Για το θέμα του βουλεύματος με τις κατηγορίες ανθρώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο sportdog.gr ανέφερε:
«Ο Ολυμπιακός έχει μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ, ποιος θα βρεθεί σήμερα να τον αγοράσει; Υπάρχει όμως νομική διαδικασία που δίνει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, το Σύμφωνο Εξωνήσεων. Σε αυτή την περίπτωση ο κύριος Μαρινάκης μπορεί να δώσει τις μετοχές σε κάποιον, χωρίς να τις μεταβιβάσει. Μπορεί να κάνει συμφωνία για τη διαχείρισή τους. Εφόσον υπάρξει αθώωση ή ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα, υπάρχει υποχρέωση οι μετοχές να του δοθούν πίσω. Διαδικασία που γίνεται σε συμβολαιογράφο ή με ιδιωτικό συμφωνητικό. Όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Όταν είχα τσακωθεί με τον Αχιλλέα Μπέο και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού επεδίωξε να εφαρμόσει την ίδια διάταξη σε εμένα, τους ζήτησα να βρουν κάποιον για τους πουλήσω τις μετοχές που είχα τότε στον ΠΑΣ Γιάννενα. Αν πήγαινα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα καταργούσε το νόμο! Γιατί είναι βασική η Αρχή της Ιδιοκτησίας στο ελληνικό Σύνταγμα, που δέχεται ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει ό,τι θέλει, εκτός από όσα απαγορεύονται (π.χ. ναρκωτικά κ.α.). Αυτό είναι θεμελιώδες άρθρο του Συντάγματος, δεν μπορεί να καταργηθεί από το νόμο ενός υπουργού.
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πρέπει, εφόσον δεν μεταβιβαστούν οι μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός, να διαλύσει την ΠΑΕ όπως έκανε με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ποιος θα πάρει την ευθύνη για να γίνει κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για έναν ιστορικό και μεγάλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός; Την ίδια στιγμή που είναι δεδομένο ότι στην ΕΕΑ αποδέχονται το Σύμφωνο Εξωνήσεων. Δεν μπορούν να επιβάλλουν στον κύριο Μαρινάκη να πουλήσει τις μετοχές του δηλαδή, αφού μεταξύ άλλων είναι και δύσκολο να βρεθεί αγοραστής. Ποιος θα δώσει τόσα χρήματα σήμερα; Αλλά ακόμα κι αν, ως υποθετικό σενάριο, έριχναν κατηγορία τον Ολυμπιακό (διαλύοντας την ΠΑΕ), τι θα γίνει μετά αν σε έναν χρόνο ο κύριος Μαρινάκης αθωωνόνταν; Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με τον Ολυμπιακό; Θα τον επαναφέρουν στη Σούπερ Λιγκ από το τοπικό που θα τον έχουν ρίξει; Και τι θα κάνει ο κύριος Μαρινάκης σε εκείνους που του πήρανε τις μετοχές, δηλαδή την περιουσία του; Έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημιώσεις για τις μετοχές του, για ηθική βλάβη κ.λπ. Για αυτό και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει αποδεχτεί το Σύμφωνο Εξωνήσεων.
Όσον αφορά την κατηγορία για αλλοίωση αποτελέσματος, χωρίς συσχετισμό με στοιχηματικό κέρδος, είναι πλημμέλημα. Κακούργημα είναι όταν αλλοιώνονται αποτελέσματα με σκοπό να υπάρξει κέρδος. Ο Σταμαδιάνος, πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφετών, μειοψήφισε. Αν όμως δούμε τι αναφέρει στο σκεπτικό του, αυτή η περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί ούτε 5 λεπτά σε δικαστήριο. Μπορεί να αναιρεθεί το βούλευμα για νομικούς λόγους. Αλλά δεν θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, αλλά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Που για να μελετήσει τη δικογραφία, πρέπει να περάσει 1 χρόνος. Γιατί η εισαγγελέας μπορεί να αποφανθεί αν είναι νομικά σωστό το βούλευμα, το αποφασίζει εκείνη. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ακόμα στάδιο στην υπόθεση.
Η δικογραφία σύμφωνα με τον Σταμαδιάνο, που μειοψήφισε γιατί όλες οι εκτιμήσεις είναι υποκειμενικές κρίσεις (δεν έγινε κάποια πραγματογνωμοσύνη από ειδικό για αλλοίωση των αποτελεσμάτων στους αγώνες), δεν έχει ούτε ένα στοιχείο που να σχετίζεται με στοίχημα. Η συγκεκριμένη διαδικασία είχε ξεκινήσει από εμένα, το διάστημα που ήμουν στην Παναχαϊκή, όταν είχα καταθέσει μήνυση για απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήμουν βασικός μάρτυρας κατηγορίας και η Παναχαϊκή ήταν πολιτική αγωγή. Το 2015 που πούλησα την Παναχαϊκή, αυτοί που την πήραν τα βρήκαν με τον Μαρινάκη και παραιτήθηκαν από πολιτική αγωγή.
Με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το θέμα. Σε αυτή την υπόθεση πάντως, τότε, είχαν προσθέσει την περίπτωση του Κωνσταντινέα, που ήταν κακούργημα. Αθωώθηκαν αμετάκλητα οι εμπλεκόμενοι, με αποτέλεσμα από τη στιγμή που συνέβη αυτό (αθώωηση για απάτη, έκρηξη και εκβιασμό), να καταργηθεί η κατηγορία για εγκληματική οργάνωση. Για αυτό και έχουμε συμμορία, που αφορά πλημμέλημα. Τιμωρείται με 5 χρόνια, αλλά είναι εξαγοράσιμη και μπορεί να ανασταλλεί αν υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο.
Για το αδίκημα που έμεινε, ακόμα κι αν πάνε στο δικαστήριο, αν έχουν λευκά μητρώα ή καλή συμπεριφορά για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη (τα αδικήματα είναι από το 2012, άρα ήδη έχουν μεσολαβήσει 5 χρόνια), μπορούν να πάρουν ελαφρυντικό και η ποινή να φτάσει από 1 έως 6 χρόνια και να είναι εξαγοράσιμη. Δεν πηγαίνει κανείς στη φυλακή, δηλαδή. Στην περίπτωση που ακολουθήσουν το σκεπτικό του Σταμαδιάνου, το δικαστήριο θα γίνει καθαρά για θέατρο και πηγαίνουν όλοι για αθώωση».