Κόσμος

217 χρόνια “ζωής” κλείνει ο Λευκός Οίκος – Δέκα πράγματα που δεν ξέρεις γι’ αυτόν (pics)

Ο Λευκός Οίκος εγκαινιάστηκε σαν σήμερα το 1800 και πρώτος ένοικος ήταν ο 2ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Άνταμς. Σήμερα κλείνει 217 χρόνια και το www.pagenews.gr σας παρουσιάζει δέκα πράγματα που δεν ξέρετε για ένα απ' τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του κόσμου.

Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Ουάσινγκτον επί της Λεωφόρου Πενσυλβάνιας 1600. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1972, η ανέγερσή του περατώθηκε το 1800 και τα έγκαινια έγιναν την 1η Νοεμβρίου 1800. Από τότε και μέχρι σήμερα, για 217 χρόνια, ο Λευκός Οίκος αποτελεί την επίσημη κατοικία και τον τόπο εργασίας του εκάστοτε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πρόκειται για ένα διώροφο μέγαρο με υπόγειο, το οποίο φιλοξενεί 17.000 εργαζομένους και έχει 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο του τένις, μια αίθουσα μπόουλινγκ και μια αίθουσα κινηματογράφου.

Εμείς βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε δέκα πράγματα που πιθανότατα δεν ξέρετε για τον Λευκό Οίκο. Και μερικά ακόμα τα οποία… μάλλον τα ξέρετε. Ιδού λοιπόν.

Γιατί ονομάστηκε Λευκός Οίκος

Πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι η φαιόλευκη σχιστολιθική πέτρα με την οποία είναι χτισμένο το μέγαρο (αργότερα βάφτηκε λευκή), προκαλούσε αντίθεση με τα γειτονικά κτίσματα, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από κόκκινα τούβλα. Η ονομασία, αν και ήταν γνωστή από το 1811, επισημοποιήθηκε το 1901, όταν ο τότε πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ άρχισε να τη χρησιμοποιεί στην αλληλογραφία του.

Ποιος τον σχεδίασε

Το μέγαρο σχεδίασε ο ιρλανδός αρχιτέκτονας Τζέιμς Χόμπαν (1755-1831) σε νεοκλασικό ρυθμό. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σκλάβοι και μετανάστες. Κόστισε 230.000 δολάρια (2.500.000 σημερινά). Τα εγκαίνια του Λευκού Οίκου έγιναν την 1η Νοεμβρίου 1800, με την εγκατάσταση του πρώτου ενοίκου του, του 2ου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Άνταμς.

Πυρπολήθηκε από τους Βρετανούς

Το μέγαρο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1814 κατά τη διάρκεια της βρετανικής εισβολής του 1812. Ανοικοδομήθηκε κι επεκτάθηκε υπό την επίβλεψη του Χόμπαν μέσα στα τρία επόμενα χρόνια. Το ημικυκλικό νότιο πρόπυλο και το περίστυλο βόρειο πρόπυλο προστέθηκαν κατά τη δεκαετία του 1820.

Η ανακαίνιση λόγω του κινδύνου κατάρρευσης

Το όλο συγκρότημα του Λευκού Οίκου, που αποτε­λεί τμήμα τού συστήματος Εθνικών Πάρκων της Ουάσινγκτον, ανακαινί­στηκε εκ βάθρων τη διετία 1949-1951, όταν κινδύνευε να καταρρεύσει εξαιτίας των προσθηκών. Το χρονικό διάστημα αυτό ο τότε πρόεδρος Τρούμαν διέμενε στο γειτονικό Blair House, που χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία υψηλών προσώπων.

Η πισίνα 

Ο 32ος κατά σειρά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρούζβελτ, FDR όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν εν συντομία, ήταν αυτός που δημιούργησε πισίνα εντός του Λευκού Οίκου. Ο Νίξον πάλι αργότερα την έκανε χώρο για δημοσιογράφους.

Κόστος ανακαίνισης

Το κόστος για μια ανακαίνιση του Λευκού Οίκου εκτιμάται πως είναι ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς πως η ανακαίνιση που έγινε για τον 33ο Πρόεδρο, Τρούμαν, κόστισε κάτι παραπάνω από 48 εκατομμύρια ευρώ, το 1949, παρακαλώ! Για το σήμερα μια εκτίμηση για την αγορά ολόκληρου του Προεδρικού Μεγάρου έχουμε από πρόσφατο δημοσίευμα των Times που αναφέρει πως το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 80 και 223 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Πόσα λίτρα χρώματος χρειάζονται για να παραμείνει λευκός

Ο Λευκός Οίκος, για να… τιμάει το όνομά του και να παραμένει πάντα λευκός, χρειάζεται 2.158 λίτρα χρώματος. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1994 που τον έβαψαν από άκρη σε άκρη, το κόστος για τους φορολογούμενους έφτασε (κρατηθείτε) τις 252.000 ευρώ. Έμεινε όμως… κατάλευκος.

