Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Μαρία Καραβία αφηγείται μια δραματική προσωπική ιστορία από τις χιλιάδες που σημάδεψαν εκείνο τον καιρό τη ζωή των ανθρώπων. Αν και βαριά τραυματισμένη από το πέρασμα των Γερμανών και τις φονικές μάχες των Δεκεμβριανών, η πρωτεύουσα διατηρεί ακόμα τη μαγεία της. Η θέα προς τα ιστορικά βουνά και τον Σαρωνικό είναι ελεύθερη, το λεκανοπέδιο διάστικτο από λόφους που τους εξαφάνισε αργότερα το ύψος των πολυκατοικιών. Η συγγραφέας ακολουθεί τη συνειρμική πορεία της μνήμης. Τυχαία περιστατικά αναδύονται και φωτίζουν αλλιώς πρόσωπα που βρέθηκαν στο προσκήνιο. Οι καταβολές και οι οικογενειακές περιπέτειες είναι παρούσες. Η μετανάστευση που ακολούθησε την Απελευθέρωση, η εγκατάσταση των ανθρώπων της επαρχίας στα αστικά κέντρα, συνέπεια του εμφυλίου πολέμου που μαινόταν στα βουνά, δίνουν στις παιδικές αναμνήσεις αξία μαρτυρίας για μια ζοφερή περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.
Διαβάζουμε ένα απόσπασμα
«Είχε ζήσει όμως και τη μεγάλη στιγμή. Ούτε μια φορά δεν την άκουσα να το διηγείται αυτό χωρίς να δακρύσει. Ένα πρωί βρέθηκε στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και κάπου εκεί μετά τα ανθοπωλεία είδε συγκεντρωμένο κόσμο. Απέναντι, με τις μοτοσυκλέτες τους φορτωμένες γυλιούς, στέκονταν Γερμανοί στρατιώτες. Ο αξιωματικός τους προχώρησε προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στάθηκε για λίγο προσοχή, μπήκε ύστερα σε ένα αυτοκίνητο κι έφυγε. Οι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν. Την ίδια ώρα, στην Ακρόπολη, η σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό κατέβηκε και σε λίγο υψώθηκε η ελληνική σημαία. Ο κόσμος γονάτισε στα πεζοδρόμια και στην άσφαλτο. Και αυθόρμητα έψαλε σιγανά, σα να τα ‘σκιαζε η φοβέρα ακόμα, τον Εθνικό Ύμνο. Τι κρίμα που η χαρά της Απελευθέρωσης κράτησε τόσο λίγο».
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μαρία Καραβία είναι δημοσιογράφος κι έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Μεσημβρινή» και «Καθημερινή» και στα περιοδικά «Εικόνες», «Γυναίκα», «Ένα» και στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας επί διευθύνσεως Μάνου Χατζηδάκι. Στο διάστημα της δικτατορίας έζησε στο Λονδίνο όπου εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC και στο αντιδικτατορικό περιοδικό Greek Reportπου εξέδιδε ο Τάκης Λαμπρίας. Από το 1975 έως το 1987 ήταν υπεύθυνη για την έρευνα και την παρουσίαση των εκπομπών της ΕΡΤ1 «Εικόνες» και «Εικαστικά».
ΤΙΤΛΟΣ: Παράπλευρες ΑπώλειεςΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία ΚαραβίαΕκδόσεις ΚαπόνΣελ.: 144Τιμή: 14,00 €