Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ωστόσο, δεν είναι τυχαίος. Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν καθηλωτικό ηγέτη με ιδιαίτερη πυγμή.
Εξάλλου, είναι ο νεότερος πολιτικός στην Ευρώπη και έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά. Μέρκελ και Μακρόν ήδη ανησυχούν στην ιδέα της εκλογής του.
Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν στα 24 του μόλις, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναλάμβανε στην πατρίδα του, την Αυστρία, υφυπουργός Ενσωμάτωσης.
Τρία χρόνα αργότερα στα 27 του χρόνια γίνεται υπουργός Εξωτερικών, στα 30 του αρχηγός, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Λίγους μήνες αργότερα, στα 31 του, γίνεται το απόλυτο φαβορί και ο πιθανότερος νικητής των αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου. Αν εκλεγεί θα αναδειχθεί ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο.
“Σταθμός” στη ζωή του Σεμπάστιαν Κουρτς – με προέλευση τον μικροαστικό τομέα Μάιντλιγκ της Βιέννης με πατέρα τεχνικό και μητέρα εκπαιδευτικό- υπήρξε η 14η Μαΐου του 2017, όταν ομόφωνη ήταν η εκλογή του σε νέο αρχηγό του από τη διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος, που επισφραγίστηκε, επίσης ομόφωνα, από το έκτακτο συνέδριο του την 1η Ιουλίου και που συνοδεύτηκε, έπειτα από δικές του απαιτήσεις, με την παραχώρηση στον ίδιο, διανοητών και αδιανόητων, έως και “απολυταρχικών”, δικαιοδοσιών.
Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιούσε -χωρίς ωστόσο να εξηγεί το “γιατί”- πως εάν οι προτάσεις του για “εν λευκώ” εξουσιοδοτήσεις δεν γινόταν δεκτές, τότε “η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χάος”.
Εκεί ήταν που υπαγόρευσε στο κόμμα την αλλαγή του … χρώματός του, από το μαύρο στο τουρκουάζ και τη μετονομασία του σε “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-Το Νέο Λαϊκό Κόμμα”, ουσιαστικά δηλαδή σε προσωποπαγή λίστα, με στελέχη αποκλειστικά και μόνον της δικής του επιλογής.
Την 14η Μαΐου ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαδέχτηκε στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος τον παραιτηθέντα λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, από όλα τα αξιώματά του, έως τότε αρχηγό του και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι “σκληροπυρηνικοί” του Λαϊκού Κόμματος.
Οι ίδιοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για “άκρατο λαϊκισμό”, υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτός όσο και εκείνοι, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές και σε σχηματισμό κυβέρνησής.
Η αμέσως μετά την εκλογή του, απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέονταν με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.
Στους σχεδόν πέντε μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας του, ο Κουρτς κατόρθωσε να ανεβάσει το κόμμα του στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, από την τρίτη, στην οποία βρισκόταν… “σταθερά” σχεδόν μετά από τις τελευταίες εκλογές του 2013, και να το φέρει μέχρι την προφανή τώρα νίκη του, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του την ανάληψη της ηγεσίας της νέας κυβέρνησης.
Στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση την Παρασκευή, ο Κουρτς επαναλάμβανε για πολλοστή φορά την “ανάγκη ριζικών αλλαγών και την ανατροπή του παλιού συστήματος”, παραλείποντας βέβαια να αναφέρει πως ήταν ακριβώς ο ίδιος ο οποίος το υπηρετούσε και το στήριζε στο παρελθόν, και αυτό για τουλάχιστον επτά χρόνια ως μέλος της κυβέρνησης.
Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, εκλαμβάνονταν από τους “σκληροπυρηνικούς” του Λαϊκού Κόμματος ως το “μέλλον” του κόμματος που θα το οδηγούσε σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που φαίνεται πως επαληθεύεται τώρα, με τη μεγάλη πιθανότητα νίκης του στις τωρινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.