Η Αυστρία μπορεί να μην έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην πολιτική σκηνή, αλλά ως μια κεντρική ευρωπαϊκή δύναμη, που γεφυρώνει την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, η πολιτική της μπορεί να επηρεάσει τους γείτονές της, αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Οι Αυστριακοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου αναμένεται να επιτρέψει τη συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) στον κυβερνητικό συνασπισμό, συνεχίζοντας την ανοδική τάση στην Ευρώπη. Αν συμβεί αυτό, η Αυστρία θα είναι η τελευταία χώρα που θα δει ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό και αντι-μεταναστευτικό κόμμα, να πηγαίνει καλά σε εκλογές. Τον περασμένο μήνα, η ακροδεξιά, αντι-μεταναστευτική "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AFD) κέρδισε αρκετές ψήφους για να εισέλθει στη γερμανική Bundestag, για πρώτη φορά και, νωρίτερα φέτος, το Εθνικό Μέτωπο με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν, ήταν εκ των πρωταγωνιστών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Στις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2016, ο ακροδεξιός υποψήφιος του FPO, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί από τον πρώην ηγέτη του Κόμματος των Πρασίνων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ωστόσο στις βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, το FPO αναμένεται να τα πάει καλά. Τα προγνωστικά δείχνουν ότι ο Σεμπάστιαν Κούρτς, ο 31χρονος υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) ως κυβερνητικό εταίρο, σημειώνει το CNBC.
"Φαίνεται ότι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας οδεύει προς την κυβέρνηση. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Αυστρίας προς την ΕΕ", ανέφερε σε σημείωμά του αυτή την εβδομάδα, ο Greg Füzesi, οικονομολόγος της JP Morgan. Ενώ το FPO, με επικεφαλής τον Heinz-Christian Strache, απορρίπτει τώρα ρητά την Oxit (έξοδος της Αυστρίας από την ΕΕ), παραμένει σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον κ. Füzesi, υποστηρικτής της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, με σαφέστερη κατανομή της ευθύνης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών, και μείωση της γραφειοκρατίας της ΕΕ. "Σε γενικές γραμμές, υποψιαζόμαστε ότι η Αυστρία θα στηρίξει τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά θα λάβει μια στάση που είναι εξίσου προσεκτική με εκείνη της Γερμανίας", δήλωσε ο Greg Füzesi, προσθέτοντας ότι το αντι-μεταναστευτικό (και κυρίως αντι-ισλαμικό) κόμμα πιθανότατα θα διατηρήσει την "πιο σκληρή γραμμή στη διαχείριση της ενσωμάτωσης στην Αυστρία και των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ".