Πολιτισμός

Γνωρίστε εσείς και τα παιδιά σας τη συλλογή συλλεκτικών παιχνιδιών, στο Μουσείο Μπενάκη

Κάντε μια βόλτα με τα μικρά σας και αδράξτε την ευκαιρία να βρεθείτε εντελώς δωρεάν στο open day που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη την Κυριακή 22.10.17.

Θα έχετε τη χαρά να θαυμάσετε μια μοναδικής ιστορικής αξίας έκθεση παιχνιδιών από τη συλλογή που με πολλή αγάπη και μεράκι δημιούργησε -επί σειρά ετών- η κ. Μαρία Αργυριάδη. Η έκθεση, φιλοξενείται σε ένα πέτρινο πύργο στο Τροκαντερό που τον κληροδότησε όπως μάθαμε στο Μουσείο Μπενάκη η κ. Βέρα Κουλούρα.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Η εν λόγω έκθεση, συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. Παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Το μουσείο, αριθμεί 20.000 παιχνίδια που έχουν συντηρηθεί από το αρμόδιο τμήμα του μουσείου, που χρονολογικά φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Η Μαρία Αργυριάδη μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, δήλωσε συγκινημένη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Ένα όνειρο χρόνων έγινε πραγματικότητα. Από το 1980 που ξεκίνησε η συλλογή των παιχνιδιών, σήμερα αριθμεί πάνω από 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα που σχετίζονται με την παιδική ηλικία. Ευχαριστώ τον σύζυγό μου αλλά και τον Άγγελο Δεληβοριά που τήρησε την υπόσχεσή του και το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του. Τα εκθέματα θα εναλλάσσονται και θα διεξάγονται θεματικές εκθέσεις». Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Αργυριάδη, ανέφερε πως έχει πλέον παραδώσει τη σκυτάλη στην κ. Νόρα Χατζοπούλου που είναι κοντά της δεκαέξι χρόνια, γιατί τα πράγματα πρέπει να εξελίσσονται και να παίρνουν το δρόμο τους.

Όπως μάθαμε, στη συνέχεια, η έκθεση παιχνιδιών είναι δομημένη ανά ενότητες και υποκατηγορίες. Ξεκινάει με παιχνίδια από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο ενώ προβάλλεται και μια ενότητα που δείχνει τον τρόπο κατασκευής τους.

Τα παιχνίδια έχουν θεματικές και είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες: Στην κατηγορία της κούκλας βρίσκονται κούκλες μόδας και κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές. Μια άλλη ενότητα περιλαμβάνει μηχανικά και οπτικά παιχνίδια. Ο δε επισκέπτης μπορεί να δει την παραγωγή παιχνιδιού σε ευρωπαϊκά και ελληνικά εργαστήρια και εργοστάσια, στρατιωτάκια, τρενάκια, πανηγυριώτικα παιχνίδια, χάρτινο θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, εθιμικά παιχνίδια, γέννα, ανατροφή, πρώτα παιχνίδια, σχολικά, παιχνίδια από μακρινές χώρες.

Αξίζει η περιήγηση στον Πύργο Κουλούρα , στη βιτρίνα της βασίλισσας Όλγας με τις αυθεντικές πορσελάνινες μινιατούρες και στο μεγάλο πολεμικό καράβι για τα κάλαντα από ξύλο, λευκοσίδηρο και πλαστικό που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά στη Χίο του 1960.

Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο του υπογείου και του ισογείου. Αναλυτικά:

Ισόγειο:

Αίθουσα 1: Τα παιχνίδια στα αρχαία χρόνια

Αίθουσα 2 : Τα παιχνίδια είναι … Τα παιχνίδια φτιάχνονται από …

Αίθουσα 3 : Κούκλες μόδας. Μηχανικά παιχνίδια και κατασκευές

Αίθουσα 4: Οπτικά παιχνίδια

Αίθουσα 15: Τα παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς. Περιοδικές εκθέσεις

Υπόγειο:

Αίθουσα 5: ΄Εθιμα των παιδιών στον κύκλο του χρόνου

Αίθουσα 6 : « Όταν τα παιχνίδια τα φτιάχνουμε μόνοι μας»

Αίθουσα 7; Όταν αναπτύσσεται η βιοτεχνική παραγωγή

Αίθουσα 8 :Στο θέατρο σκιών

Αίθουσα 9: Στο κουκλοθέατρο

Αίθουσα 10: Στους πάγκους των πανηγυριών

Αίθουσα 11: Όταν αναπτύσσεται η βιομηχανία παιχνιδιών

Αίθουσα 12: Στο σχολείο

Μην ξεχνάμε, πως δε νοείται παιδί χωρίς παιχνίδι. Το παιχνίδι θεωρείται ως το κύριο μέσω έκφρασης και δημιουργίας των παιδιών, από την αρχαιότητα.

Η εξέλιξη του παιχνιδιού στο πέρασμα των χρόνων και η αντικατάστασή του από το βιομηχανικό αλλά και από ηλεκτρονικά μέσα άλλαξε τον τρόπο σκέψης της παιδικής ηλικίας ταυτίζοντας το παιδί με τη ζωή ενός ενήλικα.

Συνοδοιπόρος του σ’ αυτό το ταξίδι είναι από την πρώτη κιόλας στιγμή ο γονέας γι’ αυτό η επίσκεψη στο μουσείο παιχνιδιών πέραν της απόλαυσης είναι μια ευκαιρία να δουν τα παιδιά την εξέλιξη των παιχνιδιών, αλλά και τον αριστοτεχνικό τρόπο που παρασκευάστηκαν.

Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη έχουν ετοιμαστεί προγράμματα για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού με στόχο μια πρώτη γνωριμία με το Μουσείο Παιχνιδιών.

Το παιχνίδι αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της οµαλής ανάπτυξης του παιδιού. Με το παιχνίδι το παιδί µαθαίνει να εργάζεται και να αγαπά, αλλά και να δοµεί την αυτοεκτίµησή του.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή 10:00-18:00 Την Κυριακή 22/10 θα είναι open day για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Μουσείο Παιχνιδιών Μουσείου Μπενάκη Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο www.benaki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο