Ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών που έχουν μοιραστεί τα προσωπικά βιώματά τους από σεξουαλική παρενόχληση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τις ετικέτες #metoo και #Balancetonporc, οι πολίτες της Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Metoo», «Metoo, ήμουν 19 ετών», «Metoo από έναν συνάδελφο», κατακλύζοντας την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.
Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και στην επαρχία. Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση αυτή ανέλαβε η δημοσιογράφος Καρόλ Γκαλάν η οποία απηύθυνε κάλεσμα προκειμένου το #metoo- μια τάση που ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου με τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινστιν- να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από ένα δημοφιλές hashtag στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η 18χρονη Μαργκό, σερβιτόρα στο επάγγελμα, περιέγραψε πώς ένας συνάδελφός της της «τσιμπούσε τις γάμπες στις σκάλες». Ό ταν εκείνη ανέφερε το γεγονός στον προϊστάμενό της, εκείνος απευθύνθηκε στον συνάδελφό της. Κατόπιν ωστόσο επέστρεψε λέγοντάς της ότι «αυτός ήταν ο τρόπος του να επικοινωνεί».
Η Μαργκό παραιτήθηκε, όπως η ίδια είπε, δίνοντας το παρόν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας.
Πιο κάτω, κάποιοι κρατούσαν την φωτογραφία μιας γυναίκας που χάθηκε, ενός θύματος κακοποίησης: «Metoo όμως εκείνη δεν βρίσκεται πλέον εδώ για να το πει. Τί θα έλεγε η Σάρα;» αναγραφόταν.
Στο Μπορντό, τα πρόσωπα των διαδηλωτών ήταν σκυθρωπά. Μια νεαρή γυναίκα ξεσπά σε κλάματα και αφηγείται ότι τη βίασαν σε ηλικία 18 ετών. «Εγώ είπα όχι και με βίασαν».
Μια άλλη γυναίκα αποκάλυψε ότι δεν έχει ποτέ πει στους γονείς της ότι όταν ήταν 15 ετών τη νάρκωσαν και τη βίασαν: «Δεν μιλάτε για αυτό, δεν θέλετε αυτό να προκαλέσει θόρυβο στους κόλπους της οικογένειάς σας, μεταξύ των προσώπων του περιβάλλοντός σας…».
Και στη Μασσαλία, περίπου 100 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, όπως ακριβώς στη Λιόν όπου ένα πανό έγραφε «125 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2016».