Πολιτική

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης: Έρχεται νομοσχέδιο στη Βουλή

Αρχίζουν και πάλι τα όργανα στη Βουλή. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη, έρχεται νέο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης.

Στα σκαριά φέρεται να είναι νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση.

Υπέρ της χρήσης της για ιατρικούς λόγους ο Κατσίκης

Υπέρ της χρήσης ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους -εφόσον συναινεί η επιστημονική κοινότητα- δηλώνει ο κ. Κώστας Κατσίκης, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα εστία κυβερνητικής ρήξης με σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί τους επόμενους μήνες.

Η «εμπλοκή» προέκυψε από δημοσίευμα, που εμφάνιζε τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει κυβερνητικό σχέδιο νόμου για παραγωγή ιατρικής κάνναβης. 

Ο ίδιος, ωστόσο, με δήλωσή του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μιλά για «κακοποίηση της αλήθειας και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αναφορικά με απάντησή μου σε άτυπη ερώτηση στο διάδρομο της Βουλής, σχετικά με τη "χρήση ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα"». 

Και εξηγεί: «Αποκαθιστώ την αλήθεια ως εξής: απήντησα ότι "είμαι αντίθετος" σε αυτό το γενικό ερώτημα, που υπονοούσε αποποινικοποίηση, προκειμένου να ικανοποιήσει πάθη εξαρτημένων από ουσίες και όχι ότι "είμαι αντίθετος στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς". Στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους δεν θα είχα αντίρρηση, εφόσον και η ιατρική κοινότητα συναινούσε ότι συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών».

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Για τη χρήση της ινδικής κάνναβης σε θεραπευτικούς σκοπούς απάντησε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν τεκμηριωμένα θεραπευτική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες.

Σύμφωνα με το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και μέχρι τις πρόσφατες παρεμβάσεις που προωθήθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, η κάνναβη ταξινομούνταν στον Πίνακα Α των ναρκωτικών ουσιών (με βάση την ειδική ταξινόμηση του ΟΗΕ), γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την ιατρική χρήση της, παρά τα επίμονα αιτήματα των ασθενών και μέρους της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με όσο ανέφερε ο υπουργός, κρίσιμο και καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της διαδικασίας ήταν η διασφάλιση της ασφαλούς και σταθερής πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.