Πολιτική

Τσίπρας: ΔΝΤ, Αιγαίο και επενδύσεις στην ατζέντα της συνάντησης με τον Τραμπ

Το ΔΝΤ πρωταγωνιστεί στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο επισκιάζεται από τη "σύγκρουση" με το ΔΝΤ και την απροθυμία του να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Από την άλλη, μπορεί η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ να επιφορτίζεται από την ανάγκη διευθέτησης του διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ με πυρήνα τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχονται στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Σούδα, ωστόσο το θέμα του Ταμείου είναι αυτό που καίει τον Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να το θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο.

Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει μέσα από τις επαφές του να εξασφαλίσει deal ότι ο Τόμσεν ή κάποιος άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν θα βάλει τρικλοποδιά πριν από την έξοδο στις αγορές. 

Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν μπορεί επί της ουσίας να εγγυηθεί κάτι τέτοιο ο Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας σήμα στήριξης και βεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. 

Το δεύτερο ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος είναι το επενδυτικό μέλλον των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια. Ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία ελπίζει σε μια σειρά από τομείς να προσελκύσει αμερικανικά κεφάλαια. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αποστολή συμμετέχει και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος διατηρεί άριστες επαφές στις ΗΠΑ.

Στον τομέα των στρατιωτικών από την άλλη, η υπόθεση Ερντογάν και οι απειλές στο Αιγαίο αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο στην ελληνική πλευρά. Η υπόσχεση για στρατιωτική ενίσχυση από την αμερικανική πλευρά ουδέποτε υλοποιήθηκε, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια η αναβάθμιση υπαρχόντων στο ελληνικό οπλοστάσιο μαχητικών F16. Στο ίδιο πλαισιο και η επέκταση σε 5ετή από ετήσια η άδεια χρήσης της Σούδας, κάτι που παρά τα όσα ειπώθηκαν δεν ισχύει.