Κυβέρνηση συνασπισμού συντηρητικών – ακροδεξιών στην Αυστρία.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, άρχισε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το FPÖ την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες συγκέντρωσε το 31,5% των ψήφων.
Η σκληρή γραμμή του Κουρτς στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών και η απόφασή του να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ), που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές, σήμαναν ότι οι Ελεύθεροι, το κόμμα που ίδρυσαν πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950, ήταν ο φυσικός κυβερνητικός εταίρος του.
Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή επιστροφή στην κυβέρνηση του FPÖ, το οποίο είχε μετατραπεί σε μεγάλη πολιτική δύναμη στην Αυστρία υπό την ηγεσία του θανόντα ηγέτη του Γεργκ Χάιντερ, ενός κατά δήλωσή του θαυμαστή των πολιτικών του Χίτλερ για την απασχόληση.
Η επόμενη κυβέρνηση της Αυστρίας θα επικεντρωθεί στη «διαμόρφωση της αυστριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μια δέσμευση για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της αρχής της επικουρικότητας», ανέφερε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο επικεφαλής του FPÖ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κουρτς στη Βιέννη την Παρασκευή.
Η «αρχή της επικουρικότητας» σημαίνει ότι, σε τομείς που δεν υπάγονται στην αποκλειστική της αρμοδιότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει μόνο εφόσον και στον βαθμό που οι στόχοι μιας προβλεπόμενης δράσης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, σε κεντρικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, μπορούν όμως να επιτευχθούν σε επίπεδο ΕΕ.Η Αυστρία θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έξι μήνες τον Ιούλιο του 2018.
Ο Κουρτς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας πρέπει να έχει και θα έχει σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αλλά—όπως ακριβώς και ο Στράχε—θέλει να μειωθούν οι αρμοδιότητες της ΕΕ και να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως είναι το εμπόριο και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων.
Οι Κουρτς και Στράχε ανέφεραν επίσης ότι συμφώνησαν να μειώσουν τις αναποτελεσματικές δαπάνες του δημοσίου ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τους φόρους και να εκπληρώσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.
Οι προβλέψεις του υπουργείο Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα κάνουν λόγο για ένα διαρθρωτικό έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ, διπλάσιο του ορίου (0,5%).«Δεσμευθήκαμε από κοινού να εξασφαλίσουμε βιώσιμα δημοσιονομικά ως βάση του έργου μας», είπε ο Κουρτς. Στόχος είναι «να μη δαπανάμε περισσότερα από τα έσοδά μας». Τα κόμματα θα διαπραγματευθούν για τις λεπτομέρειες, συμπλήρωσε.
Τα δύο κόμματα εξήγγειλαν μειώσεις για τους χαμηλόμισθους, αλλά και για τις εταιρείες. Επίσης υποσχέθηκαν να μην επιβάλλουν φόρο μεγάλης περιουσίας ή κληρονομιάς.
Για να το επιτύχουν, σχεδιάζουν να μειώσουν τα επιδόματα που παρέχονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ορίσουν ως προϋπόθεση την πενταετή παραμονή στη χώρα των πολιτών άλλων κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου αυτοί να δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα.
Τρία από τα εννιά ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας έχουν ήδη περικόψει τα επιδόματα για τους νεοαφιχθέντες, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα έχει υπερεκταθεί λόγω της μεγάλης έλευσης προσφύγων. Η Αυστρία είχε υποδεχθεί έναν αριθμό αιτούντων άσυλο που ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της το 2015.