Το ίντερνετ είναι… περίεργη υπόθεση. Η ταχύτητά του σίγουρα έχει βοηθήσει στη διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, αφού με ένα απλό… κλικ μπορείς να μάθεις τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ωστόσο, είναι και επικίνδυνο. Λόγω αυτής ακριβώς της ταχύτητας που υπάρχει μπορεί μια ψεύτικη είδηση να αναστατώσει. Να πρσβάλλει. Ακόμα και να φέρει μηνύσεις. Πρόσφατα εμφανίστηκαν δύο πολύ σοβαρές ψεύτικες ειδήσεις, μία στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό.
Η εν Ελλάδι είδηση αφορούσε τη Ναταλία Δραγούμη, η οποία φυσικά και… ζει, παρά την ψεύτικη είδηση του θανάτου της. Το ίδιο ισχύει και για τον Μόργκαν Φρίμαν, τον οποίο… πέθαναν ξένα ΜΜΕ.
Το pagenews.gr καταγράφει ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες ψεύτικες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και γρήγορα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου
Το – υποτιθέμενο – απόλυτο σκοτάδι στη Γη
Το Αύγουστο του 2015, μια ιστοσελίδα ψεύτικων ειδήσεων, το Newswatch33, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Η NASA επιβεβαιώνει ότι στη Γη θα επικρατήσει απόλυτο σκοτάδι επί 15 ημέρες τον Νοέμβριο του 2015”. Σύμφωνα με το άρθρο, ο αξιωματούχος της NASA Charles Bolden ανέφερε ότι ένα αστρονομικό φαινόμενο που θα προκληθεί από τον Δία και την Αφροδίτη θα είναι η αιτία του απόλυτου σκότους. Σε λίγο καιρό τα νέα είχαν κάνει το γύρο του διαδικτύου και τα μηνύματα έπεφταν βροχή. Η NASA, ωστόσο, δεν προέβη ποτέ σε τέτοιου είδους δηλώσεις.
Η φάρσα για την Google TV
Κάθε είδηση που αφορά τη Google τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου και ο Mark Erickson θέλησε να το εκμεταλλευτεί για να… γελάσει.
Το 2007 ο Mark Erickson ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο στο οποίο έδειχνε πώς να συνδεθείς με την μυστική Google TV (η οποία όντως παρουσιάστηκε το 2010). Ο τύπος ισχυριζόταν ότι όσοι είχαν λογαριασμό Gmail έπρεπε να συνδεθούν και να αποσυνδεθούν πολλές φορές στον λογαριασμό τους μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη τους η ένδειξη TV πάνω στο λογότυπο του Gmail. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα.
Το πρωταπριλιάτικο αστείο για την μουμιοποιημένο νεράιδα
Την Πρωταπριλιά του 2007, μια φωτογραφία η οποία απεικόνιζε μια μουμιοποιημένη νεράιδα που τάχα βρέθηκε στο Ντερμπισάιρ της Αγγλίας, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους λάτρεις των φαινομένων. Η σελίδα που περιείχε την φωτογραφία κατέγραψε 20.000 επισκέψεις σε μία μόνο μέρα. Αργότερα, ο Dan Baines, επαγγελματίας φροντιστής ταινιών, αποκάλυψε ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο. Η φωτογραφία κατέβηκε.
Η δήθεν σπείρα που έκλεβε όργανα στη Νέα Ορλεάνη
Το 1997, λίγο πριν το φεστιβάλ της Mardi Gras, κυκλοφόρησε μια φήμη -τόσο από στόμα σε στόμα όσο και μέσω του ίντερνετ- ότι στη Νέα Ορλεάνη δρούσε μια σπείρα που έκλεβε όργανα και τα διέθετε στη μαύρη αγορά. Η σπείρα είχε σαν στόχο να ναρκώνει τους ανυποψίαστους επισκέπτες και να αφαιρεί χειρουργικά τα νεφρά τους. Παρόμοιες ψεύτικες ειδήσεις κυκλοφορούσαν και στο Λας Βέγκας και στο Χιούστον. Η αστυνομία της Ν. Ορλεάνης έβαλε ένα τέλος σε όλο αυτό δηλώνοντας ότι πρόκειται για φάρσα.
