Τη διάλυση της Βουλής της Καταλονίας και πρόωρες εκλογές την 21η Δεκεμβρίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, μέσω διαγγέλματος.
Εξηγώντας πως θα λειτουργήσει το άρθρο 155 ανέφερε «Δεν είναι θέμα αναστολής της αυτονομίας, αλλά επιστροφής στην ομαλότητα το γρηγορότερο δυνατό, μία σταθερότητα που θα ξεκινήσει με το νόμο και την επιστροφή του νόμου στην Καταλονία. Διέλυσα το κοινοβούλιο και στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε αυτή την περιφέρεια. Ο κ. Πουτζντεμόν είχε την ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές και τώρα η κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές στην Καταλονία για να επιστρέψει την φωνή στους Καταλανούς».
Ο πρωθυπουργός Ραχόι ανέφερε επίσης ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Παράλληλα, γνωστοποίησε και ότι απολύει τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας. «Αποφάσισα να προκηρύξω πρόωρες, ελεύθερες εκλογές. Δεν θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ποτέ, αλλά δεν πρέπει να διαρκέσει αυτή η περίοδος. Δεν έχει να κάνει με την αυτοδιοίκηση της Καταλονίας αλλά με την ομαλότητα», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Εξετάζεται ποινική δίωξη για τον Κάρλες Πουτζντεμόν
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.
Η πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 155 πέρασε με 214 "ναι"
Πέρασε από τη Γερουσία με 214 «ναι» η πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 155, κάτι που σημαίνει ότι η Μαδρίτη προχωράει στην εφαρμογή της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας. Να σημειωθεί ότι 47 γερουσιαστές ψήφισαν «όχι».
Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης κατά της Καταλονίας
Από τη στιγμή που κοινοποιηθεί η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι τοπικοί υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της στάσης και της εξέγερσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, κινείται η διαδικασία σύλληψής τους.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων: -Καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης και διάλυση της καταλανικής Βουλής. Τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν ειδικές επιτροπές, αλλά στην ουσία, θα βρίσκεται στα χέρια υπουργών της ισπανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εντολή στις Αρχές να συλλάβουν τους Καταλανούς πολιτικούς που συμμετείχαν στις διαδικασίες ανακήρυξης της ανεξαρτησίας (συμπεριλαμβανομένου και του Κάρλες Πουτζντεμόν).-Προκήρυξη νέων εκλογών στην περιοχή εντός έξι μηνών-Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την Τζενεραλιτάτ.-Οι περίπου 17.000 άνδρες των Mossos D’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, περνούν υπό τον έλεγχο της ισπανικής αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει, ακόμη, τη δυνατότητα να αντικαθιστά τους άνδρες της καταλανικής αστυνομίας από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους (εθνική αστυνομία, Πολιτοφυλακή).-Αν και η Μαρδίτη έχει θέσει τα οικονομικά της Καταλονίας υπό τον έλεγχό της με την εφαρμογή του άρθρου 155 η κυβέρνηση αποκτά εξουσία για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.-Ενώ αρχικά ανάμεσα στις προτάσεις προβλεπόταν η Μαδρίτη να έχει τον έλεγχο και των δημόσιων μέσων της Καταλονίας, μετά από τροπολογία που έκανε δεκτή η Γερουσία δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.
Ανεξαρτησία με 70 "ναι"
Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας της Καταλονίας από την Ισπανία, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, όπως μετέδωσε το Reuters. Πιο αναλυτικά "ναι" στην ανεξαρτησία ψήφισαν 70 βουλευτές, 10 ψήφισαν "όχι" και 2 βουλευτές λευκό. Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην αίθουσα ακούστηκαν χειροκροτήματα ενώ οι βουλευτές αγκαλιάζονταν μεταξύ τους.
Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, η ισπανική Γερουσία ψήφισε να περιοριστεί η αυτονομία της Καταλονίας και ενεργοποιείται το άρθρο 155 το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στη Μαδρίτη να ξηλώσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να πάρει υπό τον έλεγχό της την τοπική αστυνομία, τις οικονομικές υπηρεσίες και τα κρατικά ΜΜΕ.
