Πολιτική

Προκόπης Παυλόπουλος: Μηνύματα σε Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία

Μήνυμα προς την Τουρκία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Σιάτιστα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Σιάτιστα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, χαρακτηρίζοντας ως ανιστόρητες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων.

«Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να θωρακίζει αμυντικά τα νησιά της όσο υπάρχει απειλή», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, το ότι υπάρχει επικίνδυνη απειλή «είναι αυταπόδεικτο και το ξέρουμε ήδη από την εισβολή στη Κύπρο και αργότερα με τις διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο».

Επέμεινε, δε, ότι τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο ελληνικό έδαφος αλλά είναι και ευρωπαϊκό και πρόσθεσε πως «εμείς έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος αποδοκίμασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί τουρκικής μειονότητας και δήλωσε ότι οι αναφορές αυτές «παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες».Σημείωσε, δε, ότι η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ρητά την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην οποία κατοχυρώνονται πλήρως οι θρησκευτικές της ελευθερίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η συνθήκη της Λωζάνης «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα».

Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε εξάλλου την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει «τον ολισθηρό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη τη Ιστορίας που υπονομεύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και να σεβαστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι «η επιμονή στην χρησιμοποίηση του ονόματος, αποπνέει αλυτρωτισμό».

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία και τις κατεδαφίσεις κατοικιών στα μειονοτικά χωριά, τόνισε ότι «συμπεριφορές που παραβιάζουν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και το κορυφαίο Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία υπονομεύουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».