Διακόσμηση: Η Jackie Kennedy έκανε την αρχή

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως η Jackie Kennedy τη δεκαετία του ’60 εισηγήθηκε τη σύσταση επιτροπής με σκοπό την ανανέωση της εσωτερικής διακόσμησης του Λευκού Οίκου. Έκτοτε, όλες οι πρώτες κυρίες της Αμερικής την ευγνωμονούν αφού η καθεμιά με το που αναλαμβάνει το νέο της «νοικοκυριό» κάνει και τις αλλαγές της!

 

Είναι στοιχειωμένος ο Λευκός Οίκος; Οι φήμες για το φάντασμα του Λίνκολν

Δεκάδες άνθρωποι που έζησαν, φιλοξενήθηκαν ή δούλεψαν στον Λευκό Οίκο , ή ακόμοι και απερχόμενοι Προέδροι και μέλη των οικογενειών τους, ανέφεραν την αίσθηση μιας αδιόρατης παρουσίας γύρω τους. Το εκκωφαντικό γέλιο του Προέδρου Άντριου Τζάκσον, λέγεται πως στοιχειώνει το Rose Room , ενώ μαρτυρίες θέλουν το ιπτάμενο φάντασμα της συζύγου του Προέδρου Τζον Άνταμς, Άμπιγκεηλ, να έχει καταλάβει το East Room.

Μάλιστα, λέγεται ότι η πιο συχνή κι έντονη παρουσία, που γίνεται αισθητή μέσα σε αυτό το αδιόρατο πέπλο των προεδρικών πνευμάτων, είναι αυτή του θρυλικού Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.

Μαρτυρίες, όπως των Πρώτων Κυριών Κένεντυ και Τζόνσον, ή της θυγατέρας του Ρίγκαν, Μωρήν, όπως και δεκάδων άλλων παρευρισκόμενων κατά καιρούς στον Λευκό Οίκο, θέλουν το φάντασμα του Λίνκολν να στέκεται δίπλα στο τζάκι της ομώνυμης Linkoln Bedroom.

Η εξαίρεση της Χίλαρι Κλίντον

Το γραφείο στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου συνήθως καταλαμβάνεται από τη σύζυγο του εκάστο Προέδρου. Μέχρι τώρα έχει υπάρξει μία εξαίρεση: η Χίλαρι Κλίντον επέλεξε να καταλάβει το γραφείο στη Δυτική Πτέρυγα, το κέντρο εξουσίας του Λευκού Οίκου.

Και ορισμένα πράγματα που (πιθανόν) ξέρετε:

Η αίθουσα του Προέδρου

Στο παρελθόν, το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εργασίας για τους γραμματείς ή για τον ίδιο τον Πρόεδρο. Σήμερα η αίθουσα χρησιμοποιείται ως τραπεζαρία.

 

Το Οβάλ Γραφείο

Το πιο διάσημο δωμάτιο του Λευκού Οίκου. Το Οβάλ γραφείο, το οποίο βρίσκεται στη Δυτική Πτέρυγα, είναι ο κύριος χώρος εργασίας του Προέδρου. Τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από αλεξίσφαιρο γυαλί. Κάθε Πρόεδρος μπορεί να ανακαινίσει το δωμάτιο όπως ο ίδιος επιθυμεί.

 

Το Δωμάτιο του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντάται με τους υπουργούς του σε αυτό το δωμάτιο. Οι συνεδριάσεις σπάνια πραγματοποιούνται στο Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος βρίσκεται πάντα στο κέντρο του τραπεζιού και ο Αντιπρόεδρος κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, ακριβώς απέναντι από αυτόν.

 

Το μπλε δωμάτιο

Το μπλε δωμάτιο έχει μπλε ταπετσαρία, μπλε κουρτίνες και μπλε χαλιά και δεν έχει αλλάξει από το 1837.Παραδοσιακά, ο Πρόεδρος υποδέχεται τους επισκέπτες του και τους εκπροσώπους του συνεδρίου εδώ.

 

Το ανατολικό δωμάτιο

Η μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων στο Λευκό Οίκο προορίζεται για μεγάλες εκδηλώσεις, όπως γκαλά, κρατικές δεξιώσεις και μετά την Προεδρία των Κένεντι καθιερώθηκαν και οι συναυλίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο