Η Μιανμάρ απέτυχε να προστατεύσει τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια όπως είχε καθήκον να πράξει βάσει του διεθνούς δικαίου, δήλωσαν την Τετάρτη δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, οι οποίοι ζήτησαν να διεξαχθούν έρευνες για να εξεταστεί εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονία.
«Παρά τις προειδοποιήσεις που έγιναν από εμάς και πολλούς άλλους αξιωματούχους, η κυβέρνηση της Μιανμάρ απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να ασκήσει τη βασική της υποχρέωση να προστατεύσει τον πληθυσμό των Ροχίνγκια από τις ωμότητες», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο Αντάμα Ντίενγκ, ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Πρόληψη Γενοκτονιών και ο Ιβάν Σιμόνοβιτς ειδικός σύμβουλος για την Ευθύνη Προστασίας.
Με τον όρο «ωμότητες», διευκρινίζεται στην κοινή ανακοίνωση, οι δύο αξιωματούχοι αναφέρονται στα τρία εγκλήματα που τιμωρούνται βάσει του διεθνούς δικαίου: τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου.
«Με τον ίδιο τρόπο η διεθνής κοινότητα απέτυχε στις ευθύνες της» στο ίδιο θέμα, διευκρίνισαν οι κ.κ. Ντιενγκ και Σιμόνοβιτς.Οι δύο αξιωματούχοι «ζητούν από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι καταγγελλόμενες ωμότητες στην Πολιτεία Ραχίν».
Επίσης ζητούν «να επιτραπεί μια διεθνής και ανεξάρτητη αποστολή έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Πολιτεία Ραχίν προκειμένου να ελέγξει τα γεγονότα».
«Μία ακόμη φορά, η αποτυχία μας να σταματήσουμε αυτές τις ωμότητα μας καθιστά συνεργούς. Πότε θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας του ‘ποτέ ξανά’;», διερωτώνται οι δύο αξιωματούχοι, ζητώντας παράλληλα να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 580.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από τη Μιανμάρ από τις 25 Αυγούστου για να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.