Πολιτική

Άκης Τσοχατζόπουλος και Βίκυ Σταμάτη επιστρέφουν στη φυλακή – Ποιοι τους ακολουθούν και ποιοι μένουν εκτός

Επιστρέφουν στη φυλακή ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του Βϊκυ Σταμάτη, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου.

Ο πρώην υπουργός και μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ  Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη  αλλά και η Αρετή Τσοχατζοπούλου ξαναπαίρνουν το δρόμο της φυλακής καθώς το αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε τον εγκλεισμό τους για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Με βάση την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (σε δεύτερο βαθμό) με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» από τα εξοπλιστικά, οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον πρώην υπουργό, Άκη Τσοιχατζόπουλο, ούτε τον πρότερο έντιμο βίο και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. 

Η μόνη διαφορά για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση είναι πλέον ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του είχε επιβάλλει 20 χρόνια κάθειρξη ενώ το σημερινό σε δεύτερο βαθμό του επέβαλε 19 έτη κάθειρξη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία έτη.

Με βάση την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο επιστέφουν στη φυλακή η Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, η Βίκυ Σταμάτη σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο Αστέριος Οικονομίδης, ο Γεώργιος Σαχπατζίδης, ο Κωσταντίνος Αντωνιάδης, ο Γιάννης Σμπώκος (ο οποίος παραμένιε έγκλειστος μέχρι σήμερα), ο Γιώργος Κωνσταντάτος και ο Νίκος Γεωργαλάκης.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους που επιστρέφουν στη φυλακή έχουν ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος από τις ποινές τους και κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου αναμένεται να αποφυλακιστούν άμεσα ωστόσο, οι περιστπώσεις της Αρετής Τσοχατζοπούλου και της Βίκυς Σταμάτη είναι διαφορετικές καθώς θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή και να παραμένουν το πιθανότερο για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου διευκρινιστεί από τις αρμόδιες αρχές ποιο είναι το υπόλοιπο της ποινής που έχουν να εκτίσουν.

Η Βίκυ Σταμάτη δεν ήταν παρούσα στην ανάγνωση της απόφασης ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που ήταν παρών έμεινε ανέκφραστος.

Αυτοί που μένουν εκτός φυλακής

Στη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, το δικαστήριο της επέβαλε μια από τις πιο βαριές ποινές με κάθειρξη 12 ετών αλλά η κατηγορουμένη δεν επιστρέφει στη φυλακή, καθώς έχει εκτίσει τον απαιτούμενο από το νόμο χρόνο της ποινής της και ήδη είναι ελεύθερη καθώς έχει υφ’ όρων απόλυση.

Για τον Οράτιο Μελά τα μέλη του Πανταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφασίσαν να μην οδηγηθεί στη φυλακή αλλά να του επιβληθεί κατ´ οίκον περιορισμός με όρους και στη περίπτωση που ο κατηγορούμενος παραβιάσει κάποιον όρο θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή.

Εκτός φυλακής παραμένουν οι Νίκος Ζήγρας, Μαρία – Ταλιτά Τσεκούρα, Παναγιώτης Σταμάτης, Νίκος Καρταζάς και Γκούντρουν Μουλντενάουερ στους οποίους το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή αλλά μετέτρεψε τις ποινές που τους επέβαλε σε χρηματικές. Τα ποσά μάλιστα θα κατατεθούν σε 36 δόσεις.

Επειδή η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς αναμένεται η ετυμηγορία των δικαστών για άλλα ζητήματα, όπως είναι οι δεσμεύσεις ακινήτων, λογαριασμών κλπ., όσοι κρίθηκαν ότι πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή θα κρατούνται μέχρι αύριο στο μεταγωγών.