Η ανακοίνωση
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε απούσης της αντιπολίτευσης
nnnn
nnnn
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
nnnn
nnnn
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας.
nnnn
nnnn
Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
nnnn
nnnn
Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας
nnnn
nnnn
Η διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως την δημοσίευσε μέσω Twitter η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής.
nnnn
nnnn
nnnn
nnn
Η πρώτη δήλωση από τον Κάρλες Πουτζντεμόν
nnn
nnn
Ο ηγέτης της Καταλονίας αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έκανε την πρώτη του δήλωση. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είπε: "Θέλω να σας πω λίγα λόγια από καρδιάς με λογική και νομιμότητα για να συμβάλω στο μεγαλείο της στιγμής.
nnn
nnn
Είμαστε μία κοινωνία που πάντα αντιδρούσε ειρηνικά. Υπάρχουν στιγμές που θα εξαρτάται από όλους μας να κρατήσουμε τον σφυγμό αυτής της χώρας, να κρατήσουμε πάνω από όλα την ειρήνη και την αξιοπρέπεια.
nnn
nnn
Σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας μας, νόμιμο και εκλεγμένο, έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το οποίο παλεύαμε χρόνια".
nnn
nnnn
nnnn
nnnn
Το πρώτο σχόλιο από τον Μαριάνο Ραχόι
nnnn
nnnn
«Συνιστώ ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ήταν το πρώτο σχόλιο του Μαριάνο Ραχόι μέσω Twitter.
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
"Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα"
Μιλώντας στη Γερουσία ο Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε για την στήριξη στην εφαρμογή του άρθρου 155. Η απόδειξη ότι αυτή η κίνηση ήταν επιβεβλημένη φάνηκε από τη σημερινή ψηφοφορία στην Καταλονία, η οποία είναι παράνομη και αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σήμερα το απόγευμα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Λέω στους Καταλανούς πως όλα θα συμβούν με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Δεν θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που προσπαθούν να διαλύσουν το σύνταγμά μας. Ψυχραιμία, το κράτος θα αντιδράσει όπως αρμόζει στις περιστάσεις αυτές.
Πανηγυρισμοί για την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
Γιορτή ανεξαρτησίας στην πλατεία της Βαρκελώνης
Στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) η Καταλανική Εθνοσυνέλευση καλεί σε «Γιορτή Ανεξαρτησίας» στην πλατεία Σαν Ζάουμε της Βαρκελώνης.
Δείτε και τη σχετική ανακοίνωση στο Twitter
Ντόναλντ Τουσκ: Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ΕΕ
nnnn
nnnn
Πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, διά στόματος Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της χρήσης βίας. «Για την Ευρωπαϊκή Ένωση τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να ευνοήσει την δύναμη των επιχειρημάτων, όχι το επιχείρημα της ισχύος», έγραψε.
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
nnnn
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη
nnnn
nnnn
Στις 19.00 ώρα Ελλάδος συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο στην Μαδρίτη για να εγκρίνει την απόφαση της Γερουσίας. Πιθανότατα ο Μαριάνο Ραχόι να απευθύνει διάγγελμα στον ισπανικό λαό.
«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να ‘σκοτώσουν’ το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα
«Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ισπανία, μετά την ανακοίνωση του καταλανικού κοινοβουλίου που υπερψήφισε την πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα και πρόσθεσε «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη».
Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την «ενότητα» της Ισπανίας
Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.
Εσωτερικό ζήτημα η κρίση στην Καταλονία, το οποίο πρέπει να επιλύσει η Μαδρίτη, σύμφωνα με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο
Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, επισήμανε σήμερα ένας αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε: «Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».
Το Λονδίνο «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει» την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία διατυπώνοντας τη βούλησή της για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).
«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.
Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».
Το Παρίσι «δεν αναγνωρίζει» την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.
«Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλονία».
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία.
«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα.
Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.
Κομισιόν: Να τηρηθεί το ισπανικό Σύνταγμα
nnnn
nnnn
Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.
nnnn
nnnn
«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
nnnn
nnnn
«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία», πρόσθεσε.
nnnn
nnnn
Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια δημοκρατίας, στο οποίο οι τασσόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να απαντήσουν με την κήρυξη ανεξαρτησίας.
nnnn
nnnn
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.