Κόσμος

Τζορτζ Παπαδόπουλος: Ποιος είναι ο άνθρωπος που… τίναξε στον αέρα τον Τραμπ

Talk of the town έχει γίνει στην Αμερική ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο οποίος "έκαψε" τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι είχε "υπόγειες επαφές με τις ρωσικές αρχές, για τις οποίες κατέθεσε ψέματα στο...FBI. Το www.pagenews.gr τον παρουσιάζει.

Ένα όνομα επικρατεί από τη Δευτέρα στα αμερικανικά ΜΜΕ: Τζορτζ Παπαδόπουλος. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ο οποίος είναι ο πρώτος συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που δήλωσε ένοχος στο πλαίσιο των ερευνών για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Παπαδόπουλος, όπως ανακοίνωσε το FBI, ομολόγησε ότι είπε ψέματα «για τον χρόνο, την έκταση και τη φύση των σχέσεων και των επαφών του με ορισμένους ξένους αξιωματούχους που ο ίδιος κατανόησε ότι είχαν στενές επαφές με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2017 και έφτασε σε συμφωνία με τις αρχές στις 5 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία προβλέπει πως ο 30χρονος Παπαδόπουλος θα συνεργάζεται με τις αρχές και η κυβέρνηση από την πλευρά της θα ενημερώσει τον δικαστή που θα του ορίσει ποινή, λαμβάνοντας υπόψην τη συνεχή του συνεργασία και βοήθεια στην έρευνα.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του δικαστηρίου, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

-Ο Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση στο FBI στις 27 Ιανουαρίου του 2017. «Την περίοδο της κατάθεσης το FBI είχε ανοιχτή έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, όπως και για τις σχέσεις ατόμων της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση και αν υπήρχε συντονισμός κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

-Ο Παπαδόπουλος είπε στο FBI πως είχε μιλήσει με καθηγητή του εξωτερικού για τον οποίο πίστευε πως είχε σημαντικές προσβάσεις σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

– Στη διάρκεια της κατάθεσής του στο FBI, ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο καθηγητής αυτός του είχε πει πως οι Ρώσοι είχαν «λάσπη» για την Χίλαρι Κλίντον σε μορφή χιλιάδων e-mail ΠΡΙΝ ενταχθεί στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

-Στην πραγματικότητα όμως ο Παπαδόπουλος έμαθε αρχές Μαρτίου του 2016 ότι θα βρίσκεται στην ομάδα Τραμπ και η συνάντηση με τον καθηγητή έγινε στις 14 Μαρτίου. Ο καθηγητής ενδιαφέρθηκε λόγω της θέσης που είχε ο Παπαδόπουλος. Και του αποκάλυψε για τη «λάσπη» κατά της Κλίντον στις 26 Απριλίου 2016 όταν ο Παπαδόπουλος είχε γίνει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ.

-Ο Παπαδόπουλος ενημέρωσε ένα σημαντικό στέλεχος της προεκλογικής ομάδας και άλλα μέλη για τη συνάντηση με τον Ρώσο καθηγητή αλλά και με μία Ρωσίδα που την περιέγραψε ως «ανιψιά του Πούτιν» (κάτι που τελικά δεν ισχύει).

-Στις 31 Μαρτίου 2016, ο Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Τραμπ και την ομάδα του.

-Στις 25 Απριλίου 2016 ο Παπαδόπουλος με e-mail ενημέρωσε έναν σημαντικό σύμβουλο στρατηγικής στην καμπάνια πως η «ρωσική κυβέρνηση έχει ανοιχτή πρόσκληση του Πούτιν για τον κ. Τραμπ ώστε να συναντηθούν όποτε το επιθυμεί». Μάλιστα είχε αναφερεί και το Λονδίνο ως πιθανό σημείο συνάντησης.

-Αποκαλύπτεται πως ο Παπαδόπουλος έστειλε 4 e-mail μέχρι το τέλος Απριλίου 2016 σε αξιωματούχους της καμπάνιας λέγοντας πως «οι Ρώσοι ρωτούν αν τελικά ο Τραμπ θα συναντήσει τον Πούτιν». Κατόπιν βρέθηκε e-mail άλλου αξιωματούχου που μεταφέρει το αίτημα των Ρώσων για τον Τραμπ και γράφει: «Πρέπει να μιλήσουμε. Χρειαζόμαστε κάποιον να πει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κάνει τέτοιο ταξίδι. Θα πρέπει να πάει κάποιος πολύ χαμηλά στην ομάδα ώστε να μη στείλουμε σήμα».

-Ο Παπαδόπουλος ζητούσε συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη της καμπάνιας Τραμπ και μέλη του γραφείου του Πούτιν και του ΥΠΕΞ από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου 2016.

-Μετά από πολλές εβδομάδες για μία συνάντηση με Ρώσους, στις 15 Αυγούστου 2016 ο Παπαδόπουλος έλαβε απάντηση από στέλεχος της καμπάνιας που έγραφε: «Θα πρότεινα να πας εσύ σε αυτό το ταξίδι, εάν είναι εφικτό». Τελικά η συνάντηση δεν έγινε ποτέ.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος περιγράφεται ως νεαρός και άπειρος από τους συνεργάτες του στην προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ όσοι εργάστηκαν μαζί του στην καμπάνια του Μπεν Κάρσον τον περιγράφουν ως έναν «συνηθισμένο» τύπο, που δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει. Μάλιστα πολλοί πρώην συνεργάτες του εξεπλάγησαν όταν ο 30χρονος βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Μπάρι Μπένετ, τότε διευθυντής της εκστρατείας του Μπεν Κάρσον ήταν εκείνος που το 2015 επέλεξε τον Παπαδόπουλο ως σύμβουλο για την εξωτερική πολιτική: «Όλα τα μέλη της Ρεπουμπλικανικής εξωτερικής πολιτικής εργάζονταν για τον Τζεμπ Μπους ή τον Μάρκο Ρούμπιο. Ψάχναμε απελπισμένα για ανθρώπους» είπε ο Μπένετ στο περιοδικό TIME.

Έτσι, όταν το βιογραφικό σημείωμα από έναν άγνωστο νεαρό άνδρα που ονομάζονταν Τζορτζ Παπαδόπουλος έφτασε στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του Κάρσον, ο Μπένετ του έδωσε περισσότερη προσοχή από ό,τι θεωρεί τώρα ότι του άξιζε.

Ακόμα και ο Τζ. Ντ. Γκόρντον ο επιβλέπων του Παπαδόπουλου στην καμπάνια του Τραμπ δήλωσε ξαφνιασμένος: «Για να είμαι ειλικρινής νόμιζα ότι μιλούσαν για τον Τζορτζ Γκιγκίκος, όχι γιατί θα μπορούσε να έχει εμπλακεί σε κάτι τέτοιο, αλλά γιατί ήταν ο μόνος με ελληνικό επίθετο που όλοι γνωρίζαμε στην καμπάνια» είπε ο Γκόρντον μιλώντας στο σάιτ Axios.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπεύθυνος της καμπάνιας του Μπεν Κάρσον, Εντ Μπρούκοβερ ο οποίος μιλώντας στο Business insider είπε: «Θα χρησιμοποιήσω τη λέξη “συνηθισμένος” για να τον περιγράψω εν συντομία». Ο Μπρούκοβερ σημείωσε πως ο Παπαδόπουλος είχε επιλεγεί κυρίως λόγω της εμπειρίας του ως ερευνητής συνεργάτης του ινστιτούτου Χάντσον, ένα σεβαστό συντηρητικό ίδρυμα, ωστόσο, σημειώθηκε ότι ο Παπαδόπουλος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ποιος είναι, τελικά, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος;

Ο Παπαδόπουλος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο το 2009 και σύμφωνα με τη σελίδα του στο LinkedIn εργάστηκε ως ερευνητής στις διεθνείς σχέσεις και σύμβουλος στον τομέα της ενέργειας πριν συμμετάσχει στην πολιτική και στην εκστρατεία του Κάρσον. Ως φοιτητής, συμμετείχε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και μελέτησε ιδιαίτερα την ελληνική, την τουρκική και την κυπριακή πολιτική.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Washington Post μεταξύ των βραβείων και των τιμητικών διακρίσεων που αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του είναι και το ότι εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στη Γενεύη το 2012 στην συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών.

Μεγάλο μέρος της έρευνας του επικεντρώθηκε στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Οι περισσότεροι ειδικοί σε αυτό το θέμα ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Παπαδόπουλος πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα, δεν τον γνωρίζουν, αν και ο Τζόναθαν Στερν, διευθυντής της έρευνας αερίου στο Ινστιτούτο Μελετών Ενέργειας της Οξφόρδης, δήλωσε ότι έχει κάποιες αχνές αναμνήσεις για αυτόν.

«Κάτι θυμάμαι, αλλά καμία του έρευνα για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και τους αγωγούς δεν ήταν τόσο σημαντική που να μου μείνει» δήλωσε.

