Οι τράπεζες, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χιλιάδων ακινήτων δεν θα οδηγήσουν σε «βουτιά» τις τιμές, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει τράπεζες και ο SSM, τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) πρέπει να μειωθούν από 72,8 τον Ιούνιο του 2017 στα 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, στα 53 δισ. στο τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) πρέπει να μειωθούν από 101,8 δισ. ευρώ σήμερα στα 98,2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, στα 83,3 δισ. στο τέλος του 2018 και στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Την ίδια ώρα έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών ακινήτων από την εφορία με στόχο να «πιαστούν» τα φορολογικά έσοδα των 46,85 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος. Μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις που εκκρεμεί είναι η διενέργεια πλειστηριασμών στις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές αξίες απέχουν παρασάγγας από τις αντικειμενικές ακόμη και μετά τις διορθώσεις, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι αφού δυνητικά θα υπάρξουν πλειοδότες με λιγότερα χρήματα.
Το χαμηλότερο τίμημα που θα εισπραχθεί μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των οφειλετών, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν.