Αν ήταν Γαλλίδα, σήμερα θα ήταν πρώτο θέμα στη L’ Equipe. Αν ήταν Βρετανή, σήμερα θα της είχαν αφιερώματα στο BBC. Είναι Ελληνίδα και είναι περήφανη γι’ αυτό. Κι ας μην ασχολούνται τα media με εκείνη όσο θα έπρεπε. Εμείς είμαστε του… ποδοσφαίρου. Άντε μέχρι μπάσκετ. Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν είναι πρώτο θέμα σε κανένα από τα πολλά πρωτοσέλιδα των σημερινών αθλητικών εφημερίδων. Θα έπρεπε να είναι.
Χθες αναδείχτηκε η κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια για το 2017 στο στίβο από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στίβου. Γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που το καταφέρνει. Κι όμως, δεν… βρήκαμε τον χώρο που της αναλογεί. Τον χώρο που αξίζει να της αφιερώσουμε. Όπως δεν τον είχαμε βρει ούτε όταν κατακτούσε το ένα μετάλλιο μετά το άλλο. Όπως δεν θα τον βρούμε και στα επόμενα. Η ίδια – λέει ότι – δεν ενοχλείται.
“Είναι διαφορετικές οι επιτυχίες στο ποδόσφαιρό ή στο μπάσκετ και διαφορετικές στον στίβο”, θα πει η ίδια. Άλλωστε, μετά από κάθε επιτυχία, μετά από κάθε μετάλλιο, γυρίζει κι εκείνη στην καθημερινότητά της, στην Αμερική, όπου και ζει. Όπως έκανε μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού Αγώνες του Ρίο το καλοκαίρι του 2016.
“Εξακολούθησα να ζω όπως πριν, να ασχολούμαι με τις δουλειές του σπιτιού, να παλεύω για τους στόχους μου, να προπονούμαι και να έχω την καθημερινότητά μου”. Αυτοί, οι στόχοι, ήταν που την έκαναν από μικρό παιδί να δουλεύει, να προπονείται σκληρά, να παλεύει για να τους πετύχει
.
“Η αγάπη είναι αυτό που σε παρακινεί να συνεχίσεις. Αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση μου και δεν είχε ατομικό ρεκόρ για έξι χρόνια, είχε τραυματισμούς ή προβλήματα με τα κιλά, πιθανόν να σταματούσε. Αλλά συνέχισα για έναν και μόνο λόγο, επειδή αγαπώ το επί κοντώ. Σε όλα τα παιδιά λέω πάντοτε να βρουν κάτι που να τους αρέσει. Κι είναι σίγουρο ότι στον τομέα που αγαπάς πολύ θα είσαι και πολύ καλός”, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της..
Η αγάπη. Αυτή η αγάπη για το επί κοντώ, το οποίο επέλεξε έπειτα από πολλά αθλήματα που είχε δοκιμάσει. Όταν ακόμα ήταν μικρό παιδί, τότε που ο πατέρας της την παρακινούσε συνεχώς να πηγαίνει σε προπονήσεις, αλλά εκείνη προτιμούσε την πλατεία στη γειτονιά της στην Παλλήνη και την τσουλήθρα με τα άλλα παιδάκια, η Κατερίνα δοκίμαζε ανά μήνα και άλλο άθλημα. Οι γονείς της ήταν στην Εθνική Ομάδα Στίβου και της επέτρεπαν να δοκιμάσει πριν αποφασίσει.
“Εσύ μάλλον θα γίνεις καλή”
Κάποια στοιχεία που είχε της “έδειξαν” πως το άλμα επί κοντώ είναι εκείνο το άθλημα που της ταίριαζε περισσότερο από τα υπόλοιπα. Ήταν γρήγορη, είχε καλά ρεκόρ στους αγώνες της ηλικίας της, τα πήγαινε εξαιρετικά στην ενόργανη γυμναστική. Κι όταν το 2000 μπήκε για πρώτη φορά το επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο πατέρας της την πήρε απ’ το χέρι και την πήγε στο ΟΑΚΑ για να επισκεφτούν τον ομοσπονδιακό προπονητή.
Η Κατερίνα ήταν μόλις 10 ετών τότε. Πήρε το κοντάρι, σηκώθηκε λίγα μέτρα από το έδαφος και άκουσε τους παρευρισκόμενους να της λένε “εσύ μάλλον θα γίνεις καλή”. Κι έγινε τόσο καλή που ξεκίνησε να πετυχαίνει τη μία επιτυχία πίσω από την άλλη. Οι διακρίσεις που έχει σημειώσει είναι αναρίθμητες.
