Αθλητισμός

Ένγκελς και Φορτούνης κοστίζουν όσο… ολόκληρη η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού!

Αν στο χορτάρι της Λεωφόρου έπαιζαν μπάλα οι... αριθμοί, τότε ο Ολυμπιακός θα είχε κυριαρχήσει του Παναθηναϊκού. Μόνο που στο ποδόσφαιρο η χρηματιστηριακή αξία δεν λέει πάντα την αλήθεια... n

Τι κι αν κάθε χρόνο βάζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του από τη -σχεδόν- συνεχή παρουσία του στο Τσάμπιονς Λιγκ; Τι κι αν ο “αιώνιος” αντίπαλός του βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας του, με τα “κανόνια” να σκάνε το ένα μετά το άλλο;

Στο αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο οι αριθμοί, δεν βγήκαν στο χορτάρι τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε τα τα προβλήματα του ενός ή η οικονομική ευμάρεια του άλλου. Στο ντέρμπι εμφανίστηκαν μόνο οι 11 πράσινες κι 11 ερυθρόλευκες φανέλες κι εκείνοι που φορούσαν τις πρώτες… μάσαγαν σίδερα, σε αντίθεση με τους Πειραιώτες που για 70 και πλέον λεπτά… δεν υπήρχαν στο γήπεδο, χάνοντας απόλυτα δίκαια με 1-0. 

Ολα αυτά για ένα ρόστερ η αξία του οποίου κοστολογείται υπερδιπλάσια από εκείνη του Τριφυλλιού, αφού μόνο ο στόπερ που απέκτησε το καλοκαίρι υπολογίζεται ότι αξίζει σχεδόν το μισό από ολόκληρη την ενδεκάδα που παρέταξε στο ξεκίνημα ο Μαρίνος Ουζουνίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το “transfermarkt”.

Ο Μπιορν Ένγκελς δε, μαζί με τον Κώστα Φορτούνη κοστολογούνται όσο και οι 11 του βασικού σχήματος τω “πρασίνων” κι ας μη φάνηκε βέβαια ποτέ αυτό στην πράξη, αφού ο Παναθηναϊκός ήταν ξεκάθαρα ανώτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα! Συγκεκριμένα ο Βέλγος στόπερ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι έναντι 7 εκατ. ευρώ από την Κλαμπ Μπριζ, έχει χρηματιστηριακή αξία που φτάνει τα 8 εκατ. ενώ στα 9 εκατ. ευρώ φτάνει εκείνη του διεθνούς μέσου. Μαζί δηλαδή αξίζουν 17 εκατ. ευρώ, όταν και οι έντεκα παίκτες με τους οποίους ξεκίνησε το Τριφύλλι κοστολογούνται στα 17,8 εκατ.! 

Πιο ακριβός παίκτης στο ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι ο Όσκαρ Χίλιεμαρκ, με τη χρηματιστηριακή αξία του διεθνούς Σουηδού μέσου που αγωνίζεται ως δανεικός στους “πράσινους” να βρίσκεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλότερη από εκείνη πέντε παικτών της βασικής ενδεκάδας των Πειραιωτών. Ο λόγος για τους Φορτούνη, Ένγκες, Πάρντο, Οφόε κι Ελαμπντελαουί. Κοιτάζοντας κάθε θέση ξεχωριστά, οι “πράσινοι” είχαν ακριβότερους παίκτες μόνο σε τρεις από τις έντεκα. Συγκεκριμένα στο αριστερό άκρο με τους Χουλτ-Κούτρη, στη μία θέση των στόπερ με τους Κολοβέτσιο-Σισέ και στο αριστερό εξτρέμ με το δίδυμο των Λουντ-Ανδρούτσου. 

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες παρέταξαν ενδεκάδες με σχεδόν ίδια ηλικία, αφού για τον Παναθηναϊκό ήταν σχεδόν στα 26,1 χρόνια κατά μ.ο., ενώ για τον Ολυμπιακό στα 26,27. 

* Τα ποσά είναι σε εκαταμμύρια ευρώ

* Σε παρένθεση η ηλικία των παικτών. 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

(23) Βλαχοδήμος 0,8

(34) Προτό 1,2

(27) Χουλτ 1,75

(22) Κούτρης 0,8

(26) Κολοβέτσιος 1

(22) Σισέ 0,6

(30) Μολέδο 2,5

(23) Ενγκελς 8

(28) Κουλιμπαλί 1

(25) Ελαμπντελαουί 4,5

(26) Σιλά 1,75

(33) Ρομαό 0,8

(23) Κουρμπέλης 1,25

(28) Οφόε 5

(25) Χίλιεμαρκ 3,5

(25) Φορτούνης 9

(24) Λουντ 1,5

(20) Ανδρούτσος 1

(26) Βιγιαφάνιες 2

(27) Πάρντο 5

(29) Μολίνς 0,75

(30) Εμενίκε 3

ΣΥΝΟΛΟ: 17,8 εκατ. ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 38,9 εκατ. ευρώ

ΗΛΙΚΙΑ: 26,09

ΗΛΙΚΙΑ: 26,27