Η Google τιμά σήμερα με το doodle της το Παντ Τάι. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας και μπορείτε και εσείς να το απολαύσετε στο σπίτι σας, με μία απλή συνταγή.
Τι είναι το Παντ Τάι
Είναι ένα πιάτο που αποτελείται από noodles ρυζιού, ανακατεμένα με τηγανητά αβγά και τόφου και μια αρωματική σάλτσα από ταμάρινδο, ψάρι και γαρίδες. Στα επιπλέον βασικά συστατικά του πιάτου Παντ Τάι είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσίλι και η ζάχαρη από φύλλα φοίνικα, ενώ ιδιαίτερη γεύση δίνουν και τα ψητά φιστίκια με τα οποία σερβίρεται συχνά.
Υλικά για τη συνταγή
Υλικά (για 4 μερίδες)
250 γρ. νουντλς ρυζιούΖεστό νερό250 γρ. γαρίδες, κοτόπουλο ή χοιρινό ή συνδυασμό όλων1/4 φλιτζανιού σως ψαριού1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι1 κουταλάκι πάπρικα4 φρέσκα κρεμμυδάκια1/2 φλιτζανιού φυτικό λάδι1 σκελίδα σκόρδο2 αυγά350 γρ. φύτρα σόγιαςΚαυτερό τσίλι τριμμένοΦιστίκια ανάλατα καβουρδισμένα και ψιλοκομμέναΓλυκολέμονο σε κομμάτια
Εκτέλεση
1. Μουσκεύουμε τα νουντλς για 20-25 λεπτά σε ζεστό νερό αρκετό να τα καλύπτει. Πρέπει να μαλακώσουν, αλλά όχι τόσο ώστε να λιώνουν στα δάκτυλα. Τα στραγγίζουμε καλά και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συστατικά.2. Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας τις ουρές, αν θέλουμε. Κόβουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό σε λεπτές λωρίδες.3. Ανακατεύουμε τη σως ψαριού, τη ζάχαρη, το ξύδι και την πάπρικα σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.4. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια, το λευκό και το πράσινο μέρος, διαγώνια σε μήκος 4 εκ. Τα βάζουμε στην άκρη.
5. Ζεσταίνουμε το γουόκ, βάζουμε λάδι και το γυρίζουμε σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κρέας και μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι οι γαρίδες να ροδίσουν. Αν χρησιμοποιούμε κοτόπουλο ή χοιρινό μαγειρεύουμε-αναδεύοντας μέχρι να φύγει το ροδαλό χρώμα τους.Προσθέτουμε τα νουντλ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν με το λάδι και να αναμιχθούν ομοιόμορφα με τα κρεατικά και το σκόρδο.6. Προσθέτουμε το μείγμα της σος και αφήνουμε να πάρει γρήγορη βράση, διπλώνοντας απαλά τα νουντλς χωρίς να τα σπάσουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι τα νουντλς να απορροφήσουν τα υγρά.
7. Σηκώνουμε απαλά τα νουντλ από τη μια μεριά του γουόκ. Χύνουμε λίγο λάδι πάνω στην πλευρά του γουόκ, μετά σπάζουμε το ένα αβγό και τα γλιστράμε μέσα στο λάδι. Σπάζουμε και τον κρόκο και σκεπάζουμε αμέσως τα νουντλ με το αβγό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την απέναντι μεριά με το άλλο αβγό. Αφήνουμε τα αβγά να μαγειρευτούν μόνα τους σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν και σχεδόν να στεγνώσουν. Προσθέτουμε επί πλέον λάδι, αν τα αβγά ή τα νουντλ κολλάνε στο γουόκ.
8. Μόλις τα αβγά γίνουν και σχεδόν στεγνώσουν, τα διπλώνουμε απαλά αλλά γρήγορα μέσα στα νουντλ. Μην σπάσετε τα νουντλ, που τώρα πια είναι μαλακά και εύθραυστα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να βάλουμε την κουτάλα κάτω από τα αβγά, να τα σηκώσουμε και να τα διπλώσουμε πάνω στο μίγμα. Συνεχίζουμε να σηκώνουμε και να διπλώνουμε,μέχρι τα αβγά να διασπαστούν καλά και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
9. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια (και τα φύτρα σόγια, αν θέλουμε) και ανακατεύουμε το όλο μίγμα απαλά και γρήγορα, προσέχοντας ακόμη να σπάσουμε τα νουντλ. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.10. Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα με απλωμένα τα φύτρα σόγιας (αν δεν τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει όπως παραπάνω). Απλώνουμε το Παντ Τάι από το γουόκ επάνω τους. Ρίχνουμε από πάνω καυτερά τσίλι τριμμένα μαζί με αλεσμένα φιστίκια και επίσης στίβουμε χυμό λάιμ από πάνω.Εναλλακτικά σερβίρουμε χωριστά τα τελευταία και ο καθένας βάζει ότι και όσο θέλει κατά τη γεύση του.
Διαβάστε επίσης: To doodle της Google αφιερωμένο στο Παντ Τάι, το πιο διάσημο φαγητό της Ταϊλάνδης