Στα τέλη Μαρτίου 2016, ο τότε υποψήφιος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τον είχε εντάξει στην ομάδα του ως σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής. Σε συνέντευξή του τότε στην Washington Post, ο Τράμπ ανέφερε στον Παπαδόπουλο τρίτο μεταξύ πέντε συμβούλων εξωτερικής πολιτικής. «Είναι ένας σύμβουλος ενέργειας και πετρελαίου, άριστος τύπος», είχε πει ο νυν πρόεδρος, περιγράφοντας τον Παπαδόπουλο.

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χουκκάμπε Σάντερς προσπάθησε αργότερα να υποβαθμίσει τον ρόλο του Παπαδόπουλου στην εκστρατεία, περιγράφοντάς τον ως «εθελοντή» χαμηλού βαθμού.

Είναι ξεκάθαρο πάντως πως όταν ο Τραμπ τον κατέταξε μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων εξωτερικής πολιτικής του, ο Παπαδόπουλος είχε πολύ μικρή εμπειρία στην εξωτερική πολιτική.

Τον Αύγουστο του 2016, όταν ο Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Τράμπ και άλλους αξιωματούχους της εκστρατείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στην ομάδα ότι «είχε σχέσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διευθέτηση μιας συνάντησης μεταξύ του τότε υποψήφιου Τραμπ και του Προέδρου Πούτιν». Σε τουλάχιστον ένα email ο Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσφερθεί να φιλοξενήσει τον Τραμπ.

Όταν ο Παπαδόπουλος ήρθε στην Ελλάδα

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος βρέθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Συναντήθηκε μάλιστα με τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, που του απένειμε και το μετάλλιο του «Πρέσβη του Μαραθωνίου σε όλο τον Κόσμο».

Τον Τζορτζ Παπαδόπουλο τον έφερε πρώτος στην Αθήνα ο δήμαρχος Αμαρουσίου (και επίδοξος Δήμαρχος Αθηναίων) Γιώργος Πατούλης. Με την εκλογή του κ. Τραμπ είχε επαφές σχεδόν με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος τον δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο «δόξη και τιμή». Είχε, έλεγαν επαφές τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους βρετανούς. Εν συνεχεία τον ανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Βγήκαν μαζί στον «Δουράμπεη» φωτογραφήθηκαν την ώρα που είχαν μπροστά τους ένα πιάτο ψαρομεζέδες πίνοντας ούζο. Συναντήθηκε και με άλλα μέλη της κυβέρνησης, καθώς και με τον Πρόεδρο της ΝΔ, έδωσε συνεντεύξεις σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεόραση και η χάρη του, έφτασε έως την Κύπρο και λένε ότι ακόμα και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τον δέχτηκε.

Κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, επισκεπτόταν συχνά το νυχερινό κέντρο που τραγουδούσε ο Αντώνης Ρέμος. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι εδώ άνθρωποι που επιδίωκαν μια επαφή μαζί του (έβαζαν ακόμα και μέσον) ώστε να έχουν την εύνοιά του. Ακόμα και στο Λονδίνο όπου διατηρούσε γραφείο ο νεαρός Τζορτζ Παπαδόπουλος πήγαν Ελληνες για να τον συναντήσουν. Η εκλογή του Τραμπ έφερε τους Ελληνες πιο κοντά στον Παπαδόπουλο.

Και ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις. Ομιλία σε συνέδριο της ΚΕΔΕ, δείπνο στο οποίο συμμετείχαν η Φώφη Γεννηματά καθώς και οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μπουτάρης, Απ. Τζιτζικώστας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όπως και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Στο λόγο μίλησε για… εθνική ενότητα λέγοντας: «δεν έχει σημασία αν η κυβέρνηση προέρχεται από τη Δεξιά ή την Αριστερά, σημασία έχει η έξοδος από την κρίση…».

 

Το “άδειασμα” απ’ τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο αγαπημένος του, Αντώνης Ρέμος, έχει τραγουδήσει με μεγάλη επιτυχία το “Έτσι ξαφνικά”. Δεν γνωρίσουμε αν του αρέσει ή όχι, μα του ταιριάζει. Όσο ξαφνικά ανέβηκε τα σκαλοπάτια της προσωπικής επιτυχίας, τόσο ξαφνικά και με… πάταγο πέφτει, παραδεχόμενος πως είπε ψέμματα για ένα θέμα που… καίει.

“Ήταν ένας άγνωστος, ψεύτης και χαμηλού επιπέδου νεαρός εθελοντής στην καμπάνια μου”, ήταν τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ για να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα. Ωστόσο η “ρετσινιά” θα μείνει για πάντα και ο χαρακτηρισμός “Ο άνθρωπος που… τίναξε τον Τραμπ στον αέρα” θα συνοδεύει τον Τζορτζ Παπαδόπουλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο