Ανδρέας Ξανθός: Αλλαγές στην συγκρότηση των πενταμελών Συμβουλίων στα νοσοκομεία

Ανδρέας Ξανθός: Αλλαγές στην συγκρότηση των πενταμελών Συμβουλίων στα νοσοκομεία
Αλλαγές στην συγκρότηση των πενταμελών Συμβουλίων στα νοσοκομεία προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, διευκρινίζοντας ότι θα αφαιρεθεί η θέση ΠΕ, ενώ θα στελεχώνονται από 4 γιατρούς, όλους με κλήρωση, και μόνο ένας θα είναι διορισμένος από την κυβέρνηση.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, ο κ. Ανδρέας Ξανθός μίλησε για ένα στρεβλό σύστημα που υπήρχε, το οποίο, όπως είπε, καθυστερούσε τραγικά τις κρίσεις από το 2004.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας δημιουργίας κομματικού στρατού, αντέτεινε ότι ενισχύεται η αξιοκρατία και η αξιολόγηση.

"Κάνουμε για πρώτη φορά μια ορθολογική μεταρρύθμιση ανά περιφέρεια, με τη συγκρότηση συμβουλίων στα οποία θα παίρνει τη θέση αυτός που θα βγαίνει πρώτος" ανέφερε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα υπάρχει πολύ συγκεκριμένη μοριοδότηση, η οποία θα αναρτάται στον ιστότοπο της ΥΠΕ και με βάσει αυτή θα μπορεί κάποιος να κάνει ένσταση και αν διαπιστωθεί λάθος θα διορθώνεται, ενώ θα καλείται σε συνέντευξη η τελική πεντάδα.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση εστίασε την έντονη κριτική της κυρίως στις ρυθμίσεις που αφορούν τις εφημερίες και τη συγκρότηση των πενταμελών Συμβουλίων των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και για διορισμούς ημετέρων.

"Πάμε να λύσουμε μια εκκρεμότητα πολλών ετών. Η συνεννόηση με την Ευρώπη δεν ήταν εύκολη. Για πρώτη φορά θα έχουμε ένα νομοσχέδιο που θα εναρμονίζει το δίκαιο της χώρας με το ευρωπαϊκό. Θα κλείσουμε την απειλή επιβολής προστίμου" ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με "fast- track" διαδικασίες για να αιφνιδιάσει και να μην υπάρξουν αντιδράσεις, ο κ. Ξανθός υποστήριξε, ότι προϋπήρξε κοινωνική διαβούλευση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει ο τακτικός χρόνος εργασίας των γιατρών, "παραμένει το 7ωρο και το 5ωρο" είπε και πρόσθεσε ότι καμία βάση δεν έχει η κριτική περί ελαστικοποίησης της εργασίας και προσπάθειας δημιουργίας κομματικού στρατού στα δημόσια νοσοκομεία.

Με το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Ξανθός, βελτιώνεται το εργασιακό στάτους των ειδικευμένων γιατρών, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί ενιαίο μοντέλο εργασίας παντού, αλλά με υπουργική απόφαση, θα προσδιοριστεί ο τρόπος οργάνωσης των νοσοκομείων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

"Μιλάμε για σταθερές ανάγκες συνεχούς 24ωρης λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας. Θεσμοθετούμε επίσημα το 48ωρο ως μέγιστο ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας. Το σημερινό καθεστώς 24ωρης εφημερίας, που εμείς θα άρουμε, είναι ο ορισμός της ελαστικοποίησης της εργασίας" υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Κόντρα Πολάκη- Μπαργιώτα για "φακελάκια" γιατρών

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διαρκή καταστροφολογία και ψευδεπίγραφες αντιδράσεις, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία όπως είπε, ενώ διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο, ταυτόχρονα εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν συμμορφώνεται και δεν εφαρμόζει την κοινοτική οδηγία από τον Δεκέμβρη του 2016.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πολάκη στις κατηγορίες του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα, ότι έχει προσβάλει τους γιατρούς με όσα είπε για το φακελάκι.