Αλήθεια, το κρεμμύδι φορτίζει τα κινητά μας;
Το 2007, κυκλοφόρησε στο YouTube ένα βίντεο έδειχνε τη φόρτιση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής με ένα κρεμμύδι και δύο φλιτζάνια Gatorade. Πολλοί έσπευσαν να το δοκιμάσουν και συνέδεσαν τις συσκευές τους με το κρεμμύδι. Φυσικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ίσχυε. Όσοι το δοκίμασαν – και δεν ήταν λίγοι – το μόνο που κατάφεραν ήταν να μυρίζει το κινητό τους κρεμμύδι και η είδηση αποδείχτηκε ασφαλώς ψευδής.
Το μυστηριώεδες κορίτσι που αποδείχτηκε… πλακατζού
Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006. Το Lonelygirl15 ήταν ένα κανάλι στο YouTube όπου μια Αμερικανίδα έφηβη παρουσίαζε την καθημερινή της ζωή. Μετά από μερικά επεισόδια, ξεκίνησε να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με κάποια μυστηριώδη αίρεση στην οποία ανήκαν οι γονείς της και η ανταπόκριση του κοινού αυξήθηκε. Μετά από λίγο οι δημιουργοί του βίντεο αποκάλυψαν ότι το όλο σκηνικό ήταν ψεύτικο.
“Βρήκαμε τον Μεγαλοπόδαρο”
Ο Μεγαλοπόδαρος ή Bigfoot είναι ένα μυθικό ον που είναι μισός άνθρωπος και μισός πίθηκος και ζει στη Β. Αμερική. Όταν λοιπόν το 2008 ένα ζευγάρι κυνηγών του Μεγαλοπόδαρου δήλωσαν ότι βρήκαν το σώμα του, έγινε σάλος στα media όλου του κόσμου.
Οι δύο φίλοι, μάλιστα, παραχώρησαν και συνέντευξη Τύπου, η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον δεκάδων δημοσιογράφων. Λόγια, εικασίες και… φαντασίες, αφού τελικά οι κυνηγοί παραδέχτηκαν πως όλο αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία φάρσα.
Οι αράχνες που έτρεχαν με 40 χλμ. την ώρα
Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2004, κυκλοφόρησε στο ίντερνετ η φωτογραφία μιας γιγάντιας αράχνης καμήλας. Ο φωτογράφος ισχυριζόταν ότι οι αράχνες αυτές έφταναν τα 20-25 εκατοστά μήκος και έτρεχαν με 40 χλμ. την ώρα.
Ευτυχώς οι εντομολόγοι ξεκαθάρισαν ότι παρόλο που οι αράχνες της ερήμου τρέχουν γρήγορα, απέχουν πάρα πολύ από τα 40 χλμ. την ώρα. Η φωτογραφία ήταν προφανώς απάτη και πάρθηκε από γωνία που την κάνει να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από όσο είναι στην πραγματικότητα.
Πίνεις; Κομμένο το ίντερνετ
Το 1994 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στο περιοδικό PC Computing σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα απαγόρευε το σερφάρισμα στο ίντερνετ σε κατάσταση μέθης. Και μαντέψτε: υπήρξε αρκετός κόσμος που το πίστεψε! Λες και αν είναι κάποιος μεθυσμένος στο σπίτι του και σερφάρει στο ίντερνετ, θα τον… τσακώσουν και θα τον τιμωρήσουν.
Τα νέα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σε τέτοιο βαθμό που το γραφείο του Γερουσιαστή Edward Kennedy αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να διαψεύσει την είδηση.