Τουρκικό πολεμικό ελικόπτερο AB-412 πραγματοποίησε σήμερα στις 07:59 υπέρπτηση 30 μέτρα πάνω από τα Ίμια και στη συνέχεια βγήκε από το FIR Αθηνών.
Λίγες ώρες αργότερα στις 9:41 σημειώθηκε η δεύτερη πρόκληση όταν ένα ελικόπτερο τύπου Augusta Bell τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε υπερπτήση στα 260 μέτρα πάνω από τα Ιμια και στη συνέχει εξήλθε του FIR Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου είχε εκδώσει προκλητική ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, όπως λένε, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.
"Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τις στρατιωτικές μας αρχές, ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν μια αμφίβια επιθετική άσκηση στο νησί της Ρόδου", τονίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στο ανακοινωθέν του, το οποίο αναφέρει τα εξής:
"Η Συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική εκπαίδευση στην Ρόδο, η οποία παραδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της αποστρατιωτικοποίησης (του νησιού). Έτσι, αυτή η άσκηση που πραγματοποιείται στην Ρόδο είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
Στο τέλος του ανακοινωθέντος, η τουρκική πλευρά τονίζει τα εξής: "Τονίζουμε ότι αναμένουμε από την γειτονική χώρα μας, την Ελλάδα να αποφύγει τέτοιου είδους εχθρικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τις τρίτες χώρες να μην συνδράμουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας".
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι έστειλε προειδοποίηση στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».
Τι είναι η διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5»
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο χωρών από την άποψη των συμμετεχόντων μονάδων και αεροσκαφών και μάλιστα σε μια περιοχή (Ν.Α. Ρόδου) όπου η ένταση της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ούτως ή άλλως υψηλή.
Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αντίστοιχα, με ελλιμενισμό των Αιγυπτιακών πλοίων στη Σούδα και μεταστάθμευση Αιγυπτιακών αεροσκαφών στην 115 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Σούδας.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με τις Φρεγάτες ΕΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ, ΣΑΛΑΜΙΣ με τα οργανικά τους ελικόπτερα, τις Πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, την Κανονιοφόρο ΑΗΤΤΗΤΟΣ, το Υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ, τα Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και ΡΟΔΟΣ, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH-64 Apache και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Eπιχειρήσεων ενώ οι Aιγυπτιακές αεροναυτικές Δυνάμεις με το Ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral ANWAR EL SADAT, τη Φρεγάτα ΤΑΗΥΑ ΜISR, τις Πυραυλακάτους ZECRY και FAHMY, το Υποβρύχιο S41, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης.
Παρουσία Καμμένου η διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου "Μέδουσα 5"
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, παρακολούθησε την Πέμπτη τη Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση: «Παρακολουθούμε, με τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ, τον Αρχηγό του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού και παρατηρητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τελευταία φάση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 5 », που έχει οργανωθεί από τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και της Αιγύπτου, εδώ στη Ρόδο, στην παραλία της Καλάθου, με συμμετοχή πλοίων που λαμβάνουν για πρώτη φορά μέρος σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, όπως η ναυαρχίδα του αιγυπτιακού στόλου, το «MISTRAL», οι φρεγάτες Fremm και τα πλοία του στόλου, σε συνδυασμό με τις ειδικές δυνάμεις.
Μια αποβατική άσκηση μεγάλου βεληνεκούς που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη τη Μεσόγειο – πέραν της επισφράγισης της άριστης σχέσης της Ελλάδος με την Αίγυπτο – για τη διαμόρφωση ενός άξονα σταθερότητας που δίνει την ελπίδα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αποτελεί πλέον τον κεντρικό κορμό αυτών των δυνάμεων σταθερότητας και η Αίγυπτος, μια μεγάλη δύναμη, η ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, με την παρουσία της εδώ, επισφραγίζει ουσιαστικά τη διεθνή συνεργασία. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διασφάλιση των θαλασσίων οδών και η στενή συνεργασία στην αμυντική θωράκιση του ελεύθερου κόσμου, δίνουν μια ελπίδα για την ευρύτερη περιοχή.
Θέλω να συγχαρώ τους Αρχηγούς, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατεύσιμους και τους Εθνοφύλακες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, τους Αρχηγούς των Επιτελείων και το προσωπικό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις φίλες σύμμαχες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και τα Αραβικά Εμιράτα.
Σε αυτή την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 5» είναι σημαντική και η παρουσία της Κύπρου. Όπως γνωρίζετε, με την Αίγυπτο και την Κύπρο έχουμε και μια τριμερή επιτροπή στρατιωτικής συνεργασίας η οποία εξελίσσεται».