Ενδεικτικά, σε ηλικία 15 ετών ξεπέρασε τα 4,37 μ., πετυχαίνοντας την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στην ηλικία της. Τον Μάρτιο του 2016 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με άλμα στα 4,85 μ. Τον Μάρτιο του 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Βελιγραδίου. Τον περασμένο Αύγοουστο, στο Λονδίνο, ανέβηκε και πάλι στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Αυγούστου.,
Ο Ζορμπάς, ο χαρακτηρισμός “βασίλισσα” και η υψοφοβία
50.000 φίλοι του στίβου χόρευαν υπό τους ρυθμούς του Ζορμπά, την ώρα που η Κατερίνα έκανε τον γύρο του θριάμβου αγκαλιασμένη με την ελληνική σημαία. Το “Reuters” έκανε λόγο για τη νέα βασίλισσα του επί κοντώ. Ναι, η διάδοχος της Έλενας Ισινμπάγεβα, μιας μυθικής φυσιογνωμίας του αθλήματος, είναι γεγονός. Είναι Ελληνίδα και τη λένε Κατερίνα Στεφανίδη. Εξάλλου η κυριαρχία της Στεφανίδη στο άθλημα είναι απόλυτη. Μέσα σε 13 μήνες κατέκτησε τέσσερις τίτλους.
Το επί κοντώ δεν την βοήθησε μόνο να γίνει γνωστή, να κερδίσει δόξα, μετάλλια, χρήμα, αναγνωρισιμότητα. Τη βοήθησε ακόμα και να ξεπεράσει τον πιο μεγάλο φόβο της: την υψοφοβία.
“Είναι αλήθεια, αλλά η υψοφοβία με πιάνει όταν βρίσκομαι είτε σε πολύ μεγάλο υψόμετρο είτε σε κάποια μέρη από τα οποία υπάρχει η πιθανότητα να πέσω. Συνήθως φοβάμαι όταν ζαλίζομαι κι εκεί είναι που τρομάζω, αλλά στο επί κοντώ δεν έχω τέτοιο πρόβλημα.
Δεν προλαβαίνω να φοβηθώ, πρώτον επειδή το άλμα κρατά ενάμισι δευτερόλεπτο και δεύτερον διότι το κάνω από πολύ μικρή. Άρα, έχω φροντίσει από νωρίς να διαλύσω αυτούς τους φόβους”, θα πει η ίδια.
Μίτσελ Κρίερ: Ο προπονητής της, ο άνθρωπος της, ο σύζυγός της, η κινητήρια δύναμη
“Το 2013 γνώρισα τον Μίτσελ Κρίερ, έναν αθλητή του άλματος επί κοντώ που με συμβούλευε στο άθλημά μου. Εμενε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στο οποίο πήγα για αγώνες και εκείνος μου πρότεινε να με φιλοξενήσει στο σπίτι του. Γρήγορα γίναμε δύο πολύ καλοί φίλοι, αυτό που λες “αδελφές ψυχές”.
Μου άρεσε που είχε χιούμορ και περνούσαμε καλά μαζί. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δύσκολα θα έβρισκε ο καθένας μας ταίρι που να μας έκανε τόσο ευτυχισμένους όσο ήμασταν μεταξύ μας. Κι έτσι ήρθαμε ακόμη πιο κοντά, ξεπερνώντας τα όρια της φιλίας. Παντρευτήκαμε στις ΗΠΑ. Ο άνδρας μου λατρεύει την Ελλάδα και τις συνήθειές μας. Μάλιστα όταν με πιάνουν τα κυκλοθυμικά μου, εκείνος σχολιάζει με χιούμορ ότι στο σπίτι μας “φυσάνε ελληνικά μποφόρ!”.
Ναι, ο Μίτσελ Κρίερ ήταν ο άνθρωπος που πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό όλα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα η Κατερίνα Στεφανίδη. “Είναι η κινητήρια δύναμή μου. Αυτός με πιστεύει πιο πολύ από κάθε άλλον, ακόμη και από τους γονείς μου, γιατί είναι εκείνος που βλέπει στην προπόνηση τι μπορώ να κάνω. Επίσης, και οι δυο αγαπάμε πάρα πολύ το επί κοντώ”.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την επιτυχία της στο Λονδίνο η Στεφανίδη χαρακτήρισε τον σύζυγο και προπονητή της ως ιδιοφυΐα. «Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο προπονητής μου είναι ιδιοφυΐα. Με προετοιμάζει σωματικά και ψυχολογικά» δήλωσε στην ιστοσελίδα της IAAF η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.
Οι δυο τους συζητούν πλέον περισσότερο από ποτέ το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο. Να γίνουν γονείς. Το μόνο που απομένει είναι η Κατερίνα να… πετάξει ακόμα περισσότερο. Μέχρι που; Η Έλενα Ισινμπάγεβα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ από τις 28 Αυγούστου 2009 στη Ζυρίχη με 5,06. Δύσκολο; Πολύ. Ακατόρθωτο; Την απάντηση δίνει η ίδια η Κατερίνα.
“Πολλές φορές, για να πας ένα βήμα μπροστά, πρέπει να πας δύο βήματα πίσω: αυτήν τη συμβουλή κρατώ. Για παράδειγμα, στο επί κοντώ, για να βελτιώσω την επίδοσή μου, μπορεί να πηδώ με μια μέτρια τεχνική στα 4,70 μ. και τελικά να χειροτερέψω και να αρχίζω να πηδώ στα 4,50 μ. Αν όμως αφήσεις λίγο χρόνο, υπάρχει η πιθανότητα να πάς από το 4,70 στο 4,90. Επομένως, πρέπει να επιτρέπεις στον εαυτό σου να γίνεται λίγο χειρότερος, ώστε αργότερα να γίνει καλύτερος”.