Αλέξης Τσίπρας: Στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός – Βλέπει Λαγκάρντ και Τραμπ
Με την ολοκλήρωση του προγράμματός του, σήμερα, στο Σικάγο, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για την Ουάσινγκτον όπου το απόγευμα συναντάται με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αύριο, Τρίτη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, επενδυτές, ομογενειακές οργανώσεις και Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ χτες το βράδυ είχε δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και ομογενειακές οργανώσεις.
Σήμερα Δευτέρα, στις 08:30 το πρωί (16:30 ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs. Στις 10:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), επισκέπτεται το 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center, όπου θα ξεναγηθεί από τον CEO, Howard Tullman. Στις 11:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) συναντάται με τον δήμαρχο του Σικάγου, Rahm Emmanuel, με τον οποίο θα επισκεφθούν τον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk, ενώ στις 12:15 (20:15) θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόις, Bruce Rauner.
Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περί τις 16:40 (23:40 ώρα Ελλάδας) και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17:30 (00:30) τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις 20:00 (03:00 ώρα Ελλάδας) οι οργανώσεις AHI και ΑΗΕPA θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού.
Η σημασία της συνάντησης με τον Τραμπ
Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει να υπάρξει καλή προσωπική χημεία ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο κ. Τραμπ έχει θετική εικόνα για τους Ελληνες, όπως είπε και ο ίδιος κατά τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Μάρτιο. Αναφορές στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και τον ρόλο που διαδραματίζει στην πολιτική και οικονομική ζωή των ΗΠΑ θα δημιουργήσουν το σωστό πλαίσιο. Επίσης, η προβολή της συμβολικής αξίας της Ελλάδας για τη Δύση ως λίκνου της δημοκρατίας, και η διασύνδεσή της με το γεγονός ότι η Αμερική είναι σήμερα η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου.
Τέλος, η επισήμανση ότι, λόγω γεωγραφίας, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη γραμμή του μετώπου της Δύσης έναντι της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, θα κινήσει το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου και θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για περαιτέρω συζητήσεις στα θέματα ουσίας, από τη γεωπολιτική και την ενέργεια, μέχρι την οικονομία.
Σε ό,τι αφορά την κρίση που παρατηρείται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση αναφορά σε αυτές. Ο κ. Τσίπρας έρχεται στην Ουάσιγκτον ως ο ηγέτης μιας αξιόπιστης συμμάχου που είναι πρόθυμη να εμβαθύνει μια ήδη εξαιρετικά στενή συνεργασία. Σε αντίθεση, δε, με άλλους ηγέτες χωρών της περιοχής, παρά τις ιδεολογικές καταβολές του, δεν υβρίζει τις ΗΠΑ, αλλά αναγνωρίζει τα οφέλη της διμερούς σχέσης και προσβλέπει στη συνέχισή της. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του πόσο άσχημο είναι αυτή τη στιγμή το κλίμα για την Τουρκία στην Ουάσινγκτον.
Σε ιδεολογικό επίπεδο, υπάρχει φυσικά χάσμα, το οποίο ωστόσο ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιχειρήσει να καταστήσει τρόπον τινά πλεονέκτημα, προβάλλοντας το γεγονός ότι για την Ελλάδα η συμμαχία με τις ΗΠΑ αποτελεί «εθνική στρατηγική επιλογή», καθώς και η αντιπολίτευση κινείται στην ίδια γραμμή, μια πραγματικότητα που διευκολύνει τη χάραξη εκ μέρους των ΗΠΑ μακρόπνοων σχεδίων συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που δεν ισχύει με άλλες χώρες.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται άψογα σε επιχειρησιακό επίπεδο με τις αμερικανικές, ενώ διαθέτουν στην ηγεσία τους έμπειρους αξιωματικούς, με ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό, οι οποίοι διατηρούν πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους τους και λειτουργικούς διαύλους επικοινωνίας μαζί τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας