Στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής, που γίνεται στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει και τα πρώτα μηνύματα από το νέο μέτωπο του Βερολίνου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από τις εκλογές.
Με έναν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτός πλάνου και μία Άνγκελα Μέρκελ αποδυναμωμένη. Το κόστος για το ελληνικό πρόγραμμα και την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένει στη σκιά, εν όψει μάλιστα του νέου προσώπου που θα αναλάβει το νευραλγικό γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Με βάση τα τελευταία μηνύματα από τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, η θέση του Βερολίνου ως προς το θέμα του χρέους δεν έχει αλλάξει και μάλλον πολύ δύσκολα θα αλλάξει δεδομένων των νέων συντελεστών στην γερμανική κυβέρνηση,
Όπως είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ειλημμένη απόφαση του Eurogroup λέει πως το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να εξεταστεί στο τέλος του προγράμματος.
Ακόμη κι εάν αυτή η θέση δεν μεταβληθεί όμως, το μείζον ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να «ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο». Δηλαδή αν θα παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και με ποιους όρους θα προχωρήσει η διατηρήσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Στην ουσία εκείνο που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι απαραιτήτως ένας συμβιβασμός μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου αλλά «γρήγορες και καθαρές αποφάσεις απ’ όλους».
Αυτό το μήνυμα αναμένεται να καταστήσει εκ νέου σαφές και ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, η οποία έχει ως βασικά ζητήματα της ατζέντας της το Brexit και το προσφυγικό.
Υπόθεση Σόιμπλε
Μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει προσωρινά ο ίδιος ο διευθυντής της καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ και η Handelsblatt εκτιμά ότι «η μεταβατική λύση Άλτμαϊερ θα μπορούσε να γίνει και μόνιμη. Με όρους ευρωπαϊκής πολιτικής είναι πιο κοντά στους Πράσινους απ’ ό,τι οι περισσότεροι Φιλελεύθεροι».
Αντιθέτως, η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι οι Φιλελεύθεροι προβάλλουν πλέον ως «κόκκινη γραμμή» την αξίωση να μην διατηρήσουν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) το υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας την οργή των Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών (CSU), παραδοσιακού κυβερνητικού εταίρου τής Άνγκελα Μέρκελ.