασμένο Μάιο, αλλά αποφυλακίστηκε εκμεταλλευόμενος την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου Παρασκευόπουλου.
Πέντε μήνες μετά, ο 58χρονος σκότωσε την 32χρονη Δώρα για να της κλέψει πέντε ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, που αργότερα το πούλησε για 20 ευρώ. Μια ακόμα υπόθεση που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες από το 2015 και έπειτα, με ανθρώπους που βγήκαν ελέω του συγκεκριμένου νόμου από τη φυλακή.
Άλλοι λήστεψαν, άλλοι βίασαν, άλλοι, έκλεψαν, άλλοι σκότωσαν. Το www.pagenews.gr θυμίζει τις περιπτώσεις “σεσημασμένων” που βγήκαν πριν… την ώρα τους από τη φυλακή, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν ξανά σε εγκληματικές ενέργειες που σκόρπισαν πόνο και θλίψη.
Η δολοφονία του επιχειρηματία στην Ύδρα
Τον Δεκαπενταύγουστο του 2015, ο Μανώλης Οικονόμου, μαζί με την σύζυγό του, Χριστίνα, έφυγαν από την ταβέρνα τους τα ξημερώματα της Κυριακής και επέστρεψαν στο σπίτι τους. Γύρω στις 03:30 εφτά Γεωργιανοί εισέβαλαν στο σπίτι από ανασφάλιστο παράθυρο.
Υποχρέωσαν την γυναίκα να πιει υπνωτικό, την έδεσαν χειροπόδαρα, της έκλεισαν τα μάτια με ύφασμα και επιτέθηκαν στον σύζυγό της, που κοιμόταν σε διπλανό δωμάτιο.
Τον έδεσαν χειροπόδαρα σε μία καρέκλα και τον βασάνισαν για να τους πει που υπάρχουν κοσμήματα και μετρητά.
Έφυγαν αρπάζοντας κοσμήματα και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα η γυναίκα του κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την Αστυνομία. Ο γιατρός που έφτασε στο σημείο διαπίστωσε τον θάνατο του εστιάτορα.
Οι δύο απ’ τους εφτά είχαν αποφυλακιστεί στις 14 Ιουλίου και στις 9 Ιουνίου βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου. Οι δυο σκληροί ληστές εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές διατάξεις του λεγόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου» για να πετάξουν στην ελευθερία και να «αναβαθμίσουν» την εγκληματικής τους δράση. Μάλιστα, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς με τα αποφυλακιστήρια στην τσέπη, γεγονός που αναδεικνύει το πόσο σκληροί και αμετανόητοι ήταν.
Είχαν βρεθεί στη φυλακή για κλοπές και ληστείες, ενώ τους συνόδευε η υποσημείωση ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερη βίαιη συμπεριφορά.
Ο Αφγανός που βίασε και δολοφόνησε τη 19χρονη στο Φράιμπουργκ
Άρωμα… Ελλάδας είχε η υπόθεση δολοφονίας ενός 19χρονου κοριτσιού στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας τον Δεκέμβριο του 2016. Ένας νεαρός Αφγανός ήταν ο δολοφόνος της άτυχης κοπέλας. Πρόκειται για το ίδιο άτομο που είχε φυλακιστεί στην Ελλάδα για επίθεση σε 20χρονη φοιτήτρια στην Κέρκυρα και είχε αποφυλακιστεί.
Σύμφωνα με την δικηγόρο του Μαρία Ελένη Νικοπούλου, o Αφγανός μετανάστης έκανε χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου 4322/2015 και κατάφερε να αποφυλακιστεί στις 31 Οκτωβρίου του 2015.
«Πράγματι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που φέρεται να σκότωσε την 19χρονη στην Γερμανία και να επιτέθηκε στην 20χρονη φοιτήτρια στην Κέρκυρα. Αν και είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και είχε μεταφερθεί στις φυλακές Βόλου, κατάφερε να αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών», δηλώνει η δικηγόρος.
Στον Αφγανό είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και έπρεπε να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας του μια φορά τον μήνα. Ο νεαρός είχε δηλώσει μόνιμη κατοικία στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα και παρουσιαζόταν κανονικά μέχρι τον Φλεβάρη του 2016 όταν και παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και έφυγε για την Γερμανία. Λίγους μήνες μετά βίασε και σκότωσε τη 19χρονη κοπέλα.
Η αποφυλάκιση του Βασίλη Στεφανάκου
Στις 22 Αυγούστου 2016 αποφυλακίστηκε ο Βασίλης Στεφανάκος κάνοντας χρήση του «νόμου Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Στον Βασίλη Στεφανάκο έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, αρχηγικός ρόλος στις δραστηριότητες ελληνικής μαφίας αλλά και «σχέσεις συνεργασίας» με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε τον Αύγουστο του 2006 ο Αλκέτ Ριζάι αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό. Επιπλέον, του είχε επιβληθεί τον Δεκέμβριο του 2006 κάθειρξη 14,5 ετών για εμπλοκή σε υποθέσεις προστασίας και λαθρεμπόριο.
