Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο θα φέρει τα πάνω – κάτω στον Κώδικα, καθώς αλλάζει όλη η διαδικασία επιβολής προστίμων για τροχαίες παραβάσεις.
Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι: «Στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικό κώδικα αξιών και κοινωνικής συμπεριφοράς. Υπάρχουν παραβάσεις που δεν θα έχουν πρόστιμο. Δεν είναι θέμα τιμωρητικό να πληρώνει κανείς πρόστιμο αλλά έχουν να κάνουν με την παιδεία και την οδηγική συμπεριφορά μας».
Περιγράφοντας τα όσα θα περιέχονται στο νέο ΚΟΚ είπε: «Θα έχουν την πρώτη φορά αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για δυο μήνες. Την δεύτερη φορά θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια θα καλείται ο παραβάτης να ξαναδώσει εξετάσεις για άδεια οδήγησης».
Οι παραβάσεις για τις οποίες θα ισχύουν τα διοικητικά πρόστιμα
– Παρκάρισμα πάνω σε διαβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα– Ρίψη τσιγάρου έξω από το αυτοκίνητο. «Αυτό», είπε ο κ. Σπίρτζης, «είναι αντικοινωνική συμπεριφορά»
Ο κ. Σπίρτζης είπε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια να κατηγοριοποιηθούν τα πρόστιμα. «Μέχρι τώρα ο ΚΟΚ για κάθε παράβαση είχε το δικό του πρόστιμο».
Τρεις μεγάλες κατηγορίες προστίμων και δυο πρόσθετες
«Θα έχουμε 3 κατηγορίες μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αλλά και δυο πρόσθετες: α) αντικοινωνικής συμπεριφοράς και β) συχνής πρόκλησης ατυχημάτων». Όπως εξήγησε, το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα ατυχηματα αλλά πολύ συχνά και θα ενταχθεί στην κατηγορία συχνής πρόκλησης ατυχημάτων.
Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα
Ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι «Πρέπει να χτυπήσουμε τη λογική έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ». Εξήγησε ότι «Θα μειωθούν πολύ όλα τα πρόστιμα και θα υπάρχουν προσαυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συμπολίτη μας. Με άλλα λόγια θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή των προστίμων.
Από την στιγμή που θα κόβεται η κλήση από τον τροχονόμο θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί θα το ταυτοποιεί το υπουργείο οικονομικών από το Τaxis και θα αποστέλλεται στον παραβάτη μέσω εφορίας. Έτσι, ο παραβάτης ανάλογα με το εισόδημα που έχει θα λαμβάνει και το ανάλογο πρόστιμο. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερες και οι προσαυξήσεις.
Ο κ. Σπίρτζης είπε ακόμα ότι «Δεν μπορεί για κάθε μια από τις χιλιάδες παραβάσεις να έχουμε διαφορετικό πρόστιμο».