"Το 90% των γιατρών, σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Πολάκης, που δήλωσε ότι το 80% χρηματίζονται, δεν χρηματίζεται και δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Ο ηρωισμός τους κρατάει το ΕΣΥ. Οι δηλώσεις του είναι απαράδεκτες και προσβάλλουν τους γιατρούς" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαργιώτας.

"Δεν παίρνω πίσω λέξη από αυτά που είπα για διάχυση της παραοικονομίας και εκμαυλισμού στην περίοδο Σημίτη, όταν το μαύρο χρήμα εκτινάχθηκε ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Όντως, μέχρι το 2010, ένα μεγάλο κομμάτι του ιατρικού δυναμικού έβαλε το δάχτυλο στο μέλι. Δεν αφορά αυτό τους ειδικευμένους. Ένα 20% των γιατρών δεν τα πιάνει από πουθενά και από κανέναν. Ένα άλλο 20% τα πιάνει από παντού και ένα άλλο 60%, ανάλογα με το βαθμό, θα τα πάρει αν του τα δώσουν. Λέω κάτι διαστημικό; Εξωγήινο; Υπήρξε εκμαυλισμός την περίοδο Σημίτη, που συνεχίστηκε και επί Καραμανλή. Το φακελάκι είναι το 10% από την παραοικονομία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε:

"Ωραίο είναι να πετάξουμε τη ρετσέτα ότι προσβάλουμε το ιατρικό δυναμικό της χώρας. Λες και η "Novartis" τα έκανε μόνη της. Περιμένουμε να κινηθεί η δικαιοσύνη η οποία πάει με αργούς ρυθμούς. Είναι προφανές με ποιους είμαστε εμείς. Με τους από κάτω και όχι με τους από πάνω. Εμείς πάμε με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να σπάσουμε το προηγούμενο που χρέωσε τη χώρα. Είναι σαφής ταξική μας επιλογή μας ότι βάζουμε τάξη στο ιδιωτικό σύστημα και ενισχύουμε το δημόσιο σύστημα".

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα και ανικανότητα, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ο υπουργός ομολόγησε πως γνώριζε εδώ και ενάμιση χρόνο την ανάγκη ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας, αλλά δεν έκανε τίποτα.

"Φέρνετε άρθρα που προσβάλουν τους γιατρούς. Φορτώσατε το νομοσχέδιο με άρθρα που αφορούν τον τρόπο αξιολόγησης και επιλογής των γιατρών, προσπαθώντας να αλλάξετε τη διαδικασία. Θέλετε σε μια μέρα να την αλλάξετε χωρίς συζήτηση και διαβούλευση" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βλάσης.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, χαρακτήρισε "υποκριτικό και προκλητικό" τον επείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "θέλει να πιάσει στον ύπνο τους γιατρούς".

"Πάτε να στήσετε συμβούλια για ημετέρους και "γκαουλάϊντερ". Εκ του πονηρού είναι η διαδικασία. Να το αποσύρετε και να το πάρετε πίσω" συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο εισηγητής της Δημ. Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας, έκανε λόγο για καθαρή επιχείρηση αιφνιδιασμού της κυβέρνησης και μεθοδεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του ως προς τις προθέσεις της για τα Συμβούλια και τις εφημερίες.

Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάνης Αϊβατίδης, καταλογίζοντας μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες στην κυβέρνηση, με στόχο να αιφνιδιάσει και τη Βουλή και τον ιατρικό κόσμο.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, έκανε λόγο για "ένα βαθύτατο αντιεργατικό νομοσχέδιο".

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, υποστήριξε ότι "πρώτη φορά θα μπει τάξη στο δημόσιο σύστημα υγείας που χρόνια είχε εγκαταλειφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις".

Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε "για διαδικασίες άρπα κόλα", τόνισε ότι "η Βουλή δεν μπορεί να νομοθετεί με την πλάτη στο τοίχο" και εστίασε την κριτική του στα 12 άρθρα που αφορούν τις κρίσεις γιατρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play