Πρόσφατα ο Βασίλης Στεφανάκος είχε απασχολήσει την επικαιρότητα καθώς του απέδιδαν επίθεση σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου μέσα στη φυλακή, κάτι που ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά, δηλώνοντας ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας που δημοσίευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Οι ληστές του Παλαιού Φαλήρου
Ένας 35χρονος από την Αρμενία, ένας 40χρονος Ρώσος και ένας 41χρονος Μολδαβός μπήκαν σε σπίτι του Παλαιού Φαλήρου τον περασμένο Απρίλιο οπλισμένοι με σκοπό να ληστέψουν ηλικιωμένο ζευγάρι. Ένας εξ αυτών, ο Μολδαβός, έχασε τη ζωή του, προσπαθώντας να ξεφύγει από την καταδίωξη των αστυνομικών, ενώ ένας τέταρτος κατάφερε να διαφύγει, αφού πέρασε 14 ώρες κρυμμένος σε ντουλάπα.
Όλοι τους ήταν σεσημασμένοι, είχαν μπει στη φυλακή και είχαν αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Ειδικότερα, ο νεκρός Μολδαβός είχε κατηγορηθεί για διπλή ανθρωποκτονία και ληστεία το 2007, ενώ ο Ρώσος για 36 ένοπλες ληστείες, σε δημόσιους οργανισμούς, τράπεζες και επιχειρήσεις το 2011. Και στους δύο είχαν επιβληθεί πολυετείς καθείρξεις και, μάλιστα, είχαν τα έγγραφα της αποφυλάκισής τους επάνω τους!
Ο Ρώσος είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 2007, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης για σωρεία ένοπλων ληστειών, ενώ το 2009 συμμετείχε και πάλι σε αιματηρή ένοπλη ληστεία, σε υποκατάστημα της EUROBANK στην Καλλιθέα.
Τότε μαζί με τους συνεργούς του πυροβόλησαν φεύγοντας και τραυμάτισαν τον ιδιωτικό φύλακα, που επιχείρησε να τους καταδιώξει. Τον Ιούλιο του 2011, ομάδα της ΕΜΑΚ συνέλαβε εκ νέου τον 40χρονο Ρώσο μαζί με τέσσερις συνεργούς του, έπειτα από ληστεία στα ΕΛ.ΤΑ Κερατσινίου, κατά την διάρκεια γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης, σε σπίτι στην Αμφιάλη, όπου είχαν ταμπουρωθεί πάνοπλοι. Από τη φυλακή αφέθηκε ελεύθερος 2015.
Ο 41χρονος Μολδαβός που σκοτώθηκε πέφτοντας από τον 5ο όροφος, στην προσπάθειά του να γλιτώσει της σύλληψης, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε συλληφθεί για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία, στη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε κοσμηματοπωλείο του Πειραιά, όπου μαζί με τους συνεργούς του είχαν πυροβολήσει και τραυματίσει θανάσιμα τον ιδιοκτήτη.
Επιπλέον, είχε καταδίκες για διακεκριμένες κλοπές, ωστόσο και αυτός αφέθηκε ελεύθερος το 2015 με περιοριστικούς όρους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 35χρονος Αρμένιος είναι σεσημασμένος για κλοπές.
Τι προβλέπει ο νόμος Παρασκευόπουλου
Τι όμως προβλέπει το άρθρο 12 του ν. 4322/2015, που τιτλοφορείται “Έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης” και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία 27 Απριλίου 2015;
Το άρθρο 12 προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρο (σε περίπτωση που υποπέσουν σε αδίκημα εντός 5 ετών από την αποφυλάκιση τους, θα εκτίσουν και το σύνολο της προηγούμενης ποινής) κρατουμένων οι οποίοι έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, όταν αυτή είναι μικρότερη από τρία έτη (3,5 μήνες), το ένα πέμπτο της ποινής εάν η ποινή είναι έως 5 έτη (ένας χρόνος το πολύ), τα δύο πέμπτα για ποινές έως δέκα έτη (το πολύ τέσσερα από δέκα χρόνια).
Συγκεκριμένα:
1. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις: α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι τρία έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.
2. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής.
3. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.
4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στους καταδίκους που αποκτούν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και σε χρονικό διάστημα μέχρι ενός έτους από τη δημοσίευσή του.
5. Όσοι απολύονται, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 4, αν υποπέσουν μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκιση τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχαν απολυθεί υπό όρο.
6. Στους απολυόμενους, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με την ίδια διάταξή του, μπορεί να επιβάλει: α) την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, β) τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως άνω τόπο, γ) οποιονδήποτε άλλον όρο από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100 Π.Κ. κρίνει σκόπιμο. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, κατά την επιβολή των ως άνω όρων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα, καθώς και τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές ανάγκες του απολυόμενου. Σε περίπτωση που ο τελευταίος παραβαίνει τους όρους που του έχουν τεθεί, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών διατάσσει την ανάκληση της απόλυσης.